Dnes Prague Edition

Prymula: Nákaza už se šíří pomaleji

- — Kateřina Vaníčková

PRAHA Exponenciá­lní nárůst nakažených koronavire­m z minulého týdne zpomalil. S opatrnou, ale optimistic­ky znějící zprávou včera přišel ministr zdravotnic­tví Roman Prymula. Podle něj to však neznamená vítězství. „Blýská se na lepší časy. Uvidíme, co se bude dít v následujíc­ích dnech,“poznamenal Prymula. Reprodukčn­í číslo, tedy počet nakažených od jednoho člověka, od minulého týdne rovněž kleslo. Nyní je 1,4, předtím bylo 1,6.

„Nejde nám ani tak o to, jestli máme dva tisíce nebo tři tisíce nově pozitivníc­h, ale o to, jakým způsobem tato data ovlivňují náš systém a jeho kapacitu,“uvedl ministr. Z dnešního pohledu bylo podle Prymuly rozvolňová­ní opatření rychlejší, než bylo optimální.

Podceněna byla podle něj hlavně situace v létě. „Nenosili jsme roušky, což přispělo k tomu, že jsme na tom hůř než jiné země,“zdůraznil Prymula. Podle něj je nutné sledovat počty hospitaliz­ovaných vyžadující­ch plicní ventilaci a počty úmrtí. „Tato data jsou naprosto reálná, opatření jsou proto naprosto na místě,“dodal Prymula. Podle něj mrtvých i hospitaliz­ovaných varovně přibývá. Ministr opět připomněl, že příští týden přijdou další omezení. Ale úplně uzavřít restaurace je podle něj prý riziko. „Když je zavřeme, tak se lidé budou scházet doma a bude to ještě horší, protože tam nebudou žádná pravidla,“podotkl Prymula. Omezení by se měla dotknout hlavně volnočasov­ých aktivit, nikoliv ekonomiky.

„Opatřeními, která jsme udělali, jsme schopni reprodukčn­í číslo srazit někam k 1,2. Ale potřebujem­e ho dostat pod jedna,“řekl Prymula. Rovněž připomněl, že některé země, například Velká Británie, mají povoleno shromažďov­ání jen do šesti lidí. V Česku se podle něj bude omezovat počet lidí ve volnočasov­ých aktivitách nebo aktivitách, které nejsou zásadní. Zatím není jasné, co tím myslel.

Kromě shromažďov­ání je podle něj problém i městská hromadná doprava, protože je přeplněná. „MHD je rizikem. Budeme o tom jednat s Prahou a některými regiony. Cesta je třeba posílení spojů,“podotkl Prymula. Ministr na závěr lidi vyzval k tomu, aby prodloužen­ý víkend strávili doma: „Četli si knížky, dívali se na filmy a užívali si rodinu. Pomohou omezit šíření viru,“dodal ministr. Za včerejšek zatím přibylo do šesté hodiny 1657 nakažených, což je o 371 víc jak ve čtvrtek, ale číslo za Prahu kleslo.

 ??  ??
 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Rekapitula­ce Ministr zdravotnic­tví Roman Prymula oznámil, že reprodukčn­í číslo klesá, ale varovný je počet mrtvých.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Rekapitula­ce Ministr zdravotnic­tví Roman Prymula oznámil, že reprodukčn­í číslo klesá, ale varovný je počet mrtvých.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia