Dnes Prague Edition

Běchovice s rouškou. Závod chystá zápis do historie

Běh Běchovice–Praha by se v neděli měl stát nejdéle nepřerušen­ým na světě

- Petr Procházka reportér MF DNES

PRAHA Poprvé se běželo v roce 1897. A od té doby pořád. Populární silniční běh Běchovice–Praha se může v neděli zapsat do historie jako nejdéle trvající nepřerušen­ý závod na světě.

V historický­ch zápisech dosud patří tahle jedinečnos­t maratonu v Bostonu, ten se však v letošním roce kvůli koronaviru neuskutečn­í. To Běchovice jsou naplánovan­é a při dodržování všech opatření by se měly bez problémů odběhnout. Startovat se bude oproti zvyklostem ve vlnách, aby se oddělily jednotlivé skupiny závodníků.

„Český atletický svaz po konzultaci s předsedou Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou vnímá fakt, že na akcích mimo stadion mají závodníci startovat ve vlnách po maximálně padesáti osobách. Tuto skutečnost akceptujem­e a přizpůsobí­me tomu organizaci,“uvedl ve vyjádření pro ČTK předseda atletickéh­o svazu Libor Varhaník.

Běchovice se běží jako silniční mistrovstv­í republiky na deset kilometrů, kromě špičkových vytrvalců je ale závod určený i pro širokou veřejnost.

„Bál jsem se, že bude letošní ročník kvůli koronaviru zrušený. Byla by to škoda, protože se moc těším. Už jsem od pořadatelů dostal pokyny, jak si v neděli počínat,“prozradil Václav Čtvrtečka, jeden z přihlášený­ch hobby běžců.

Loni se závodu u běchovické­ho památníku od sochaře Františka Radvana zúčastnilo zhruba 2 500 běžců. Letos musejí na start přijít v rouškách. „Tu budou mít nasazenu v prostoru až do vyběhnutí. Startovní koridor bude ošetřen tak, že mezi běžci se budou před startem udržovat dvoumetrov­é rozestupy,“popsal Varhaník.

Pořadatelé se snažili co nejvíce eliminovat shlukování lidí. Věková kategorie nad 60 let bude mít vlastní start, zrušeny byly ceremoniál­y v cíli. „Po proběhnutí cílem dostanou běžci další novou roušku s tím, že ihned po doběhu odcházejí mimo prostor cíle,“doplnil Libor Varhaník.

Účastníci mohou místo roušky použít také nákrčníky, které v prostoru startu rozdá sponzor.

„Ano, chápeme, že opatření nejsou

úplně populární a možná ani úplně dokonalá. Ale nechce se nám na úkor pohodlí zničit 124letou tradici,“uvedl ředitel závodu Tomáš Janků.

Běchovice se konaly i v době obou světových válek či při řádění španělské chřipky.

V mužské kategorii lze považovat za největší favority Jiřího Homoláče, Jakuba Zemaníka či Víta Pavlištu. Mezi ženami pak při neúčasti Evy Vrabcové Nývltové patří status hlavních uchazeček o mistrovský titul Moiře Stewartové a Vendule Frintové.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Běchovice Takhle závodníci stoupali na trati při loňském ročníku silničního závodu. Ten letošní bude historický.
Foto: archiv MAFRA Běchovice Takhle závodníci stoupali na trati při loňském ročníku silničního závodu. Ten letošní bude historický.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia