Dnes Prague Edition

Policisty postřelili za smrt černošky, která nebyla Floydem

-

LOUISVILLE Dva policisté byli postřeleni při výbuchu hněvu po osvobození tří protidrogo­vých detektivů, kteří zastřelili mladou černošku Breonnu Taylorovou při razii v jejím bytě.

Taylorová byla přirovnává­na k Georgi Floydovi, jehož udusil policejní zákrok v Minneapoli­s, ale s její smrtí je to jinak.

Když rozhodnutí velké poroty nestíhat detektivy za její smrt oznámil nejvyšší žalobce státu Kentucky Daniel Cameron, mimochodem černoch, po celých USA to spustilo novou lavinu protestů, výtržností a útoků. V Portlandu létaly na policii zápalné lahve, jinde znovu vzplály požáry, lidé útočili na muže zákona. Vypadalo to, že Ameriku čeká nová vlna protestů i násilností.

Breonna Taylorová však zahynula jinak než George Floyd. Přestřelku, v níž zemřela, zahájil její přítel.

Stalo se to poté, co vyvrcholil policejní zátah na drogovou síť, již vedl muž, který s Taylorovou donedávna chodil. Policie věděla, že i po rozchodu používal její byt jako místo, kam si nechával posílat drogové zásilky. Proto se tam rozhodla udělat prohlídku.

Policisté dorazili po půlnoci, zabouchali na dveře, identifiko­vali se voláním jako policie. To potvrdil i jeden svědek z domu. Když nikdo neodpovída­l, vyrazili dveře a vtrhli dovnitř. Jenže v bytě byl nový přítel Taylorové, který měl u sebe pistoli. Ihned a jako první zahájil palbu. Později tvrdil, že myslel, že do bytu vtrhli lupiči. Zasáhl stehenní tepnu jednoho z detektivů. Vypukla velká přestřelka, při níž byla Taylorová, která stála za skleněnými dveřmi zakrytými záclonou, zabita. Byla zasažena šesti střelami. Její přítel byl zraněn.

Taylorová, která se stala podobným symbolem jako Floyd, pracovala jako technička na první pomoci.

Velká porota nakonec vznesla obvinění proti jedinému z policistů, ne však za smrt Taylorové, nýbrž za „lehkomysln­é ohrožování“, protože střílel tak, že třikrát zasáhl protější byt, kde spala rodina – muž, těhotná žena a malé dítě.

„Jako černoch rozumím tomu, jak bolestivé to je,“řekl návladní Cameron. „Ale spravedlno­st davu není spravedlno­st,“dodal v narážce na to, že část veřejnosti a aktivisté očekávali obvinění policistů z vraždy nebo aspoň zabití. (vod)

 ?? Foto: ČTK ?? Protesty Poté co policisté, kteří stříleli na Taylorovou, byli zproštěni obvinění, propukly v Louisville nové demonstrac­e.
Foto: ČTK Protesty Poté co policisté, kteří stříleli na Taylorovou, byli zproštěni obvinění, propukly v Louisville nové demonstrac­e.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia