Dnes Prague Edition

Jen s testem. Rakousko omezuje Prahu

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Další komplikace pro cestování Čechů po Evropě. Kvůli neustále se zhoršující situaci s koronavire­m zpřísní Rakousko od příštího týdne podmínky pro vstup Pražanů na své území. Při příjezdu bude nutný negativní test ne starší než 72 hodin. Tento týden jde už o několikáto­u zemi, která k podobnému omezení vůči Česku sáhla.

„Věřím, že rakouská omezení potrvají jen nezbytně dlouhou dobu. Hlavním kritériem, podle kterého se všichni rozhodují, je ale počet nových případů za 14 dní. Dokud toto číslo nezačne klesat, restrikce budou pokračovat,“uvedl šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). Nová opatření se nedotknou Čechů, kteří přes Rakousko jen projíždějí.

Zařazení Prahy mezi rizikové oblasti sníží prodej zimních rekreačníc­h pobytů v Rakousku, obávají se jejich prodejci. Rakouský kancléř Sebastian Kurz ostatně už prohlásil, že lyžařská sezona bude letos kvůli koronaviru jiná než předchozí.

Na lyže a spát

Na svahy sice rakouští i zahraniční turisté budou moci vyrazit, ale večírků po lyžování se budou muset vzdát.

Země sousedící s Českem přistupují k cestovním omezením kvůli covidu rozdílně. Cestování z Česka na

Slovensko se zkomplikov­alo minulý pátek, Německo ve středu na seznam nebezpečný­ch zemí zařadilo prakticky celou republiku s výjimkou Ústeckého a Moravskosl­ezského kraje. Varšava cesty z Česka dosud neomezila. „Polsko nenaznačil­o, že by zvažovalo nějakou změnu, co se týče cestování,“řekl Petříček.

Českou republiku nebo její části mezi rizikové oblasti zařadily kvůli zhoršené situaci v posledních dnech i další státy, například Nizozemsko. Od pondělí bude po Češích negativní test vyžadovat i Řecko.

Omezení vůči Česku se chystá přijmout od pondělí také Tunisko. „Chce zrušit výjimku pro organizova­né zájezdy. Snažíme se ale ještě tuto hrozbu odvrátit. Podle údajů od cestovek má totiž stále zájezdy do Tuniska koupeno více než 8 tisíc lidí,“informoval Petříček.

Nejvíc zemřelých

Zatím nejhorší situace se šířením koronaviru je v Praze. Včera večer hygienici hlásili potřetí za sebou rekordní denní přírůstek nakažených. Za 24 hodin jich přibylo 601.

V případě nedostatku lůžek v nemocnicíc­h má město připravenu nouzovou variantu. „Máme vytipované tělocvičny a jeden internát, kam můžeme nakažené umístit,“řekl Rádiu Impuls primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

V Česku zemřelo ve středu 19 lidí s koronavire­m, nejvíc za jeden den od začátku epidemie. Včera do večera přibyla další tři úmrtí a počty nakažených opět výrazně rostly.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia