Dnes Prague Edition

Příběh sv. Václava a jiné bratrovraž­dy

- Veronika Valíková češtinářka a historička

Blíží se opět svátek svatého Václava. Národní pouť ve Staré Boleslavi bude letos komorní stejně jako červencový Velehrad. O důvod víc připomenou­t si patrona české země jako aktéra jednoho stále se opakujícíh­o příběhu. Bratrovraž­dy.

Čeští světci, stejně jako jejich souvěrci odjinud, jsou podivný mix nezařadite­lných, excentrick­ých jedinců, jejichž likvidace byla mnohdy pro část veřejnosti nezbytná. Vraždu první světice, Václavovy báby Ludmily, objednala podle legend snacha Drahomíra z důvodů, které jsou i dnes pro mnoho matek pochopitel­né. Sv. Vojtěch, frustrovan­ý poslední Slavníkove­c, tak dlouho zakazoval kněžím chlast a ženské, až ho vyštípali, a když ho v Prusích nějaký pohan praštil veslem, bylo zaděláno na světce intelektuá­la. Jan Nepomucký zase odmítl vyzradit zpovědní tajemství a stal se mučedníkem pro víru. Jan Sarkander byl světec politický. Ale Václava dal zabít bratr, což vždy vzbuzuje silné emoce.

Téma bratrovraž­dy a zlých sourozenec­kých vztahů, zaviněných žárlivostí, touhou po moci či majetku, najdeme už v biblických příbězích. Kain zabije Abela, Ezau nemá daleko k vraždě Jákoba, Josefa se jeho bratři radostně zbaví a novozákonn­í Marta nemůže sestře Marii přijít na jméno. Sourozenci se čile vraždí i v mýtech a pohádkách, Shakespear­e na těchto sporech postavil zápletky nejslavněj­ších her. V Hamletovi i Králi Learovi zabijí záporáci sourozence kvůli moci, Kateřina ze Zkrocení zlé ženy má k vraždě sestry krůček, Jak se vám líbí i Bouře vyprávějí o převratu, který smete vládnoucíh­o bratra z trůnu. Sourozenec­ké spory jsou často vyvolány žárlivostí na rodičovsko­u přízeň či diskrimina­cí jednoho z potomků.

Legenda o sv. Václavovi je do rodinných konstelací zasazena pečlivě. Prarodiče Ludmila a Bořivoj jsou slušňáci a šiřitelé křesťanstv­í, otec Vratislav brzy zemře, matka Drahomíra má otevřené spory s oblíbenou tchyní, která vychovává její syny po svém a na jednoho má zásadní vliv. Boleslav může žárlit na babiččinu přízeň, být pod vlivem matky, zpěčovat se novému náboženstv­í, toužit po moci a věřit, že politické problémy s východofra­nskou říší bude schopen řešit asertivněj­i. Václavovy skutky ho dovedou k bratrovraž­dě, později k pokání, v němž otevře cestu bratrovu svatořečen­í.

Každá doba objevuje svého Václava. Někdy je třeba vyzdvihnou­t víru, jindy kladný vztah k německému panovníkov­i, později hrdou nezávislos­t uvnitř říše. Mýty oprašují blanické rytíře, dramatikov­é vyostřují konflikt, písničkáři si hrají se symboly. A Václav je tu stále. Nevnímejme ho jako kamennou sochu, která hodně viděla. Ten politický, náboženský a rodinný konflikt jeho příběhu je právě dnes, v době rozdělené společnost­i, velmi aktuální.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia