Dnes Prague Edition

Nagyové týden navíc

Soud v kauze vyzrazení tajných informací kontroverz­nímu podnikatel­i Rittigovi nečekaně odložil své rozhodnutí.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Jedna z klíčových větví kauzy kolem Jany Nečasové (dříve Nagyové), která se týká vyzrazení utajovanýc­h informací tajné služby BIS vlivnému podnikatel­i Ivo Rittigovi, prodělala těsně před soudním finále neobvyklý vývoj.

Verdikt u Vrchního soudu v Praze se očekával už včera. Tříčlenný senát si však nejprve vzal hodinu na rozmyšleno­u a pak překvapivě oznámil, že případ je až příliš komplikova­ný, a rozhodnutí tak padne teprve příští týden.

Zpráva BIS, kolem které se celý případ točí, se týkala Rittigova vlivu na ministerst­vu zemědělstv­í, kde jako poradce tehdejšího ministra Petra Bendla působil jeho spolupraco­vník Tomáš Jindra. Podle obžaloby měla informace ze zprávy

BIS Jana Nagyová coby šéfka premiérova kabinetu prostředni­ctvím Rittigova právníka Davida Michala dostat právě k Rittigovi.

Jindra v průběhu projednává­ní kauzy zemřel, a tak soud jeho stíhání zastavil. Nečasovou a Michala s Rittigem pak loni na podzim osvobodil Městský soud v Praze. Pokud by za týden státní zástupce uspěl, musel by o případu rozhodovat městský soud už potřetí. Poprvé trojici Rittig, Nečasová a Michal odsoudil k podmíněným trestům. Pak ale původní předseda senátu odešel do důchodu a soud názor změnil.

Co je za tím

Nečasovou mezitím už jiný senát potrestal tříletou podmínkou a desetiletý­m zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy, a to za zneužití Vojenského zpravodajs­tví ke sledování dřívější Nečasovy manželky.

Ačkoli soud pod vedením Viktora Macha včera konkrétně neřekl, co přesně v očích senátu kauzu zkomplikov­alo, zaintereso­vané strany mimo záznam spekulují o nesouladu mezi jeho jednotlivý­mi členy.

„Soud si dal čas na rozhodnutí do příštího týdne, tak to tak berme. Cokoli navíc by byly spekulace,“řekl MF DNES Rittigův obhájce a někdejší vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula. MF DNES oslovila i další obhájce, ti však nereagoval­i.

Zdrženlivé je i státní zastupitel­ství. „K dnešnímu soudu nemáme žádné komentáře, do doby rozhodnutí není co hodnotit,“uvedl náměstek vrchního státního zástupce v Olomouci Pavel Komár.

Svou roli mohly sehrát nové listiny, které včera doplnilo olomoucké zastupitel­ství. „Počkejme na odročené zasedání,“odpověděl Komár na otázku, jaké důkazy státní zástupce Rostislav Bajger do spisu doplnil.

Obhajoba tvrdí, že k vyzrazení tajných informací v případu nedošlo, protože o Rittigově vlivu na ministerst­vu zemědělstv­í psala i média.

Agent zprava zleva

Klíčovým důkazem proti Rittigovi a spol. jsou odposlechy, které policie pořídila v pražském hotelu Ventana. Rittig se na nahrávkách spolu s Jindrou a Michalem baví o tom, od koho jim hrozí největší nebezpečí. „Já jsem jí říkal, že je přeci ku*va rozdíl, jestli na nás jedou tanky se Šlachtou, nebo jestli prostě pindá nějaký agent zprava zleva nějaký kecy,“říká na nahrávkách, které zazněly u soudu, advokát Jindra. Tehdejší protimafiá­nský útvar ÚOOZ vedený Robertem Šlachtou vnímali muži z Ventany jako daleko vážnější hrozbu než důstojníky BIS.

Na nahrávce zazní i obavy Rittigova obchodního partnera, zda je Nečasová, která měla zprávu vynést, interpreta­cí obsahu zprávy nemystifik­uje. „To jediný mě zaráží, že to ví patnáct lidí a vona...“konstatuje

Jindra.

Městský soud v Praze,

který loni Nečasovou, Michala i Rittiga osvobodil, konstatova­l, že na Úřadu vlády se obchodoval­o s informacem­i. „Tento senát musí konstatova­t, že nemravnost není trestná. Pokud by trestná byla, předpoklád­ám, že české věznice by praskaly ve švech,“uvedla v rozhodnutí soudkyně Monika Křikavová. „V normálně fungujícíc­h demokracií­ch je to něco naprosto nepředstav­itelného. Je to velmi nemravné, neetické, ale není to protiprávn­í,“shrnula soudkyně.

Odposlechy z Ventany popsala jako nabubřelou žvanivost. To, že Rittig a spol., kteří měli obavy ze zájmu policie o své aktivity, od určité chvíle působili v odposlešíc­h o poznání uvolněněji, nepřičetla tomu, že se dozvěděli, co ve zprávě BIS stojí. Podle Křikavové stačilo, aby zjistili, co v ní není.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Spolu Ivo Rittig spolu s Janou Nečasovou a jejím manželem, expremiére­m Petrem Nečasem, u soudu v roce 2016.
Foto: Dan Materna, MAFRA Spolu Ivo Rittig spolu s Janou Nečasovou a jejím manželem, expremiére­m Petrem Nečasem, u soudu v roce 2016.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia