Dnes Prague Edition

Covidová vzpoura: nizozemské celebrity ustoupily

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Jsou mladí, mají početné publikum a už je nebaví dodržovat koronaviro­vá opatření. Nizozemské celebrity, zpěváci či modelky rozpoutali v posledních dnech značný poprask, když začali dávat okázale najevo nechuť k vládním bezpečnost­ním opatřením. Podobný odpor k nim je patrný i jinde, třeba v sousední Belgii, kde část veřejnosti nutí politiky uvolňovat karanténu, vzdor mínění epidemiolo­gů.

V Nizozemsku se v centru debaty ocitla především jedenadvac­etiletá Famke Louisová, která se může pochlubit milionem obdivovate­lů na

Instagramu. „Už se dál nezúčastní­m, osvoboďme se,“vyhlásila známá raperka a modelka, která se přitom dříve účastnila vládní kampaně za dodržování karanténní­ch pravidel. Teď jí zřejmě došla trpělivost.

Vzápětí její protest doprovodil­i další – zpěváci Tim Douwsma a Thomas Berge, DJ Hardwell či pětatřicet­iletá hiphopová hvězda Bizzey. Podle nizozemské­ho listu NRC Handelsbla­d vznikla iniciativa v průběhu několika posledních týdnů v debatách na aplikaci WhatsApp.

„Už nebudeme dále mlčet,“říkaly celebrity na videích, které zjevně reagovaly na slova premiéra Marka Rutteho, který před časem vzkázal fotbalovým fandům, aby „byli zticha“a nešířili koronaviru­s.

Odezva ale byla jiná, než mladé hvězdy čekaly. Snesla se na ně spíše kritika.

Nakonec mění názor

Jejich kampaň totiž přišla ve chvíli, kdy se nákaza v zemi vrací a přibývá i pacientů na jednotkách intenzivní péče. V posledním týdnu vzrostl počet nakažených o 60 procent. Mnozí Nizozemci proto nemají pocit, že by si populární umělci uvědomoval­i vážnost situace.

Mladé celebrity se sdružily pod heslem „Virová pravda“. Středem jejich sdělení byla konspiračn­í teorie, podle které jsou dopady onemocnění záměrně zveličován­y, aby mohla vláda snáze manipulova­t lidmi. „Pouze společně můžeme dostat vládu zpět pod kontrolu,“vzkázala svým následovní­kům Famke

Louisová. Opatření podle ní omezují osobní svobody a ničí zábavní průmysl. Na její vystoupení se ale sesypala kritika, vznikly i četné parodie, včetně umírajícíc­h pacientů, kteří se po vzoru Louisové „už nezúčastní“.

Epidemiolo­žka Patricia Bruijning -Verhagenov­á varovala, že vystoupení mladých hvězd může mít vážné dopady, pokud inspirují další lidi. To se ale nestalo.

Famke Louisová poté opět změnila názor, což jí možná poradili lidé z jejího okolí. Každopádně „protestní“video stáhla a omluvila se. „Nebyl to můj nejlepší den,“komentoval­a celou protestní akci. A následoval­i ji další, se slovy, že se nechali strhnout k nepodložen­ým prohlášení­m.

Celá aféra každopádně ilustruje rozdělení nizozemské společnost­i, Mnozí mají pocit, že opatření nejdou dostatečně daleko, menšina lidí by je ale nejraději zrušila úplně všechna.

Belgie uvolňuje pravidla

Druhou zmíněnou skupinu možná inspiroval vývoj v sousední Belgii, kde vláda vzdor rostoucím číslům nově nakažených uvolnila mnohá pravidla. Premiérka Sophia Wilmesová oznámila zkrácení karantény u podezření z nákazy ze dvou týdnů na jeden, uvolňuje se také povinnost nosit venku roušky. „Musíme obnovit normální život,“vysvětlila Wilmesová, jejíž kabinet byl dlouho pod tlakem části veřejnosti, aby opatření zmírnil.

 ?? Foto: Profimedia ?? Odvolávám, co jsem odvolala Raperka Famke Louisová.
Foto: Profimedia Odvolávám, co jsem odvolala Raperka Famke Louisová.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia