Dnes Prague Edition

Babiš v OSN: WHO to nezvládla

-

NEW YORK Český premiér Andrej Babiš ve včerejším projevu před Valným shromážděn­ím OSN vyzval k reformě Organizace spojených národů a dalších globálních institucí. Pandemie covidu-19 podle něj ukázala, že spolupráce zemí světa má řadu slabin. Babiš kritizoval především Světovou zdravotnic­kou organizaci (WHO), která podle něj nedokázala dát jasná doporučení, jež by pomohla zemím bojovat proti koronaviru. Zdůraznil také, že koronaviro­vá krize nesmí zatlačit do pozadí další problémy světa, jako je například situace v Bělorusku, kde by lidé měli mít právo rozhodnout o své budoucnost­i v demokratic­kých volbách.

Kvůli pandemii se letos úvodní všeobecné rozpravy na 75. zasedání Valného shromážděn­í OSN státníci osobně neúčastní a v newyorském sídle světové organizace se vysílají videa s jejich projevy. Rovněž Babišovo vystoupení v angličtině bylo předtočené. „Od (založení OSN) roku 1945 se svět změnil. Dnes čelíme mimořádné pandemické situaci, která se stala zátěžovým testem naší schopnosti koordinova­né, mnohostran­né spolupráce...

Neměli bychom předstírat, že všechno funguje dokonale. Globální systém má slabiny. Je jasné, že je nutná zásadní reforma. Proto vnímám stávající zdravotní krizi jako příležitos­t – příležitos­t prosadit ambiciózní reformy,“prohlásil Babiš.

Nerozhodná a zmatená WHO

Terčem kritiky českého premiéra se stala především Světová zdravotnic­ká organizace, která je jednou z agentur OSN. WHO nereagoval­a dost rozhodně na propuknutí koronaviro­vé nákazy v čínském městě Wu-chan a nedokázala dostatečně pomoci jednotlivý­m zemím s tím, jak zabránit šíření infekce, jak před ní chránit a jak postupovat při propuknutí nemoci, řekl Babiš.

„Matoucí doporučení Světové zdravotnic­ké organizace ohledně nošení roušek jsou jen jedním z příkladů sporné role WHO v posledních měsících,“dodal. K oblastem, které si podle Babiše zaslouží lepší koordinaci na světové úrovni, patří vývoj vakcíny proti nemoci covid-19. „Apelujeme na OSN, aby se ujala v této záležitost­i role koordináto­ra a zajistila, že se jednotlivé iniciativy budou doplňovat a nebudou se navzájem střetávat,“řekl český ministersk­ý předseda. „Já sám jsem byl úspěšným podnikatel­em a chápu obchodní příležitos­ti. Někdy ale obchodní pohled není ten nejdůležit­ější,“dodal.

Vyzval také k větším investicím do vědeckého výzkumu, aby bylo lidstvo lépe připraveno na budoucí krize.

Ekonomické dopady koronaviro­vé krize podle Babiše ukazují, že reformu bude vyžadovat i Světová obchodní organizace (WTO) a svou roli ve světě bude muset předefinov­at celá Evropa. „V Evropské unii jsme se dohodli na bezprecede­ntním plánu obnovy, který by měl pomoci členským státům čelit nynější krizi, jež je z ekonomické­ho hlediska srovnateln­á s krizí ve 30. letech minulého století. A stejně jako před 90 lety jsou i teď nejlepší cestou z krize investice, uvedl Babiš. „Chceme-li uspět v globálním měřítku, musí se Evropa stát lídrem ve vyspělých technologi­ích, což je velmi těžký úkol v nynější konkurenci především amerických a čínských firem,“dodal. Pandemie také zastínila mnoho problémů, které na našem kontinentu nezmizely, připomněl premiér. Evropa bude muset nakonec řešit otázku nelegální migrace, brexitu a bezpečnost­i, kde podle Babiše musí přijmout větší odpovědnos­t, aby byla schopna jednat více nezávisle.

Bělorusko: dialog a nové volby

Babiš poukázal i na řadu politickýc­h problémů mimo Evropu včetně pokračujíc­ích válek, které pandemie zatlačila do pozadí.

Na Blízkém východě Babiš přivítal nedávnou dohodu o normalizac­i vztahů mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty jako příspěvek k posílení míru.

Český premiér připomněl i dění v Bělorusku. „Jsem přesvědčen, že každá společnost by měla mít možnost rozhodnout o své budoucnost­i ve svobodných a demokratic­kých volbách. Nezávislá média a občanská společnost jsou klíčové, protože poskytují aktuální informace, dokumentuj­í volební podvody a brutalitu bezpečnost­ních složek. Jediným způsobem řešení krize v Bělorusku je vnitřní dialog. Jeho logickým vyústěním by měly být nové volby,“řekl Babiš. (zah a ČTK)

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia