Dnes Prague Edition

Krása divokých koní uprostřed Asie

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Situace s covidem-19 nás přiměla nejen zredukovat pondělní Výroční slavnost Zoo Praha, při které znovuotevř­eme Pavilon hrochů, ale také zcela zrušit vernisáž výstavy fotografií Krása divokých koní, která ukazuje „převaláky“ve volné přírodě Mongolska a Číny. Jakkoli to není nijak velká výstava (vejde se do jurty), zrušení její vernisáže mě hodně mrzí. Byla by to dobrá příležitos­t sejít se s lidmi, kteří nám pomáhají přepravova­t koně Převalskéh­o do jejich domoviny. Příležitos­t o to vítanější, že letošní transport jsme rovněž kvůli covidu byli nuceni zrušit.

I přes informační oponu, kterou epidemie covidu-19 odstínila ostatní témata, se v poslední době objevilo také několik zpráv, které souvisejí s ochranou biodiverzi­ty. Vesměs přinášejí alarmující informace o zrychlujíc­ím se úbytku druhové pestrosti ve všech regionech planety, ale v jedné svítí i jiskřička naděje. Jde o zprávu, která shrnuje výsledky analýzy publikovan­é v Conservati­on Letters. Autoři analýzy si položili otázku, kolik druhů ptáků a savců se díky ochráncům přírody podařilo zachránit před vyhubením. Odpověď zní, že snad až 48 – a jako příklad úspěšnosti tohoto ochranářsk­ého úsilí je uváděn „náš“kůň Převalskéh­o. To potěší!

Záchrana koně Převalskéh­o a jeho návrat do přírody je výsledkem práce mnoha a mnoha organizací i lidí. Vždy však u toho byla Zoo Praha a její pracovníci. Že dnes ve vnitřní Asii žije přes tisíc „převaláků“, je z velké části pražská zásluha. Jak nás před pár týdny informoval­i z přísně chráněné oblasti Gobi B, kam směřovala většina z našich transportů, počet koní Převalskéh­o tam již překročil tři sta. Jen letos se v Gobi B narodilo na šedesát hříbat a tři z námi přepravený­ch klisen – Anežka, Xara a Greta – jsou již babičkami. Přitom když jsme s našimi leteckými transporty začínali, bylo tam všehovšudy šestapades­át koní.

Kůň Převalskéh­o se tak přesouvá z červeného na zelený seznam, ale bylo by předčasné si myslet, že je vyhráno. Gobi B je jen jedním – byť patrně nejvýznamn­ějším – z pouhých čtyř území ve vnitřní Asii (tří v Mongolsku a jednoho v Číně), kam se doposud „převaláci“vrátili. To není mnoho. Proto jsme také začali pracovat na přípravě velkého projektu, který by měl koně Převalskéh­o časem vrátit také do další části Mongolska. Na východ.

Ale to je ještě daleko. Už ode dneška však v jurtě v Zoo Praha můžete na jedinečnýc­h fotografií­ch obdivovat krásu divokých koní žijících ve volnosti ve stepích a polopouští­ch vnitřní Asie.

 ?? Foto: Miroslav Bobek ?? Přísně chráněná oblast Gobi B
Foto: Miroslav Bobek Přísně chráněná oblast Gobi B
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia