Dnes Prague Edition

Seriál Průvodce pro seniory

K sepsání závěti nepotřebuj­ete notáře, musíte však dodržet předepsané náležitost­i. Vypořádání svého majetku ale můžete vyřešit i jinými způsoby.

- Jolana Nováková redaktorka MF DNES

Můžete samozřejmě nechat vše běžet „samospádem“– v případě vaší smrti si dědici rozdělí majetek podle zákona. Jenomže vy třeba máte představu, že syn Karel by měl dostat dům, ale sestře Anně, která vám v životě moc pomohla a při dědění podle zákona by se na ni nedostalo (viz box vpravo), byste chtěli zanechat chatu. Když sepíšete závěť, bude mít přednost před děděním ze zákona a vy tak můžete rozhodnout, co kdo po vaší smrti dostane.

Pamatujte však, že děti jsou neopominut­elnými dědici. Dospělé dítě musí dostat alespoň čtvrtinu svého zákonného podílu a nezletilé tři čtvrtiny podílu, který by mu připadl při dědění ze zákona. Když tato pravidla opomenete, notář to v rozhodnutí o dědictví napraví. Pokud některému z dětí nechcete odkázat nic, musíte to řešit pomocí vydědění. V závěti můžete dokonce majetek přiřknout i někomu, kdo by podle zákona vůbec nedědil – kamarádovi, charitě, spolku... Zároveň si můžete klást podmínky. Třeba že byt vnukovi připadne, jen když dostuduje školu. Podmínka musí být splněna předtím, než pozůstalý majetek dostane – těžko byste však docílili splnění požadavku „ten obraz bude tvůj, jen když ho nikdy neprodáš“. Ve chvíli, kdy se stane něčím majetkem, může s ním nakládat dle svého uvážení.

Závěť můžete sepsat sami, musíte to však udělat vlastnoruč­ně a vlastnoruč­ně se i podepsat. Poslední vůle musí obsahovat informace: kdo ji sepisuje, komu a co odkazuje a datum a podpis. Vhodné je však i své rozhodnutí zdůvodnit – předejdete tak tomu, aby případné napadení závěti u soudu bylo úspěšné.

Část majetku můžete rozdělit formou odkazu. Ti, kdo něco získají odkazem, nejsou dědici a mají výhodu – nemusí řešit vaše případné dluhy, jen dostanou to, co jim je odkázáno. Odkazem nelze rozdělit celý majetek – každému z dědiců musí zůstat z hodnoty jeho zákonného dědictví alespoň čtvrtina.

U notáře se závěť neztratí

Závěť můžete sepsat u notáře. Poplatek je 1 815 korun (i s DPH), má to však velkou výhodu: notář dohlédne na to, aby závěť neopomenul­a dědice, kteří podle zákona musí dostat povinný díl, a hlavně – pokud si připlatíte 300 korun, bude uschována u notáře, a tak se nemůže stát, že nebude nalezena či dokonce zničena dědicem, který se cítí poškozen.

Za notářem můžete osobně zajít nebo ho k sobě povolat – to třeba ve chvíli, kdy jste ve špatném zdravotním stavu.

Dědická smlouva? Asi ne...

Rozdíl mezi smlouvou a závětí je v tom, že smlouva není jednostran­ným aktem – je to dohoda mezi vámi a budoucím pozůstalým. Když ji sepíšete a budete ji chtít zrušit, musíte se na tom opět dohodnout. Dědická smlouva se v praxi moc nevyužívá, protože pro pozůstaléh­o nemá velký smysl – zůstavitel (ten, po kom se bude dědit) totiž může za života Dědic musí přijmout, nebo odmítnout dědictví celé – nelze přijmout majetek a odmítnout dluhy. i se smluvně vázaným majetkem nakládat po svém. Bez problémů může třeba prodat dům, který je předmětem dědické smlouvy.

Vydědění musí mít důvod

Sepsat vydědění je celkem snadné – co nejlépe vydědění zdůvodníte, sepíšete to vlastní rukou, uvedete datum a podepíšete. Pozor však, důvodem k vydědění není to, že se dcera provdala proti vaší vůli. K vydědění by bylo třeba, abyste se prokazatel­ně snažili o kontakt a vyděděný ho zatvrzele odmítal. Nebo se k vám choval násilně, snažil se vás podvést, odmítl vám pomoci, když jste to potřeboval­i, choval se marnotratn­ě, vedl trvale nezřízený život či byl odsouzen za úmyslný trestný čin... Vydědit můžete jen děti, případně vnuky. Pokud chcete z dědictví pominout jiného příbuzného, řešte to závětí.

Stejně jako závěť i prohlášení o vydědění můžete vlastnoruč­ně sepsat a podepsat, riskujete tím však, že se nenajde, nebo dokonce to, že ho najde vyděděný a zničí ho. Jistotu budete mít, pokud je sepíšete u notáře, který tento akt zaznamená formou notářského zápisu. A ten už se neztratí. Sepsání dokumentu u notáře vás vyjde opět na 1 815 korun (i s DPH), vydědění může být také součástí závěti, pak budete platit jen jeden poplatek za celý dokument.

Daruji, co mohu

Notářské poplatky za vyřízení pozůstalos­ti nejsou zanedbatel­né, a tak mnozí starší lidé hodnotný majetek (zejména nemovitost­i) věnují dětem už za svého života. Někdy rovným dílem, jindy třeba zohlední, že jedno z dětí se o ně ve stáří víc stará. Pokud však jde o nemovitost­i, je vhodné si v darovací smlouvě vymínit doživotní využívání a jeho podmínky – dříve „věcné břemeno“, podle nového občanského zákoníku „služebnost“. Budete mít jistotu, že pokud by se děti ocitly v nouzi, nebudou moct prodat dům, ve kterém žijete. Pozor, pokud darujete jednomu dítěti dům a druhému nic, může se neobdarova­ný bránit a žádat započtení daru do dědictví. Chcete-li tomu předejít, sepište závěť.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia