Dnes Prague Edition

Tak co, Češi, víte, co vlastně chcete?

-

Je to pěkně tvrdý oříšek, proniknout v covidové době do duše českého národa. Výzva pro sociology, psychology, snad i psychiatry. Jako lakmusový papírek proměn koronaviro­vých nálad mohou posloužit všemožné nezávislé blogy, statusy na sociálních sítích nebo diskuse pod internetov­ými články.

Ještě v červenci, v době uvolňování restriktiv­ních opatření, se do naší redakce pod varovným článkem na iDNES.cz s významným českým epidemiolo­gem čtenáři pustili, že panikaříme, strašíme veřejnost. Pan Robert v diskusi vzkázal: „Ať jsou trpěliví, panikáři a hysterky, my ostatní chceme normálně žít.“Pan František: „Netušíte někdo, proč seděl můj mladý místo školy tři měsíce doma?“Martin, Jiří, Jana, Žaneta a mnozí další šmahem odsoudili „hadry“na dýchacích cestách. Další zástup spekuloval o farmaceuti­cké konspiraci nadnárodní­ch firem, jiní navrhovali, ať se promoříme jako Švédsko.

Uběhlo léto, děti se po pěti měsících vrátily do škol, společnost se pokusila o restart, návrat k normálu. Bez roušek, výraznější­ch omezení, se sebevědomí­m světových premiantů. Ambiciózní, leč nepoučení.

Od začátku září přibývají denně tisíce infikovaný­ch, nemocnice se plní, už neumírá jeden pacient týdně, ale deset denně. Během zimy by mohly onemocnět stovky tisíc lidí. A jako mávnutím kouzelným proutkem se postupně mění nálada v českém virtuálním prostoru. Zatímco během léta byly v diskusích varovné komentáře epidemiolo­gů odměňovány palci dolů a hrubými nadávkami, dnes je jim více než kdy předtím dáváno za pravdu.

Pro ilustraci pan Luboš: „Roušky nás skoro nic nestojí. Zavřené fabriky nás přijdou draho.“Paní Pavlína: „Zavřený bar vydržím, zavřená základka – to je osekané ošetřovné a díra v rodinném rozpočtu.“V podobném duchu reagují Romana, Soňa, Miloš nebo Václav.

Během léta jsme se nechali příliš snadno unést pozitivním­i čísly. Užívali jsme si nádherné léto, konečně jsme mohli vydechnout. Svým bezstarost­ným chováním jsme si připomněli, jaké to bylo před pandemií.

Drsnou realitu kousek od našich hranic jsme úplně vytěsnili. České nemocnice nepostihla španělská nebo italská katastrofa s pacienty umírajícím­i na nemocniční­ch chodbách. Předpoklád­ali jsme, že jsme nedotknute­lní, neporazite­lní, ba snad i nesmrtelní.

Pýcha předchází pád. Padáme už několik týdnů, bolestivě a hluboko. Pro řadu evropských zemí jsme se stali nedůvěryho­dnými, prašivými. Slováci, Dánové, nově i Němci a Rakušané se nás bojí a odmítají nás pustit na svá území. Odnášejí to cestovatel­é i obchodníci.

Za alarmující situaci viníme vládu, úřady i odborníky. Těmi největšími viníky jsme ale my sami. Tím, že se umíme semknout jen na nezbytně krátkou dobu, ale nadšení z jednoty nás brzy opustí. Vědí vůbec Češi, co vlastně chtějí? Jací chtějí být? Komu mají věřit a komu se mají vysmát?

Jeden extrém střídá druhý, takové jsou naše dějiny. A tak místo abychom se rychle posouvali kupředu, děláme nesmyslné úkroky stranou. Následuje výprask, přešlapová­ní na místě, dlouhá a bolestivá rekonvales­cence. Letošní pandemie to potvrdila, jsme prostě takoví.

Přitom by stačilo celou dobu naslouchat odborníkům, kteří epidemii alespoň trochu rozumějí, kteří svůj lékařský obor vystudoval­i, situaci chápou a znají jednoduchá, i když krátkodobě bolestivá řešení. A ne věřit ambiciózní­m křiklounům, mnohdy jen virtuální zbabělcům, kteří dokážou svou neodbornou drzostí pouze nahlodávat veřejné mínění.

Když Bibi ukáže zuby. Dneškem vstupují v Izraeli v platnost zpřísněné podmínky celostátní karantény, vyhlášené vládou Benjamina Netanjahua. Zavřou se synagogy, trhy a firmy, jež neohrozí chod země, omezí se MHD. Už týden jsou zavřené restaurace a lidé se nesmí vzdalovat od bydliště dál než na kilometr. Nemáme se ještě tak zle, co? (mk)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia