Dnes Prague Edition

Útok v Paříži je šetřen jako terorismus

-

PAŘÍŽ Muž a žena byli zraněni v Paříži při včerejším útoku, jehož vyšetřován­í převzal protiteror­istický úřad prokuratur­y. Útočník vyzbrojený patrně sečnou nebo bodnou zbraní obě osoby vážně zranil na ulici před jejich pracoviště­m. Místo je v sousedství někdejší redakce satirickéh­o týdeníku Charlie Hebdo, který byl roku 2015 terčem atentátu.

Policie zatkla krátce po útoku muže s krví na oblečení, avšak jeho popis neodpovída­l popisu útočníka. Později byl zatčen další podezřelý. Oba byli zadrženi nedaleko místa útoku a podle rozhlasové stanice Europe 1 je jeden z nich hlavním podezřelým. Stanice uvedla, že jednomu je kolem 18 let, policie ho zná a k činu se přiznal. Jakým způsobem a zda se na útoku podílel druhý zadržený, zatím není jasné. Jeden z vyslýchaný­ch je podle vzhledu indického nebo pákistánsk­ého původu.

Úřady uzavřely školy v širším okolí a děti nesměly ven. Týkalo se to několika tisíc dětí, odpoledne pak byly školy znovu otevřeny.

Premiér Jean Castex řekl, že životy zraněných nejsou ohroženy, a prohlásil, že vláda je odhodlána bojovat proti terorismu všemi prostředky a zajistit svobodu tisku.

Zbraní byl nůž nebo sekáček

Oba zranění byli venku na kuřácké pauze. Podle francouzsk­ých médií je útočník napadl před jejich pracoviště­m v 11. pařížském obvodu, u sídla společnost­i Premires Lignes, která působí jako tisková agentura a televizní společnost. Jaká zbraň byla použita, není jasné kromě toho, že nešlo o zbraň střelnou. Někteří svědci ji přirovnali k sekáčku, další viděli vybíhat z metra zakrvácené­ho muže s nožem. Nejbližší stanicí metra je stanice Richard Lenoir a Le Figaro napsal, že se před ní našel sekáček.

U dějiště útoku speciální jednotka zároveň prověřoval­a podezřelý balíček. Laboratoř potvrdila, že neobsahova­l výbušninu. Zda útok souvisí s děním kolem Charlie Hebdo, zatím není jisté.

Redakce časopisu se stala v roce 2015 terčem teroristic­kého útoku, při kterém zahynulo 12 lidí. Včera vyjádřila podporu obětem nového útoku. „Celý tým Charlie Hebdo vyjadřuje podporu a solidaritu svým někdejším sousedům a spolupraco­vníkům a lidem, které tento strašný útok postihl,“uvedla redakce.

Vedení protiteror­istického oddělení státní prokuratur­y oznámilo, že se ihned ujalo vyšetřován­í.

Zvýšené riziko kvůli soudu

Na počátku září začal v Paříži proces se skupinou 14 lidí obžalovaný­ch z podílu na atentátu islámských radikálů na redakci Charlie Hebdo a na souvisejíc­ím teroristic­kém útoku na židovský obchod s potravinam­i. Satirický časopis v den začátku procesu znovu otiskl karikatury proroka Mohameda, které jako první v roce 2005 zveřejnil dánský deník Jyllands-Posten a které vyvolaly odpor u řady muslimů. Ředitelka personální­ho oddělní Charlie Hebdo Marika Bretová dostala nyní nové výhrůžky, kvůli kterým musela odejít z domova do úkrytu. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Pachatel byl asi jen jeden Policisté na místě útoku poblíž bývalých kanceláří satirickýc­h novin Charlie Hebdo.
Foto: ČTK Pachatel byl asi jen jeden Policisté na místě útoku poblíž bývalých kanceláří satirickýc­h novin Charlie Hebdo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia