Dnes Prague Edition

Plzeň vymyslela, jak restartova­t Brumlu

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Upřímně, nebyl to od fotbalové Plzně výkon, který by si zasloužil bůhvíjaké kompliment­y. Ovšem výsledek je sladký jako cukrkandl.

Viktoria versus Sönderjysk­E 3:0! Základní skupina v Evropské lize se přiblížila. Zbývá poslední krok. „Chlapce chválím,“prohlásil trenér Adrian Guľa.

Příští týden Plzeň potká venku izraelský klub Beer Ševa, který nestraší jménem ani kvalitou. Šance na postup je solidní. Zvlášť pokud Viktoria využije zkušenost, produktivi­tu a zlepšenou formu. Jako včera. Půl hodiny nic, pak rychlovka. Osmadvacet­iletý kapitán Jakub Brabec, který do sezony vstoupil natolik rozháraně, že se zasunul mezi náhradníky, srdnatě skočil do souboje v pokutovém území a ucítil ránu do podrážky. Hosté z Dánska se vztekali, odmítali, že by se měla kopat penalta. „Jasná,“mínil Brabec.

Zatímco v nedávném předkole Ligy mistrů se zlobila Plzeň, protože o postup přes Alkmaar přišla kvůli sporné penaltě v nastavení, tentokrát jí okolnosti a rozhodčí přáli. Útočník Zdeněk Ondrášek, čerstvá posila z Dallasu, si v 35. minutě postavil míč, odplivl si a precizní střelu uklidil k levé tyči. „Super!“křikl mu od ucha kapitán Brabec.

Že by se plzeňský šéf probudil? Klidně se to mohlo stát, byť fotbal bývá nevyzpytat­elný. Brumla, jak se mu přezdívá, hledal celý první poločas klid. Na prázdném stadionu ve Štruncovýc­h sadech z něj nečišela suverenita, spíš rozhazoval rukama a co chvíli kroutil hlavou. Přitom Viktoria nutně potřebuje, aby reprezenta­ční stoper nechyboval.

V 8. minutě to zvládl. Na poslední chvíli se vrátil, ťuknul hlavou do míče a zablokoval tutovou šanci soupeře. Plusový bod pro Brabce. Vybojovaná penalta? Další plus. Paradoxní je, že před čtyřmi lety to byl právě Brabec, kdo Sönderjysk­E vyřadil z kvalifikac­e Evropské ligy. Tehdy jako obránce Sparty, což je velký plzeňský rival. Brabec se následně – přes štaci v belgické lize – přesunul do Plzně a dál hledá pevný bod v kariéře. Včera večer si k němu pomohl.

Za celou Plzní letí gratulace, ačkoli o penaltě by se dalo diskutovat a třetí gól Káčera padl z ofsajdu.

Viktoria zvládla ošemetný úkol i bez diváků. Když pár minut před přestávkou snaživý křídelník Kopic pomohl ke druhému gólu, který vstřelil Ba Loua, mohli věrní fanoušci za tribunou odpálit modré dýmovnice. Ale stejně to nebylo ono.

„Trvalo nám, než jsme si zvykli na ticho,“přiznal útočník Ondrášek.

Během pohárů není povolená ani pomoc přes reprodukto­ry, takže zpočátku byl zápas naplněný jen vysokými odkopy, rozháraným­i přihrávkam­i a nervózními souboji. A kdyby fungoval videorozho­dčí, kopali by hráči Sönderjysk­E penaltu za ruku stopera Hejdy.

Nakonec v Plzni platil transparen­t z prázdné tribuny: „Covid naši vášeň nezastaví.“

 ?? Foto: Petr Eret, MAFRA ?? Za postupem Jakub Brabec byl včera kapitánem, který vedl fotbalovou Plzeň k vítězství nad dánským Sönderjysk­E.
Foto: Petr Eret, MAFRA Za postupem Jakub Brabec byl včera kapitánem, který vedl fotbalovou Plzeň k vítězství nad dánským Sönderjysk­E.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia