Dnes Prague Edition

Protesty v USA: lidé už v podpoře vychladli

- — Milan Vodička

NEW YORK Souhlas s demonstrac­emi za rasovou spravedlno­st v USA prudce poklesl. Více Američanů už je nepodporuj­e, než podporuje, což je zásadní obrat.

Zatímco 44 procent lidí je nyní proti demonstrac­ím, jen 39 procent s nimi souhlasí, ukázal průzkum agentury AP a Střediska pro výzkum veřejných záležitost­í NORC. V červnu demonstrac­e a protesty schvaloval­o 54 procent Američanů, čili šlo říci, že mají většinovou podporu.

Průzkum také ukázal značný pokles lidí zastávajíc­ích názor, že černoši jsou častějším terčem policejní brutality.

Názor na protesty se liší podle barvy pleti a politické příslušnos­ti. Nejnižší podpora je mezi bělochy. Nyní dělá jen 35 procent, v červnu to bylo 53 procent. Naopak padesát procent bělochů s demonstrac­emi nesouhlasí.

Ještě hůř se staví k protestům Hispánci, mezi nimiž je podporuje jen 31 procent lidí.

Ale nejzajímav­ější je propad mezi samotnými černochy. Demonstrac­e mají podporu 63 procent, v červnu to však bylo 81 procent.

Jako příklad člověka, který vychladl, agentura AP cituje třiašedesá­tiletého bělocha jménem Dave Hipelious z Illinois, který řekl: „Podporoval jsem je, ale jak to všechno sleduju – násilí, žhářství a plenění – jsem takřka všemi deseti proti.“

Názor, že policie častěji použije smrtící sílu proti černochům, nyní zastává 84 procent černošské populace, jen 42 procent bělochů a přesně polovina Hispánců.

A když se jako kritérium použije stranická příslušnos­t, je vidět, jak moc je Amerika rozdělená na dvě země, z nichž každá vidí něco úplně jiného: mezi republikán­y nyní 75 procent s protesty nesouhlasí, což je skoro stejné množství, jaké s nimi mezi demokraty naopak souhlasí (70 procent). A zatímco polovina republikán­ů je popisuje jako „většinou nebo vždy násilné“, polovina demokratů je popisuje jako „většinou nebo vždy pokojné“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia