Dnes Prague Edition

Dobře utajený Biden

Záhadná beseda „JoeJoe“Bidena u nás v Charlotte s dvaceti příznivci

- Hedvika Millerová spolupraco­vnice MF DNES v USA

CHARLOTTE Když přiletěl demokratic­ký kandidát dělat kampaň do Severní Karolíny, nikdo z příznivců nevěděl, kde jejich „JoeJoe“bude. Nakonec besedoval s malou skupinkou vybraných v bývalém skladu.

Joe Biden přijel k nám do města Charlotte kolem poledne. Média hovořila už několik dní předtím o významné návštěvě a zdůrazňova­la, že se bývalý viceprezid­ent objeví ve městě osobně. To bylo dopředu slávy! Příznivci Bidena byli nadšeni a nemohli se dočkat, až uvidí, nebo alespoň uvítají svoji ikonu. Nakonec mu ale nemohli ani zamávat z ulice.

Nikdo se totiž do poslední chvíle nedozvěděl, kde a v kolik hodin bude Joe Biden mít mítink. V ulicích ho nakonec vítali jen náhodní pozorovate­lé, kteří si šli do benzinky pro pivo.

Zažila jsem osobně a naživo mítinky mnoha státníků – od Clintona, mladšího Bushe, Obamy, Clintonové až po Trumpa. S některými i opakovaně. Ale to, co teď proběhlo v Charlotte, se naprosto vymyká všem zkušenoste­m. Byl to dobře utajený kandidát. Kdybych nebydlela jen třicet minut cesty od místa dění, asi bych teď nemohla napsat ani tento článek. O tom, kde a v kolik hodin bude Biden besedovat s dvaceti vybranými příznivci, se novináři dozvěděli jen 45 minut od začátku akce. Konkrétní detaily se už vůbec nedostaly k potenciáln­ím voličům. „Naše kancelář nemá žádné informace od volebního štábu Joe Bidena,“to byla odpověď tajemnice místních demokratů dokonce i ve chvíli, kdy už letadlo s Bidenem přistálo.

To bylo ale překvapení!

Pak jsem ho přece jen našla. „Vidím ho, já ho vidím!“křičí a skáče nadšená černoška Charlie v reakci na projíždějí­cí kolonu aut, která z bývalého skladiště a továrny společnost­i Ford odváží z volebního mítinku Joe Bidena. Dnes jsou tyto prostory nazvané Camp North End a poskytují levné nájmy mnoha umělcům, podnikatel­ům a hospodám v sociálně slabší oblasti severokaro­línské metropole Charlotte. Je to lokalita obydlená převážně černochy.

Charlie má pravdu, asi tak na tři metry ode mě skutečně projíždí mezi desítkami bezpečnost­ních a policejníc­h aut opancéřova­né SUV. V zadním okně vidím siluetu s bílými vlasy a s černou rouškou, která mává hrstce příznivců, kteří se zde náhodně sešli. Ne proto, že by věděli, že tady bude Biden, ale proto, že byli zvědaví na to, co se to v jejich čtvrti najednou děje. „Šel jsem si do benzinky pro pivo a najednou mě tam nechtěli pustit, říkal jsem si, co se to děje, všude policejní auta, zátarasy, měl jsem strach, že snad došlo k nějakému střílení,“ vypráví mi asi padesátile­tý Sam. „Pak jsem se dozvěděl, že sem přijel ‚JoeJoe‘, nikdo o tom neměl ani tušení,“říká dál překvapeně.

„Vidíš, jak je úžasný, přijel k nám chudým, chce se o nás postarat, nějaké milionářsk­é periferie ho nezajímají,“dodává Sam.

Trička, čepice a toaletní papír

Před bývalou továrnou a skladem se nakonec sešlo i pár novinářů. Sledovali besedu Bidena s příznivci na svých laptopech a telefonech. Biden mluvil klidně, bez přeřeků a vypadalo to, že i bez čtecího zařízení. To ale nemohl nikdo potvrdit, protože se záběry kamer soustřeďov­aly skutečně jen na profil Joe Bidena, dokonce nebylo moc vidět ani přítomné lidi, kteří pokládali dotazy.

„Tenhle cirkus je kvůli bezpečnost­i, demokraté se o Joe Bidena bojí. Na covid musí být testován každý, kdo se dostane do jeho blízkosti,“vysvětluje mi kolegyně z místní stanice WBTV. Dodává pak, že kromě covidu to vypadá, že se musí jeho štáb bát i o to, aby ho někdo nezastřeli­l, stejně tak, jako se bojí republikán­ští příznivci o Trumpa.

Bidenovo poselství bylo v diskusi jasně zaměřené na problémy rasismu, sliboval také černochům lepší sociální podmínky, vysoké školy zdarma a větší zdanění příjmu amerických boháčů, tím se do státní pokladny prý dostanou miliardy dolarů.

Opakovaně pak kritizoval současného prezidenta Trumpa a zdůraznil důležitost koresponde­nčního hlasování. Bidenova beseda trvala asi hodinu, mezitím na poslední chvíli do ulice před Camp North End stačili přijet pouliční prodavači v dodávce, která nabízela trička, čepice a roušky Biden & Harris. Hned vedle toho ale také prodávali toaletní papír. Byznys je byznys.

„Vůbec jsme o tom, že bude tady v těchto místech, nevěděli, dostali jsme echo asi před půl hodinou,“říká mi žena, která se představil­a jako Brianne. „Jsem mile překvapená, ale také tomu nerozumím, je to trochu ujeté,“dodává se zklamaným úsměvem.

Bidenova kolona, která měla minimálně patnáct bezpečnost­ních vozů, se při cestě zpět na letiště zastavila v proslulé restauraci v centru města Charlotte zvané Mert’s Heart & Soul. Biden se tady sešel s basketbalo­vou hvězdou Chrisem Paulem a s demokratic­kou starostkou Charlotte Vi Lylesovou. Diskuse se týkala opět rasismu a zlepšení podmínek černošskýc­h rodin. Seděli venku. Biden si objednal jídlo, ale ani se ho nedotkl, prý si na něm pochutná až v letadle. Na sociálních médiích pak místní rozvířili diskusi, že se demokraté už také bojí, aby ho někdo neotrávil.

Den poté: Trump

Když druhý den přiletěl do Charlotte Donald Trump, na rozdíl od demokratů s tím republikán­i tajnosti nedělali. Mítink se konal přímo na letišti a přijít mohl ten, kdo si včas zaregistro­val místo.

Podle posledních prognóz jsou preference v Severní Karolíně u obou kandidátů vyrovnané. V roce 2016 tady prohrála Hillary Clintonová údajně právě proto, že volit nešli černoši, kteří ji předtím velmi hlasitě podporoval­i. A tak byl pro jistotu Joe Biden v Severní Karolíně letos dvakrát. Trump jen za poslední měsíc pětkrát a během svého volebního období pak celkem čtrnáctkrá­t.

 ?? Foto: ČTK ?? Podivné setkání Demokratic­ký kandidát na prezidenta, někdejší Obamův viceprezid­ent Joe Biden v diskusi s několika svými vybranými sympatizan­ty v bývalé továrně a skladišti v městě Charlotte v Severní Karolíně.
Foto: ČTK Podivné setkání Demokratic­ký kandidát na prezidenta, někdejší Obamův viceprezid­ent Joe Biden v diskusi s několika svými vybranými sympatizan­ty v bývalé továrně a skladišti v městě Charlotte v Severní Karolíně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia