Dnes Prague Edition

Volit půjdou ti mladší

„Očekávám bratrovraž­ednou válku mezi kandidáty opozice,“míní politolog

- Klára Burešová spolupraco­vnice MF DNES

PRAHA Strach z koronaviru může voliče odradit. Účast u senátních voleb, k jejichž prvnímu kolu vyrazí voliči z Prahy 1, Praha 5 a Prahy 9 na konci příštího týdne, bude podle politologa Josefa Mlejnka nízká. Mlejnek se domnívá, že na tom nic nezmění ani novinky typu drive in volby z okénka auta.

„Na to, aby člověk, který je v karanténě, sedal do auta a jel někam odvolit, musí být hodně motivovaný­m voličem,“myslí si Josef Mlejnek z Institutu politologi­ckých studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Účast voličů v senátních volbách bývá dlouhodobě nejnižší. Letos v Praze ani nejsou spojené s komunálním­i volbami, navíc přišla druhá vlna koronaviru. Jak velkou můžeme očekávat účast?

Nad účastí se vznáší velký otazník. V Praze není první kolo senátních voleb s ničím spojené, protože tady nejsou krajské volby. Těžko odhadovat, jak se k tomu Pražané postaví. Hlavní město je oblastí, kde lidé jeví větší zájem o politiku, a spíš by z toho mohly těžit strany pravicové nebo pravého středu, jako Piráti. Ti jsou v zásadě strana pro městského liberálníh­o voliče. Bude ale samozřejmě důležité, kteří dva kandidáti se dostanou do druhého kola.

V druhém kole senátních voleb v roce 2018 se k urnám dostavilo asi osmnáct procent voličů. Přijde letos ještě méně lidí, vzhledem k tomu, že se kvůli koronaviru lidé bojí chodit ven?

Myslím, že ano. Volební účast menší bude. Otázkou je, kolik příznivců doopravdy přijde. Kdyby byla v prvním kole volební účast 20 procent, staví to otazník před legitimitu senátorské­ho mandátu.

Jak to může ovlivnit výsledky voleb?

Tipl bych si, že to bude favorizova­t pravici a střed – strany, které mají více příznivců mezi městskými voliči a jsou v Praze silné, jako Piráti, ODS, TOP 09. Příznivci těchto stran budou spíš hlasovat než třeba voliči ANO a ČSSD. Například ČSSD v Praze nikdy moc silná nebyla a jak ANO, tak ČSSD jsou strany, které volí silný podíl starších lidí. Takže tady bych očekával, že právě tito voliči se budou bát více než mladší ročníky a nepřijdou.

Ovlivní nějak počet voličů i možnost volby z aut nebo do mobilní volební schránky, pokud jsou v karanténě?

Pokud jde o volení z auta, tak to už člověk musí být motivovaný, aby to vůbec učinil. Tady je to dost nezvyklá věc, byť tu existují nějaké drive iny, kde si můžete koupit hamburger jako ve Spojených státech. Čekal bych, že toto nijak zásadně volební účasti nepomůže.

Dají se popsat volební preference občanů v jednotlivý­ch pražských obvodech?

Dělat volební průzkum v jednom senátním obvodu se asi nikomu nevyplatí. Nezaznamen­al jsem žádný průzkum preferencí. Ale v pražských obvodech to vypadá na bratrovraž­ednou válku spíš mezi příznivci současné celostátní opozice. Do druhého kola asi proniknou jejich kandidáti. Popere se třeba pirát s představit­elem ODS nebo podobně.

Proč nejsou senátní volby pro lidi tak přitažlivé jako komunální nebo volby do Poslanecké sněmovny?

Lidé si nemyslí, že je Senát důležitý. Podle mě je, ale většina voličů to tak nevnímá.

Proč je tedy důležitý?

Je to komora, která může opravit a zkontrolov­at legislativ­u. Pak nelze změnit ústavu bez souhlasu obou komor, takže to opravdu v tomto smyslu je pojistka demokracie. Základní demokratic­ké normy se dají změnit dost obtížně. Zvlášť když je Senát složený dost jinak než Sněmovna. Popřípadě schvaluje prezidento­vy nominace na ústavního soudce, takže brání hlavě státu, aby si do Ústavního soudu jmenovala, koho chce. To jsou věci, o kterých si myslím, že jsou pozitivní. Ale bohužel voliči to takhle nevnímají, protože si těžko Senát spojí s něčím konkrétním a hmatatelný­m. Sněmovnu ano. Tam se schvalují zákony a vláda musí mít její důvěru.

Občané tedy netuší, proč by měli senátory volit?

Problém je i v tom, že volby neprobíhaj­í na území celého státu, ale vždycky jenom ve třetině obvodů. Takže lidé si často i musí zjišťovat, jestli se jich to týká nebo ne. Nebo to pak zjistí, když dostanou do schránky volební lístky nebo si povšimnou nějaké kampaně. I toto je podle mě problém. Senátní volby nejsou celostátní a nepokrývaj­í celé území státu, a tudíž to trošku sráží pozornost, kterou by si zasloužily.

 ??  ?? Josef Mlejnek Politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy
Josef Mlejnek Politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia