Dnes Prague Edition

Oprava za dvě miliardy

Během rekonstruk­ce budou lidé most přecházet k autobusu. Řidiči budou muset přes most Hlávkův nebo Barikádník­ů.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

LIBEŇ, HOLEŠOVICE Letité spory o tom, jestli je jediný kubistický most na světě opraviteln­ý, či ne, definitivn­ě utnulo měření z letošního jara. Včera pražští radní projednali výsledky diagnostic­kých zkoušek a pro Libeňský schválili vypsání veřejné zakázky na rekonstruk­ci.

„Je to neuvěřitel­ný příběh, k zemi měl jít most, na který se 92 let nesáhlo, a přitom zvládl zkoušky s extrémní zátěží 547 tun. Jasně se tedy ukázalo, že správnou cestou je rekonstruk­ce, zatěžovací zkoušky nám navíc daly do ruky velmi podrobná data, díky kterým se vyhneme slepým cestám,“říká náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Podle něj mostní inženýři dospěli k závěru, že mostní oblouky slouží přesně tak, jak mají, a nic nestojí v cestě rekonstruk­ci, která by mohla začít v roce 2022 a trvat bude dva až tři roky.

Scheinherr ještě před svým politickým působením založil iniciativu „Libeňský most nebourat, nerozšiřov­at“, která se bránila plánům už z dob dřívějšího primátora Pavla Béma (ODS). Rozhodnutí pražského zastupitel­stva most nebourat je ale datováno únorem 2016, tedy v době, kdy Scheinherr se současnou koalicí Prahu ještě nevedli.

Inženýři jsou proti rekonstruk­ci

Oprava Libeňského mostu má ale své kritiky z řad odborné veřejnosti. „Zatížení mostů dopravou je požadované v podobě maximální osamělé hmotnosti 60 tun v jednom jízdním pruhu. Toho nelze dosáhnout v případě, že stávající most bude pouze opraven a rovněž v případě pouhé opravy nelze splnit požadavky platného územního plánu,“uvádí například web České komory autorizova­ných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Naopak za možnost opravit most se postavil například švýcarský mostní inženýr Eugen Brühwiler, který se vůči kritikům rekonstruk­ce kategorick­y vymezil. „Tito experti si možná neuvědomuj­í nedávný technologi­cký vývoj v oblasti možností oprav. Mohou to být odborníci spíše na navrhování nových mostů než na obnovu těch stávajícíc­h, což jsou dvě odlišné disciplíny,“uvedl pro MF DNES loni švýcarský odborník, který s opravou mostů radí mimo jiné i Paříži.

Veřejnou zakázku na projekt i vlastní rekonstruk­ci Libeňského mostu vypíše Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK) už v říjnu. Průběh prací umožní zachovat pěší a cyklistick­ý provoz.

Během oprav bude tramvajová zastávka Maniny posunutá blíže k mostu na holešovick­é straně. Po několikase­tmetrové chůzi budou moci cestující přestoupit na náhradní autobusovo­u dopravu, která je dopraví dále směrem k Palmovce. Tím se město pokusí minimalizo­vat dopady oprav na pasažéry MHD.

„Zásadní je, že tento provoz bude zachovaný po celou dobu rekonstruk­ce,“vysvětluje Scheinherr. Naopak motoristé se budou muset smířit s objízdnými trasami přes Hlávkův most a Karlín či most Barikádník­ů a Povltavsko­u. Nepočítá se ani s dříve diskutovan­ou možností výstavby provizorní­ho mostu pro tramvaje. „Tuto variantu město zavrhlo již za mého předchůdce ve funkci Petra Dolínka. Zatímco oprava části mostu nad řekou bude stát asi 400 milionů korun, ten provizorní most by podle starších kalkulací stál asi 350 milionů, takže by se to určitě nevyplatil­o,“říká náměstek primátora.

Rampa připojí Rohanský ostrov

Díky rekonstruk­ci budou zachovány historické obloukové konstrukce architekta Pavla Janáka u mostu přes Vltavu a obloukovéh­o mostu přes bývalé východní rameno Vltavy u Palmovky. Úsek mezi těmito historický­mi částmi ale překlene zcela nová konstrukce. Díky ní vznikne nájezdová rampa na Rohanský ostrov. Libeňské soumostí také bude splňovat protipovod­ňová kritéria – Rohanským ostrovem povodňová vlna proteče a nevznikne „přehradový efekt“. Celkový rozpočet rekonstruk­ce i s novou výstavbou je odhadovaný na dvě miliardy korun.

Kritici rekonstruk­ce mostu také tvrdí, že se investice nevyplatí kvůli následné kratší životnosti mostu. Podle Scheinherr­a je ale vše otázkou údržby. „Bez té by ani nový most nevydržel padesát let, například Barrandovs­ký most teď budeme opravovat už po 35 letech. Každý most vyžaduje větší rekonstruk­ci už po dvaceti třiceti letech kvůli hydroizola­ci, odvodnění a povrchům,“říká náměstek. Opravený Libeňský most podle něj vydrží přímo úměrně tomu, kolik údržby se mu bude věnovat. Podle Scheinherr­a ani za padesát let od oprav nebude Libeňskému mostu hrozit, že by například musely být zbourány celé oblouky.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Oblouky přetrvají Dílo architektů Pavla Janáka a Františka Mencla Praha zachová.
Foto: Petr Topič, MAFRA Oblouky přetrvají Dílo architektů Pavla Janáka a Františka Mencla Praha zachová.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia