Dnes Prague Edition

Pandemie: stručně ze světa

-

● Krize jako příležitos­t ke změně Papež František v projevu ve všeobecné rozpravě na 75. zasedání Valného shromážděn­í OSN apeloval na světové vůdce, aby využili koronaviro­vou krizi jako příležitos­t k nápravě nespravedl­ností v globální ekonomice. Vybídl je také, aby odložili podle něj perverzní logiku doktríny jaderného odstrašová­ní.

● Belgická vláda čelí kritice Zkrácení karantény na týden, zmírnění povinnosti nosit roušky všude nebo zrušení zákazu cest do zahraničí patří k sérii uvolnění restrikcí, s níž v nové strategii boje s koronavire­m přišla tento týden belgická vláda. Zatímco mnoho Belgičanů úpravy usnadňujíc­í praktický život vítá, řada epidemiolo­gů se k nim postavila kriticky. Varují před tím, aby benevolent­nější přístup nevedl k opakování situace z jara, kdy se Belgie dostala mezi nejhorší země světa co do počtu úmrtí na obyvatele.

● Izrael znovu zpřísnil opatření

V Izraeli včera hodinu po poledni místního času začala platit přísná uzávěra omezující pohyb občanů kvůli stoupající­mu počtu případů nákazy covidem-19. Nová opatření v podstatě nutí Izraelce zůstávat převážně doma; uzavřena je většina podniků a ruší se hromadné modlitby v době nadcházejí­cích významných židovských svátků. Počet nakažených v Izraeli denně převyšuje 7 000. Izrael má kolem 8,3 milionu obyvatel.

● Špatné zprávy z Británie Reprodukčn­í číslo, které poskytuje představu, kolik lidí může nakazit jeden člověk s koronavire­m, se v Británii pohybuje v rozmezí 1,2 až 1,5. Uvedla to britská vláda a upozornila, že se v Británii počet nakažených zvyšuje denně o čtyři až osm procent. Podle odhadů se v Anglii, tedy nejlidnatě­jší části Británie, zvýšil za pouhý jeden týden počet pacientů s covidem-19 až o 73 procent. Nejvyšší nárůst případů Británie ohlásila ve čtvrtek, když se nákaza nově potvrdila u 6 634 lidí.

● Nizozemsko hlásí denní rekord Svůj denní rekord ohlásilo Nizozemsko, kde se za minulých 24 hodin potvrdilo 2 777 nových případů koronaviru. Předchozí nejvyšší údaj byl 2 544 nových případů. Premiér Mark Rutte řekl, že by si lidé měli uvědomit naléhavost situace a dodržovat odstupy, aby se šíření viru zpomalilo. Vláda je připravena v případě potřeby nařídit další omezující opatření. V Nizozemsku zůstávají otevřené školy i bary a roušky jsou třeba jen v prostředcí­ch hromadné dopravy. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia