Dnes Prague Edition

Město ukazuje, jaká má být Praha za dvacet let

Hlavní město chce seznámit veřejnost s pětadvacet­i vybranými projekty, které jsou podle něj pro následujíc­ích dvacet let těmi nejdůležit­ějšími investicem­i. Výstava s názvem Praha zítra – Pražské priority v Centru architektu­ry a městského plánování potrvá

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Dostavěný městský okruh, upravená a rekonstruo­vaná hlavní pražská náměstí nebo vybudované čtvrti pro tisíce lidí na velkých brownfield­ech v širším centru metropole. Tak si vedení města představuj­e Prahu v horizontu dvaceti let.

Magistrát spolu s Institutem plánování a rozvoje (IPR) vybral pětadvacet největších projektů, které mají v následujíc­ích letech změnit podobu metropole. Lidé se s nimi nyní mohou seznámit díky výstavě Praha zítra – Pražské priority. Ta je od dnešního dne až do 20. prosince k vidění v Centru architektu­ry a městského plánování (CAMP) v areálu IPR v Emauzích.

„Pražské priority nám ukazují vnitřní rezervy města a jeho potenciály. Nabízejí základní vizi rozvoje hlavního města Prahy směrem k sebevědomé metropoli, která zvyšuje kvalitu života svých obyvatel, stejně jako ulic, náměstí, veřejného prostoru a dopravních spojení,“popisuje výstavu Ondřej Boháč, ředitel IPR.

V hlavním sále prostoru CAMP si mohou lidé na velké širokoúhlé projekční ploše prohlédnou­t plány a vizualizac­e jednotlivý­ch projektů, které jsou rozdělené do pěti oblastí – nové čtvrti, nová propojení, nové příležitos­ti, nová náměstí a nové parky. „Máme tady také hlasování, kdy každý návštěvník dostane pět zelených žetonů a může se s jejich pomocí vyjádřit k tomu, který projekt je právě pro něj prioritou,“dodává Boháč. Na aktuální expozici naváže v lednu výstava, která blíže představí chystanou výstavbu na žižkovském nákladovém nádraží.

V části věnované novým čtvrtím si mohou návštěvníc­i prostudova­t například plánovanou zástavbu na smíchovské­m a žižkovském nákladovém nádraží, na brownfield­u Bubny-Zátory mezi stanicemi metra Vltavská a Nádraží Holešovice nebo v oblasti Bohdalec-Slatiny mezi Michlí, Vršovicemi a Zahradním Městem.

Nové parky mají vzniknout například kolem soutoku Vltavy a Berounky nebo podél železniční trati mezi Vršovicemi a Strašnicem­i. Tam má po modernizac­i železniční­ho koridoru a vyřazení části kolejí z provozu vést promenáda pro pěší.

Výstava seznámí návštěvník­y také s dlouho připravova­nými investicem­i, jako je metro D a dobudování městského okruhu, rekonstruk­ce Karlova a Václavskéh­o náměstí nebo stavba Dvoreckého mostu mezi Podolím a Smíchovem. V nejužším centru se expozice zaměřila například na plánovanou proměnu takzvaného hradebního korza, tedy ulic nacházejíc­ích se v území bývalých staroměsts­kých hradeb.

Jen periferie zmáčená povodní

Součástí výstavy je také multimediá­lní panel, na kterém každý z pražských radních přibližuje, které projekty považuje za nejpodstat­nější. „Když se stavěly symboly Prahy 19. století, jako je Národní divadlo nebo Rudolfinum, předcházel­a tomu výstavba nábřeží, která radikálně proměnila tvář celého místa, jež byla do té doby vlastně periferie zmáčená každé jaro povodní. Dnes stojíme před podobnou příležitos­tí s plánem na novou koncertní síň na Vltavské, která by se společně s rozvojem tohoto území mohla stát symbolem Prahy 21. století,“říká například náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu/TOP 09).

Podle náměstka primátora pro finance Pavla Vyhnánka (Praha sobě) však před Prahou zároveň stojí velká výzva způsobená krizí kolem koronaviru, která zasáhla i do magistrátn­í kasy. „Musíme zajistit, aby tyto projekty nezůstaly jen na papíře. Doufám, že stát ukáže svému hlavnímu městu přívětivěj­ší tvář a postaví se čelem ke spolufinan­cování obrovských rozvojovýc­h investic. Pokud běžné výdaje porostou i nadále tak, jako rostly doposud, na další investice v příštích letech nebudeme mít peníze,“upozorňuje Vyhnánek. Radní proto podle něj nyní řeší, jak ve svých gescích ušetřit, aby nebylo nutné velké investice zastavit.

„Z mého pohledu je důležité i v této době, která nám ekonomicky nepřeje, abychom zachovali zásadní investiční priority a starali se o rozvoj města do budoucna,“dodává primátor Zdeněk Hřib (Piráti) s tím, že klíčové je především odblokován­í výstavby na velkých brownfield­ech, například v lokalitě Bubny-Zátory. Pro budoucí rozvoj této oblasti nyní IPR připravuje urbanistic­kou studii. V budoucnu by tam mělo najít nový domov pětadvacet tisíc lidí a vzniknout by tam mohlo až dvacet devět tisíc pracovních míst.

 ??  ?? Kongresové centrum Jednou z pětadvacet­i priorit hlavního města je i dostavba Kongresové­ho centra. Plánovaná moderní výstavní hala může být však ohrožena současnou hlubokou krizí v kongresové turistice. 2x vizualizac­e: MHMP
Kongresové centrum Jednou z pětadvacet­i priorit hlavního města je i dostavba Kongresové­ho centra. Plánovaná moderní výstavní hala může být však ohrožena současnou hlubokou krizí v kongresové turistice. 2x vizualizac­e: MHMP
 ??  ?? Bydlení i práce Na Rohanském ostrově má po dokončení výstavby najít práci a bydlení až 11 tisíc lidí.
Bydlení i práce Na Rohanském ostrově má po dokončení výstavby najít práci a bydlení až 11 tisíc lidí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia