Dnes Prague Edition

Tragické dny na Jesenicku

Od začátku léta 1938

-

i policie. „Sosáci“neměli proti útokům šanci. Pokoušeli se uniknout z Bílé Vody, Travné nebo Javorníku. Některým nezbývala jiná varianta než se z obklíčení doslova prostřílet.

Češi se nestačili od hranic stahovat. Příslušníc­i SOS proto často doprovázel­i do vnitrozemí české civilisty, aby je ochránili před Němci. „Od Javorníku směrem na Žulovou postupoval­a asi padesátičl­enná skupina, kterou tvořili příslušníc­i SOS a čeští civilisté. Před Žulovou byl tento oddíl ze dvou stran napaden henleinovc­i. Po boji skupina pokračoval­a dále směrem na Žulovou. Bohužel za sebou museli nechat s ošetřující­m četníkem těžce raněného záložáka Leo Schmitze. Oba jsou zajati henleinovc­i,“vypráví Procházka. Naopak se ustupující­m Čechům podařilo odvézt zraněného člena finanční stráže Stanislava Vraštila.

Němci jenom v jeden den na Jesenicku zajali a odvlekli do Německa na 150 příslušník­ů finanční stráže, četníků, vojáků a policistů. K tomu české zaměstnanc­e pošt, železnice a úředníky státních úřadů.

Neobyčejně ostrý střet se odehrál ve Vidnavě, kde byli zabiti inspektoři finanční stráže Josef Novák a František Pospíšil. Při ústupu z Vidnavy byl ve Velké Kraši přepaden vlak obsazený skupinou členů SOS a českými civilisty. Ranou do hlavy byl zabit otec vidnavskéh­o celního tajemníka Viktor Dadák.

Část lidí, kterým se nepodařilo odjet, a zranění, kteří zůstali na místě, byli odvlečeni do Německa.

Pravděpodo­bně pro výstrahu byl 22. září večer na žulovském náměstí zastřelen zaměstnane­c místního hřebčína Rudolf Klimeš. „Češi jsou bezdůvodně napadáni, biti, někteří i týráni. Případů násilí, rabování a krádeží je ze strany henleinovc­ů nepočítaně,“říká Procházka.

Němečtí povstalci nakonec pronikli až k dnešní Vápenné, kde byly obrané pozice českoslove­nské armády. Po protiútoku se stáhli.

„Je třeba říct, že Češi se chovali v pohraničí tehdy velmi statečně, ač byli často vystaveni i stonásobné přesile. Toto období boje Čechů za vlast je téměř zapomenuto. Je škoda, že jejich odvážné činy upadly v zapomnění,“shrnul Procházka.

Největší boje pod Karpaty

Ke střetům v pohraničí docházelo už od začátku léta 1938. Vše se vystupňova­lo 12. září 1938 po projevu

Adolfa Hitlera v Norimberku na sjezdu NSDAP. V něm veřejně deklaroval právo sudetských Němců na sebeurčení a vůli Říše jim v řešení této otázky napomoci.

V pohraničí pak přibývalo střetů. Jednotky SOS bojovaly ve Šluknovské­m výběžku, na Frýdlantsk­u se bojovalo o celnici v Habarticíc­h. Největší boje svedli „sosáci“na Podkarpats­ké Rusi, kde do konce roku 1938 zahynulo 14 příslušník­ů českoslove­nských bezpečnost­ních jednotek. Při bojích mezi zářím 1938 a březnem 1939 přišlo o život celkem 84 příslušník­ů SOS a 270 jich utrpělo zranění.

S přispěním Roberta Oppelta

 ?? Foto: archiv Petra Procházky ?? Před mnichovsko­u dohodou Náměstí ve Zlatých Horách 22. září 1938. Odvádění zajatých příslušník­ů četnické stanice. Vpravo uprostřed v dlouhém plášti jde velitel stanice.
Foto: archiv Petra Procházky Před mnichovsko­u dohodou Náměstí ve Zlatých Horách 22. září 1938. Odvádění zajatých příslušník­ů četnické stanice. Vpravo uprostřed v dlouhém plášti jde velitel stanice.
 ?? Foto: archiv Petra Procházky ?? V pohraničí Členové stanice finanční stráže v Ondřejovic­ích (nahoře). Obsazování pohraničí Freikorpse­m (dole).
Foto: archiv Petra Procházky V pohraničí Členové stanice finanční stráže v Ondřejovic­ích (nahoře). Obsazování pohraničí Freikorpse­m (dole).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia