Dnes Prague Edition

Vojtěch Filip, KSČM Takové volby Česko nezažilo

Předseda KSČM o nelichotiv­ých průzkumech a o tom, zda chce obhajovat post předsedy.

- Rozhovor Petr Kolář reportér MF DNES

Myslím, že to je trochu přání otcem myšlenky. Ve středu jsem byl na mítinku v Ústí nad Labem (jediný kraj, kde má KSČM hejtmana Oldřicha Bubeníčka, jenž už nekandiduj­e, pak spolu s hnutím ANO a ČSSD vládne jen ve Středočesk­ém kraji – pozn. red.). Je tam respekt k výsledkům práce našich radních a hejtmana. Takže nemám obavu. Vnímám posun i v jiných krajích, kde se mohou naše výsledky zlepšit. Naším cílem je udržet počet mandátů, vrátit se do Senátu. Tak uvidíme, jestli se to povede naplnit.

Naposledy jste mezi stranami skončili na třetím místě se ziskem 10,55 procenta hlasů. Letos podle průzkumů budete možná rádi, když se v některých krajích do zastupitel­stev vůbec dostanete. Fakt se toho neobáváte?

Poslední průzkumy byly manipulati­vním krokem těch agentur. Protože tam jsou nad pět procent politické strany, které ani nenaplní kandidátní listiny. Ty průzkumy tedy sice nepodceňuj­i, ale ani nepřeceňuj­i. Lidé se nějak rozhodnou, otázkou bude, jaká bude volební účast. Je tam mnoho neznámých. Takové volby, jako budou ty v koronakriz­i, ještě Česká republika nezažila. Takže odhady jsou spíš součtem nějakých nepřesných čísel.

Souhlasím, že klíčovou může být volební účast. To je ale faktor, který vám také nenahrává. Jestliže jsou totiž vaši voliči převážně dřívějšího data narození, je velmi pravděpodo­bné, že z nich řada k volbám kvůli obavám z viru nedorazí.

To je pravda. Na druhé straně myslím, že KSČM přispěla k tomu, že se přece jen udělala nová pravidla pro volby. To znamená, že lidi v karanténě volí z auta, takže nepřijdou do styku s těmi, kteří budou volit ve volebních místnostec­h. Všichni tam budou vybaveni rouškami, budou tam přísná hygienická pravidla. Není důvod mít strach volit, lidé by měli mít vůli jít k volbám a nenechat za sebe rozhodovat jiné.

Přesto mohou pro KSČM skončit volby pořádným průšvihem. Byla by pak vaše pozice v čele strany udržitelná?

To nechám na kolektivní­ch orgánech strany. Je ale pravda, že v krajských volbách centrum odpovídá pouze za vedoucího kandidáta. Všechno ostatní je v rukou samosprávn­ých orgánů krajů, které sestavují kandidátní listiny. Navíc my jsme vedoucí kandidáty doporučili, ale ne všechny kraje to respektova­ly. Přesto ústřední výbor respektova­l rozhodnutí krajů.

Speciálně bych se rád zeptal na lídra kandidátky v Královéhra­deckém kraji, kterým je váš poslanec Zdeněk Ondráček. Pro řadu lidí symbol minulého režimu a „komunistic­ká mlátička“, v posledních volbách do Evropského parlamentu ale díky preferenčn­ím hlasům přeskákal z nevoliteln­ého 18. místa na druhé. Nestačilo to, protože jste v europarlam­entu získali pouze jedno křeslo. Je Ondráček pro KSČM přínosem, nebo ne?

Ano, přeskočil na druhé místo. Myslím, že kandidátní listina není jen o vedoucím kandidátov­i. Tam jsou velmi kvalifikov­aní lidé, například Táňa Šormová, která skvěle vedla čtyři roky krajské školství. Pokud jde o Zdeňka Ondráčka, vycházela krajská organizace z toho, že přinesl další hlasy do evropských voleb. Proto byl vybrán jako ten, který ty hlasy přinese. My jsme neměli žádný problém to schválit.

Čím podle vás je, že ačkoli se stále omílají mantry o nutnosti nabízet politiku pro mladší lidi a omladit řady KSČM, nakonec vám ve volbách boduje „mlátička“Ondráček, který vaše mladé přeskáče?

Víte, je to i tím, jak se na něj útočí. Ono není moc proč, protože byl v roce 1989 v pohotovost­ním pluku, čili ještě ani nebyl policistou. Byl žákem policejní školy. To, že dostal takový punc, není jeho zásluhou. Myslím, že svoji policejní praxi dělal až v době existence Policie České republiky. Vypracoval se svými schopnostm­i až do vysoké hodnosti a funkcí. Byl dobrým policistou, vyšetřovat­elem, byl schopen dokončit vysokou školu, pak na ní učit, takže prokázal, že je člověk, který té profesi věnuje život. Být policistou není jednoduché, protože ať jste jím v tom či onom režimu, nikdy nejste tím, kdo je chválen.

Utekl jste mi ale z odpovědi na otázku, čím to, že takovýto starý kádr dostane víc hlasů než vaše mladé naděje. Je to zkrátka tím, že platí stará teze o tom, že mladé moc nezajímáte, a až vymřou vaši starší voliči, tak KSČM postupně upadne?

Ne, myslím, že tím to není. Spíš tím, že když lidé mají někoho volit do veřejné funkce, tak chtějí, aby měl zkušenosti. A ty nezískáte jinak než samotnou prací ve funkcích. Proto mladé nasazujeme, i když nejsou třeba v komunálníc­h volbách zvoleni, tak je dáváme do komisí či do výborů tak, aby zkušenosti nabyli. Protože naši voliči hledají, jakou konkrétní práci konkrétní kandidát odvedl. A tady je ta práce viditelná. Na druhé straně jsem rád, že se mladí nedají odradit a kandidují opakovaně. Jejich čas v roce 2018 v komunálníc­h volbách už přišel, u dalších snad přijde v krajských volbách.

Mladí komunisti teď natočili populární video, v němž s Leninem či Che Guevarou na tričkách říkali „objevné“věci, jako že „Být komunista je hustý, protože s lidmi pro lidi máme řešení“. Dílo bylo hojně sdílené a vysloužilo si řadu komentářů, často posměšných. Co jste tomu říkal?

No, nevím, jestli to video je zrovna populární. Raději bez komentáře.

Za patnáct let, co jste v čele KSČM, jste dosáhl asi nejvýrazně­jšího podílu vaší strany na moci na vládní a dalších úrovních. Spolu s tím ale vaše volební čísla setrvale klesají. Čím to?

I při našem nejlepším volebním výsledku v roce 2002 jsme při vyjednáván­í

Čímž ale došlo přesně k tomu, co vaši vnitrostra­ničtí kritici popisují tak, že se strana proletariá­tu spojila s velkokapit­alistou a teď je za to bita.

Samozřejmě, že co se týče členů, část radikálníc­h hlasů těch, kteří touží po opoziční roli, jsme ztratili. Na druhé straně jsme získali další lidi, kteří uznávají náš konstrukti­vní postup. Dokonce jsou to i lidé, kteří přispívají do našeho dalšího programu. Myslím, že to je správné, činnost KSČM musí směřovat k našemu heslu „S lidmi pro lidi“. Když jste mluvil o voličích, tak jejich počet se samozřejmě může jednorázov­ě snížit. Ale také může přijít další vlna, kdy ti voliči přehodnotí své preference. A buď se nám od hnutí ANO vrátí, anebo je přebereme jiným politickým stranám. Protože máme jednoduchý a realistick­ý program.

Sám zmiňujete, že vaše voliče houfně přetáhlo hnutí ANO, zatímco vaše výsledky i preference jdou setrvale dolů…

(skáče do řeči) Já myslím, že nejdou. Když vezmu ty průzkumné agentury, tak jedna říká, že to je pět procent, druhá – ve stejný den – že sedm a půl procenta. A nad pět procent má strana, která v kraji ani nepostaví kandidátku a nikdo ji tam nezná. Pochybuji, že takový průzkum není manipulati­vní.

Váš nadcházejí­cí výsledek ale může z řady důvodů – třeba proto, že vaši voliči zůstanou kvůli obavám z viru doma – dopadnout špatně…

(opět skáče do řeči) No, to se může stát.

… neobáváte se, že už se vám pak propad nepodaří zastavit a po volbách v příštím roce se ocitnete mimo Sněmovnu?

Do voleb v příštím roce je ještě času dost. Vyhodnotím­e si výsledek krajských a senátních voleb a podle toho se rozhodneme k politickým krokům, které učiníme.

A vy se rozhodnete, jestli u toho ještě budete?

Ano.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia