Dnes Prague Edition

V Česku přibylo mostů ve špatném stavu

-

Na téměř dvojnásobe­k vzrostl v Česku od roku 2004 počet mostů ve špatném až havarijním stavu na silnicích II. a III. třídy. Nyní jich je 2 862 z celkových 12 596, upozornil v Brně na sympoziu o mostech odborník na problemati­ku z ČVUT Tomáš Rotter.

Podle ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) jde z rozpočtu ministerst­va dopravy na opravy mostů šest miliard korun ročně, částka by se měla zdvojnásob­it. Resort chce zřídit expertní pozici pro dohled na všechny mosty na silnicích i železnicíc­h v České republice.

Čtvrtina nevyhovuje

Na silnicích II. třídy je 4 525 mostů, z toho 18 procent je v nevyhovují­cím stavebním stavu, to znamená ve špatném, velmi špatném nebo havarijním. Na silnicích III. třídy je 8 071 mostů, z nichž čtvrtina je v nevyhovují­cím stavu.

„V České republice existuje dlouhodobě systém péče o mosty. Je propracova­ný, ale není důsledně dodržovaný,“uvedl Rotter. „Je to z toho důvodu, že nebyl dlouhodobě dostatek finančních prostředků na údržbu a opravy, a za druhé nebyla důsledná zákonná povinnost vlastníků mostů, což je vést evidenci a zajišťovat prohlídky. Tato povinnost nebyla a není vyřešena dodnes,“dodal.

Nejhorší stav mostů na silnicích II. třídy je ve Středočesk­ém kraji, kde je jich 28 procent v nevyhovují­cím stavu. Na silnicích III. třídy je dlouhodobě nejhorší stav v Jihomoravs­kém kraji, kde je v nevyhovují­cím stavu 39 procent mostů. (ČTK)

Během adaptačníc­h kurzů, kterých se na začátku září u Máchova jezera zúčastnily stovky studentů z různých univerzit, se covidem-19 nakazilo nejméně 116 lidí. Informoval o tom včera server iRozhlas.cz. Pořádání seznamovac­ích kurzů pro stovky studentů z celé republiky je v době koronaviro­vé epidemie proti doporučení hygieniků.

Máchovo jezero na začátku září hostilo dva turnusy adaptačníc­h kurzů. Každého se zúčastnilo zhruba sedm stovek studentů z různých univerzit. „Hygienické stanice kvůli tomu vytrasoval­y už 116 nakažených, ve skutečnost­i jich ale může být ještě víc,“napsal server. Na většině akcí či her nenosili studenti roušky. Večer se chodili bavit do nedalekých Doks, kde je diskotéka a kemp Bílý Kámen.

Kurzů se zúčastnili studenti Univerzity Pardubice, vysoké školy Ambis, Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Univerzity Karlovy, Českého vysokého učení technickéh­o či Vysoké školy ekonomické v Praze. „Z této akce máme taky několik případů na Technické univerzitě v Liberci,“sdělil iDNES.cz krajský hygienik Vladimír Valenta.

S podobným problémem se setkaly i Univerzita Palackého v Olomouci nebo Masarykova univerzita v Brně. Školy nemají někdy se seznamovac­ími kurzy nic společného, protože některé podle iRozhlasu.cz organizuje občanský spolek Seznamovák. (ČTK, iDNES.cz)

 ?? Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA ?? Sem nejezděte! Most přes D46 u obce Žešov u Prostějova byl letos v únoru kvůli špatnému stavu uzavřen pro auta.
Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA Sem nejezděte! Most přes D46 u obce Žešov u Prostějova byl letos v únoru kvůli špatnému stavu uzavřen pro auta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia