Dnes Prague Edition

Plzeň před branami Evropy

Liberec přešel přes zdecimovan­ý FCSB. Ale ubránil se nákaze?

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Byl by to působivý příběh pro novináře z celého světa, ale zároveň nečekaná blamáž pro český fotbal. Umíte si představit, že by Liberec vypadl v kvalifikac­i Evropské ligy se zdecimovan­ým rumunským FCSB, proti kterému se v posledních dnech spiklo úplně, ale opravdu úplně všechno?

Více než hodinu se Slovan trápil, zahazoval šance, kazil.

I když zdánlivě hrálo všechno pro něj, zdálo se, jako by se pod vlivem okolností roztřepal.

Konec dobrý, všechno dobré: ve statistiká­ch zůstane výsledek FCSB – Liberec 0:2.

Góly Júsufa a Rabušice z druhého poločasu Slovan vysvobodil­y a rozhodly o očekávaném postupu, takže od vytoužené Evropské ligy dělí český tým už jen jediné předkolo.

Ale víc než na liberecký postup se bude vzpomínat na všechny podivnosti, které zápas provázely. Však také Emanuel Rosu, nejznámějš­í rumunský fotbalový novinář, své sledující z Twitteru chvíli před výkopem lákal: „Určitě se dívejte! Tady se bude psát historie!“

Možná očekával, že FCSB utrpí historický debakl, protože z jeho původního týmu zbylo kvůli epidemii koronaviru jen torzo. Vlastně ani to ne!

Ze sestavy, která proti Liberci vyběhla, patřil jen obránce Pantiru mezi ty, kteří nastupují pravidelně. Pozitivní test na covid vyřadil patnáct (!) hráčů i trenéra Petreu, který nejdřív virus vyléčil, ale hned se nakazil znovu.

A tak musel provizorní kouč Pintilii povolat hráče z béčka, další narychlo stáhnout z hostování a posily hledat na poslední chvíli všude možně, aby se vůbec mohlo hrát.

Není divu, že šéfové FCSB dělali nejdřív vše pro to, aby UEFA utkání odložila. Jenže uslyšeli rezolutní odpověď: „Ne! Udělejte to, jak chcete, ale nastoupit musíte, jinak prohrajete kontumačně.“

FCSB, což je krycí název pro slavnou Steauu Bukurešť, nejdřív plánoval přetáhnout čtveřici hráčů z Giurgiu, kde se mimochodem zápas kvůli rekonstruk­ci trávníku v Bukurešti hrál. Jenže těm se rychloakce nezamlouva­la, a tak až méně než 24 hodin před zápasem dorazily jiné tři posily, které okamžitě naskočily do základní sestavy.

Ale katastrof ještě nebylo dost. Jeden z nováčků, útočník Karanovič, už v osmé minutě odkulhal se zraněním. A když se za chvíli nechal vyloučit stoper Cana, v den zápasu povolaný z hostování ve druhé lize, zdálo se, že Liberec si na oslabeném soupeři pošmákne.

Místo toho na něj čekala pořádná šichta. Mišmaš v sestavě FCSB se hecnul, českému týmu zápas nečekaně znechutil a dlouho držel bezgólový výsledek, který volal po senzaci

a Slovanu brnkal na nervy. FCSB příliš nepřipomín­al tým, který se v minulém kole trápil proti srbskému outsiderov­i Bačka Topola: tehdy i proti devíti dopustil nevídanou přestřelku 7:6, kterou zvládl až na penalty. Včera toho směrem dopředu sice v improvizov­aném složení moc neukázal, ale vzadu se dlouho držel. Proto novinář Rosu ještě po pauze chválil: „Hrdinský výkon!“A až po druhém gólu vytušil: „Tenhle blázinec končí.“

Pokračován­í bizarního příběhu už nebude, o Evropskou ligu se porve Liberec. Pokud ho ovšem také nerozloží zrádný virus, který dost možná během zápasu létal ve vzduchu. Ani Slovanu se za dramatický­ch okolností příliš hrát nechtělo, v den utkání doufal, že FCSB nestihne narychlo poskládat soupisku.

„Možnost, že budou po zápase další nakažení, je výrazná,“tušil trenér Pavel Hoftych.

Soupeře Liberec přetlačil. Ale jestli se ubránil i koronaviru, to ukážou až příští dny.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Vítězný střelec Hilál Júsuf slaví gól, kterým po hodině hry zlomil v Giurgiu rumunský tým FCSB a navedl fotbalisty Liberce k postupu do 4. předkola Evropské ligy. Vpravo Mohamed Tijani.
Foto: Profimedia.cz Vítězný střelec Hilál Júsuf slaví gól, kterým po hodině hry zlomil v Giurgiu rumunský tým FCSB a navedl fotbalisty Liberce k postupu do 4. předkola Evropské ligy. Vpravo Mohamed Tijani.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia