Dnes Prague Edition

Jak se Itálie poučila z tvrdé lekce jarní vlny covidu-19

- — Financial Times

ŘÍM Když epidemie nemoci covid-19 zasáhla Evropu, byla Itálie s přeplněným­i nemocnicem­i v Lombardii a stoupající­m počtem mrtvých pro okolí neradostno­u podívanou. V posledních týdnech ale Itálie ukazuje jinou a úctyhodněj­ší tvář: zatímco Španělsko, Francie a Británie čelí po uvolnění restrikcí druhé vlně nákazy, Itálie dokázala udržet nemoc pod kontrolou.

Denní přírůstky se po rozvolnění zvýšily z červnových několika stovek na 1 535. Jenže ve Francii a ve Španělsku přibývá přes 10 000 případů denně. Život v Itálii se zdá takřka jako za běžných časů: bary a restaurace jsou otevřené, lidé si užívají pozdního léta a vyrážejí na výlety a děti se vrátily do škol. Podle expertů existují tři důvody, proč Itálie

odolává nové vlně nákazy. Podle virologa z Univerzity v Miláně Fabrizia Pregliasca „je Itálie v lepší kondici než jiné státy jako Británie, Španělsko či Francie, protože byla mezi prvními zeměmi, které musely čelit covidové pohromě“. Její zdravotní systém a vláda tak měly více času na naplánován­í období rozvolňová­ní a rušení restrikcí bylo pomalejší. To vládě poskytlo prostor pro obnovu omezujícíc­h kroků v případech, kdy to bylo nutné.

Premiér Giuseppe Conte opakovaně vyzval Italy, aby nepřestali být opatrní. V rámci italského stavu nouze, který byl na konci července prodloužen do poloviny října, má premiér pravomoc vydávat zákonná nařízení. Díky tomu mohla italská vláda pohotově reagovat na růst nových případů v létě. Ve Španělsku byl stav nouze ukončen už 21. června.

V srpnu Řím nechal znovu zavřít diskotéky a opětovně zavedl povinnost nosit roušky v místech, kde se koncentruj­e mnoho lidí. Firmy byly vyzvány, aby prodloužil­y práci z domova. Podniky musí dodržovat přísná pravidla, a to včetně nošení roušek po celý den, měření teploty a dodržování rozestupů.

Panuje přesvědčen­í, že Itálie díky svému úsilí může držet pod kontrolou nákazu i v zimních měsících. „Pokud Italové budou i nadále tak poctiví v dodržování pravidel jako doteď, můžeme situaci zvládnout do doby, než dorazí očkování,“dodává virolog Pregliasco.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia