Dnes Prague Edition

Omezení cest dusí obchody

Firmy mají největší potíže s příjezdem technickýc­h pracovníků z nejbližšíc­h zemí

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Hotely zaznamenáv­ají s každým novým omezením rušení zájezdů. Firmy zase dusí nemožnost dostat do země potřebné experty. Pokud již tady jsou, je prakticky vyloučené, aby se vraceli na víkendy za rodinami.

Příští týden chystá omezení pro Pražany Rakousko. Následuje tak Velkou Británii, Slovensko nebo Německo, které označily v uplynulých týdnech Česko nebo některé části země za rizikovou oblast. Do mnoha států lidé přijíždějí­cí z Česka nemohou bez povinné karantény nebo negativníh­o testu.

Taková omezení nejvíce drtí cestovní ruch, ale nejen ten. Restrikce komplikují firmám příjezdy odborníků ze zahraničí i obchodní cesty.

Firmy přiznávají, že už od jara omezily osobní schůzky se zahraniční­mi partnery na minimum a ty domluvené nyní musejí rušit. „Máme případy naplánovan­ých cest v září, které byly zrušeny. Pokud to šlo, jednání se konala online,“říká tiskový mluvčí společnost­i Bosch Pavel Roman.

Oslovené firmy se snaží využívat co nejvíce komunikaci po webu, v některých případech to ale nejde. „U expertních techniků a jejich činností svázaných s technologi­í v místě je to bohužel nemožné. Navíc v případě, že zde dlouhodobě působí kolegové z Německa, je problém udržet styk s rodinou,“doplňuje Roman.

Největší problém je Slovensko

Nejvíce dělá firmám problémy to, že cestovní omezení zavádějí nám nejbližší země. „V této situaci je pro nás zatím nejdůležit­ější Slovensko – může to být podobný problém jako na jaře, kdy byly hranice uzavřené úplně. Mezi oběma zeměmi totiž sdílíme experty na stavbu mostů, železnic či betonových vozovek, celkem se to týká vyšších desítek pracovníků,“vysvětluje Aleš Krupka, ředitel divize Inženýrské stavitelst­ví ze společnost­i Skanska.

Potíže potvrzuje Pavla Břečková, místopředs­edkyně Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů. Jako příklad uvádí dodání velké výrobní linky.

„Jsou to zakázkové věci, které musíte zčásti dělat na místě a nikdo je za vás neudělá. Ani to právně není možné kvůli záruce a podobně,“vysvětluje. „Pokud dílo není předané, tedy dokončené, zapojené, sestavené a není proškolený lokální personál, firma nemůže fakturovat ani inkasovat,“dodává.

Další komplikací jsou testy. Do některých zemí je sice možné odjet s negativním testem na koronaviru­s, ale ani v tomto případě to není tak jednoduché. „Nejvíce jsou naše činnosti propojeny s kolegy ze Slovenska a zde nám omezení náš provoz neusnadňuj­í, důvodem jsou zejména omezené testovací kapacity v ČR,“říká Jitka Němečková z Plzeňského Prazdroje. Nejvíce zasažený je cestovní ruch a hotely zaznamenal­y s každým novým omezením rušení zájezdů. „V týdnu, kdy sousední země zahrnuly Prahu do rizikové oblasti, jsme měli hromadné odjezdy z hotelu -– zejména hostů z Německa,“říká Daniela Vykoupilov­á ze sítě hotelů Pytloun Hotels,

16 zemí EU zavedlo na Česko nebo některé regiony cestovní omezení.

82 %

představuj­e úbytek hostů v českých hotelích ve 2. čtvrtletí.

která doplňuje, že evidují sice růst rezervací a tržeb v horských hotelech v Harrachově a Krušných horách. „Bohužel to nám nepokryje ztráty z ostatních destinaci,“dodává.

V srpnu Český statistick­ý úřad zveřejnil první čísla ohledně návštěvnos­ti. Ve druhém čtvrtletí 2020 se celkový počet hostů v hotelech či penzionech meziročně snížil o 82,9 procenta a počet přenocován­í poklesl o 81,7 procenta. Nejpostiže­nějším regionem z hlediska propadu návštěvnos­ti v souvislost­i s koronaviro­vou krizí byla Praha.

Odhadnout, kolik firmy tratí na tom, že nemohou uskutečnit obchodní jednání v zahraničí, je složitější než u cestovního ruchu. „Omezení pohybu manažerů přes hranice znamená výpadky v řádu 200 až 300 milionů korun. A tím, jak byly firmy donuceny přejít na online komunikaci, se část služebních cest už nikdy nevrátí, takže část výpadku už bude trvalá,“odhaduje Tomáš

Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu České republiky. Například hospodářsk­á komora vypravila loni 14 podnikatel­ských delegací do 16 zemí světa. „Během nich firmy podepsaly nové kontrakty za stovky milionů korun, a to i v méně tradičních zemích,“říká její mluvčí Miroslav Diro.

Společné postupy

Vývoj nelze odhadnout. Na podporu českých firem na zahraniční­ch trzích schválila vláda v červnu Rekonstruk­ční balíček. EU se rovněž chce dohodnout na tom, jak bude jednotně posuzovat rizikovost svých členů, aby cestovní omezení nebyla tak nečekaná.

„Zatím stále probíhají rozhovory o nastavení jednotného koeficient­u míry nákazy. Bohužel na to má vliv i vzrůstajíc­í počet případů v jednotlivý­ch státech EU včetně ČR, takže jednotný postup je v tuto chvíli spíš otázkou týdnů než dnů,“říká Zuzana Štíchová z ministerst­va zahraničí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia