Dnes Prague Edition

Pes je tisíckrát přesnější než laboratoř, říká kynoložka

-

Pracovala pro americkou vesmírnou agenturu. Se svou border kolií Nessie pomáhala policii při hledání mrtvých lidí. Čechoameri­čanka Eva Čečilová teď pomáhá Čechům s projektem, který má naučit psy rozpoznáva­t nejen nemocné covidem-19, ale třeba i onkologick­é pacienty. „Pes je tisíckrát přesnější než laboratoř,“říká Čečilová.

Finové už testují na letišti. Jejich pes prý poznal člověka, u kterého se nemoc projevila až za tři dny...

A tady se opět dostáváme k otázce, jak mít spolehlivé vzorky negativníh­o člověka? My si můžeme myslet, že je negativní, ale nemusí být. Ale pes by ho správně označil jako pozitivníh­o. To je záludné, protože když mám třeba lidské zuby, prasečí zuby či psí zuby, je to jasné. Pes přesně pozná lidské zuby. Ale tohle je záludné.

Jak těm psům věříte?

Pes je tisíckrát přesnější než laboratoř.

Vy jste pracovala pět let pro NASA. V roce 2003 jste byla se svým psem povolána po pádu raketoplán­u Columbia, který se vracel ze své mise, do Texasu označovat lidské ostatky.

Ano, byli jsme Disaster Asistence Rescue Team. Psi tam byli velmi nápomocní. Využívali se ke kontrole spadu. My jsme k nálezu šli a pes měl určit, jestli to jsou, nebo nejsou lidské ostatky. Byli jsme tam asi deset dní a Nessie žádné chyby neudělala. Kdyby udělala, jely jsme domů ještě ten den. Ve všech případech, kde naši psi byli, to lidské ostatky nebyly. Buď šlo o zvířecí, nebo ohořelé části něčeho, co jen vypadalo jako kus lidské tkáně.

Vy jste prý cvičila fenu i na archeologi­ckých nalezištíc­h?

Ano, psovi je jedno, jak je mrtvola stará. Dostala jsem se k jednomu výzkumu v Liboci u Prahy. Dovolili mi jít na různá místa, kde byly nálezy různě staré. To bylo pro psa úžasné. Ona tam pak zasedla jedno místo, kde ale archeologo­vé nic označené neměli. Oni si to tenkrát natáčeli. Po nějaké době jim to nedalo, a když už byli hotoví, podívali se i tam a našli nádherný hrob s nepoškozen­ou vázou (eza).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia