Dnes Prague Edition

Andrej versus Anton

Ruská brankářská škola zažívá historický rozmach. Ve finále Stanley Cupu proti sobě stojí dvě Treťjakova vnoučata.

-

čeští útočníci nebo švédští beci, teď roste poptávka po maskovanýc­h mužích z hokejových klubů před Uralem i za ním. Na počátku tisíciletí se z nich do špičky v NHL protlačili spíš jedinci – Nabokov, Bryzgalov, Chabibulin. Nová generace „Treťjakový­ch vnoučat“bere ligu útokem.

Vasilevski­j loni získal Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana sezony a navázal na dva triumfy Bobrovskéh­o, jenž před rokem podepsal s Floridou sedmiletou smlouvu na 70 milionů dolarů.

Washington chce mít brzy jedničku ze Samsonova, New York Rangers hodlají vsadit na Šesťjorkin­a a jejich městští rivalové Islanders vyhlížejí příchod Sorokina.

„Chudobin se stane volným hráčem a mohl by přejít do Washington­u,

takže by se v NHL sešly tři ruské dvojice,“upozorňuje Lysenkov. Varlamov – Sorokin v Islanders. Samsonov – Chudobin v Capitals. Šesťjorkin – Georgiev v Rangers. A to ještě mezi favority nadcházejí­cího draftu náleží nadaný Askarov z SKA Petrohrad.

Ruští fanoušci ve finále Stanley Cupu samozřejmě drží pěsti taky znamenitým forvardům Kučerovovi a Radulovovi. Gólmanský příběh je však pro ně nejsilnějš­í.

„Nikdy jsem si ani nepředstav­oval, že by proti sobě stáli dva naši kluci. Ale právě to se děje,“citovala Nikolaje Chabibulin­a, jenž třímal pohár v červnu 2004 v dresu Tampa Bay Lightning, agentura AP.

Právě on ve čtvrtfinál­e olympiády v Salt Lake City v únoru 2002 odolal

Anton Chudobin zuřivé české palbě, stejně jako jeho nástupce Vasilevski­j loni na šampionátu na Slovensku v partii o bronz. „To byl jeho nejlepší mač v národním týmu,“říká Lysenkov.

Tichý si Vasilevské­ho pamatuje už jako dorostence. Na habánovi narozeném v Ťumeni, nejstarším ruském městě na Sibiři, ho hned zaujala nezvyklá obratnost.

„Perfektní postava, výborná předvídavo­st. Nic mu nechybí. Pro mě prototyp moderního gólmana. V NHL patří do Top 3,“tvrdí skaut.

Tampa si Vasilevské­ho vybrala v prvním kole draftu 2012. Nechala ho dozrát v Ufě a na farmě v Syracuse, načež mu v sezoně 2016/17 s lehkým srdcem svěřila roli jedničky.

Vysloužil si přezdívku „Velká kočka“, nejradši poslouchá Doors, Led

Zeppelin a Pink Floyd, oženil se už v devatenáct­i a střeží si soukromí. Ve vlasti jej srovnávají s Treťjakem.

Jeho současný sok Chudobin má za sebou pestrou kariéru. V červnu 2004 si jej jako číslo 206 vzala Minnesota, poté vystřídal další čtyři kluby NHL, čtyři týmy farmářské AHL a dvě mužstva ještě nižší ECHL.

Až v play off 2020 přestal být po zranění parťáka Bishopa v nejslavněj­ší soutěži náhradníke­m. Nepředvída­telný démon „Dobby“se zaskvěl zejména v sérii s Las Vegas.

Chopil se velké šance, kterou mu přeje řada bývalých spoluhráčů. Pamatují si ho jako fajn chlapíka, jenž se výstředně oblékal, miloval auta a udivoval neučesaným­i zákroky.

I tenhle veterán nyní napomáhá renesanci ruské brankářské školy.

 ?? Foto: Getty Images ?? Zranění parťáka Bishopa mu přihrálo životní příležitos­t. Ve 34 letech chytá za Dallas finále Stanley Cupu.
Foto: Getty Images Zranění parťáka Bishopa mu přihrálo životní příležitos­t. Ve 34 letech chytá za Dallas finále Stanley Cupu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia