Dnes Prague Edition

Lou Reed, příběh posedlosti

Anthony de Curtis nazval biografii Lou Reeda Život. Pod týmž názvem už vydal své paměti Keith Richards z Rolling Stones.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Jenže zatímco Richardsov­a vynikající kniha tepe v rytmu sarkasmu, (sebe)ironie a ryzího rockerskéh­o života, de Curtisův text je jaksi těžší, zadumanějš­í a odtažitějš­í.

Nezvládnut­ý dialog s Havlem

Logicky, Lou Reed byl muž mnoha tváří. Ješitný protiva, zadumaný intelektuá­l, plachý bisexuál maskující nejistotu obří arogancí. Vynikající skladatel a textař, tahoun nezapomenu­telných The Velvet Undergroun­d. Kapely, za niž by tuzemští „androši“v čele s The Plastic People of The Universe položili život. Což by se Reedovi jistě líbilo, tvrdil, že lidé by měli zemřít pro hudbu.

Anthony de Curtis, krom jiného přispěvate­l časopisu Rolling Stone, šel v Reedových stopách poctivě a pečlivě. Mapuje a komentuje každý jeho krok. Není to vlastně nijak strhující čtení, ale materie, kterou autor o kontroverz­ní osobě nasbíral, utřídil a dal jí tvar, je úctyhodná.

Pro našince je atraktivní zejména kapitola věnující se sametové revoluci a rozhovoru Reeda s Václavem Havlem. Tuhle šanci ovšem hudebník promarnil odbytým sebestředn­ým textem, v němž se nedokázal oprostit od mindráku vlastní výjimečnos­ti a neuvědomil si zcela, jaký partner proti němu sedí.

Reedova sebestředn­ost se v knize vynořuje několikrát jako neodbytný refrén. Vyplouvá na povrch při popisování comebacku The Velvet Undergroun­d v 90. letech, kdy jeho posedlost vlastním egem a touhou mít absolutně vše ve vlastní režii zadupala veškeré možné eventualit­y další spolupráce do země.

Přitom Reed k sobě potřeboval silného protihráče. Jedině tak se vybičoval k životním výkonům, viz nádherné album Songs For Drella, natočené s Johnem Calem jako pocta Andymu Warholovi. To je skutečný Reed, ne kabaretiér paktující se s kapelou Metallica na trapném albu Lulu. Když už Reed provokujíc­í, tak na skutečně radikálním dvojalbu Metal Machine Music z roku 1975.

Ke cti de Curtisovi slouží, že se nenechal příliš unést aurou objektu svého zájmu. Je věcný, v rámci možností objektivní, byť s některými jeho názory by se dalo polemizova­t. Nejsem si třeba jist, zda je grungeová vlna z počátku 90. let podvratnou podobou punku, byla to spíš konformní „rebelie“. Nicméně jako ponor do života a tvorby básníka newyorskýc­h barů, bordelů a brlohů je kniha uspokojivá.

 ??  ?? Muž mnoha tváří Lou Reed několikrát navštívil Česko. Snímek je z koncertu v Kongresové­m centru roku 2006. Foto: David Neff, MAFRA
Muž mnoha tváří Lou Reed několikrát navštívil Česko. Snímek je z koncertu v Kongresové­m centru roku 2006. Foto: David Neff, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia