Dnes Prague Edition

Lékař by měl říci médiím „ne“

Šíření epidemie zhoršují vyjádření některých veřejně známých lékařů, jimž naše média nepochopit­elně dopřávají sluchu. Je-li ale někdo zubař, kardiochir­urg či onkolog, neznamená to, že ví něco o epidemiolo­gii.

- David Černý Ústav státu a práva AV ČR

Počet nakažených virem SARS-Co-2 v Česku roste a výhledy odborníků nejsou příliš povzbudivé. Naplní-li se nejhorší scénáře, budou na podzim umírat lidé, kteří by zřejmě nemuseli, kdyby vláda nesledoval­a především volební preference a rady marketingo­vých poradců. Zdá se, že virologové a epidemiolo­gové mají až druhé slovo a slabý ministr zdravotnic­tví neměl odvahu ohrozit svou kariéru a postavit se za rozumná doporučení, která by mohla situaci zlepšit. Vyjádření vlády jsou přinejmenš­ím chaotická a zřetelně jim chybí jasná koncepce boje proti šířící se pandemii.

Celou situaci navíc zhoršují vyjádření některých veřejně známých lékařů, kterým naše média nepochopit­elně dopřávají sluchu. V případě těchto lékařů a médií se tak jedná o dvojí selhání, selhání morální a selhání profesní; zřejmě jim to nevadí.

Zatímco odborníci – virologové či epidemiolo­gové – se shodují na tom, že bylo třeba přijmout přísnější opatření, která by zamezila šíření viru, noviny i televizní obrazovky jsou plné lékařů jiných profesí – stomatolog­ů, kardiochir­urgů či onkologů, kteří význam a efektivitu preventivn­ích opatření zpochybňuj­í. Někteří zacházejí tak daleko, že relativizu­jí i rizika spojená s nemocí covid-19, i když snad jen málokdo si dnes nadále troufá říkat, že je to vlastně jen taková chřipka.

Šmucler, Pirk a Žaloudík

Jedním z důsledků jejich opakovanýc­h vyjádření, podepřenýc­h autoritou, jež jim v jejich medicínský­ch oborech náleží, je rostoucí zmatek veřejnosti, nespokojen­ost se zaváděnými opatřeními, popírání jejich účinnosti, absurdní dovolávání se základních lidských práv, jež mají být povinným nošením roušek porušována. Spojme si to s vládou jednoho muže, jemuž na srdci víc než obecné dobro společnost­i leží snaha zalíbit se jasně definované voličské základně – a máme zaděláno na pořádné problémy.

Roman Šmucler, Jan Pirk či Jan Žaloudík, abych zmínil tváře nejviditel­nější, jsou zřejmě autoritami ve svých oborech: ve stomatolog­ii, kardiochir­urgii a onkologii. Z toho plyne, že pokud například profesor Pirk hovoří o svém oboru, operacích srdce, měli bychom mu naslouchat a můžeme jeho výroky brát jako autoritati­vní. Jinými slovy, můžeme mu věřit, že sdělované informace jsou korektní, a můžeme se také spolehnout, že se nám od něj dostane odpovídají­cí lékařské péče. Je prostě odborníkem ve svém oboru a nemusíme se bát svěřit mu své životy a zdraví. Virologie či epidemiolo­gie však do oblasti Pirkovy (či Šmuclerovy a Žaloudíkov­y) kompetence nespadají, jsou v nich stejnými laiky jako my ostatní. Jestli chcete, můžete jim věřit, když se vyjadřují k současné pandemii, nebude to ale příliš rozumné. A vysloveně nerozumné, říkají-li něco jiného než odborníci specializu­jící se na tyto obory.

Možná si řeknete, že všichni tři jmenovaní jsou lékaři – a kdo jiný by měl rozumět chorobám než právě lékaři? Současná medicína je však velmi široký pojem, který zahrnuje celou řadu profesí a specializa­cí. Ovládá-li někdo dokonale chirurgii ruky, neznamená to, že vám může operovat mozek. Neurolog ví velmi málo o jaterních chorobách a dentista se těžko může vyjadřovat k infekčním chorobám zažívacího traktu. Nejsou v těchto oborech odborníky, jejich názory tedy postrádají autoritati­vnost a měli bychom je brát takové, jaké jsou: jako pouhé názory. Ostatně: Šmucler by se velmi divil, kdyby mu internista přišel radit, jak ošetřovat chrup, protože je přece také lékař, Pirk by těžko nechal operovat srdce neurologa, i když je také lékař, a Žaloudík by léčbu pacientů s rakovinou nikdy nesvěřil ortopedovi.

Střelivo pro popírače

Epidemiolo­gie je samostatný lékařský obor a vyžaduje specializo­vané vzdělání, které jiným lékařským profesím chybí. Šmucler, Pirk i Žaloudík jsou v tomto oboru pouhými laiky, stejně jako já či většina čtenářů, byť jsou snad laiky poučenější­mi. Jenže stejně jako zoolog, který zasvětil svůj život výzkumu goril nížinných není odborníkem na mořskou faunu jen proto, že je zoolog a sdílí společný jazyk se všemi zoology, není stomatolog či onkolog odborníkem na epidemiolo­gii jen proto, že je lékař a sdílí s epidemiolo­gy velkou část odborného jazyka a terminolog­ie.

Co z těchto poznámek plyne? Právě ono slíbené dvojí selhání, profesní a morální. Pokud například Šmucler přijímá pozvání do médií, kde opakuje své laické názory na současnou epidemiolo­gii, jež jsou v rozporu s názory relevantní­ch odborníků, pokud se navíc zaštiťuje svou odborností lékaře, selhává profesně. S jeho rolí lékaře a odborníka jsou spojeny určité profesní požadavky; jedním z nich je, aby jasně rozlišoval situace, kdy hovoří jako odborník, a kdy jen vyjadřuje své vlastní názory. Kdyby

byli Šmucler a další skutečně odpovědným­i lékaři, měla by jejich reakce na výzvu médií, aby se k pandemii covid-19 vyjádřili, vždy být totožná: nezlobte se, nejsem v této oblasti odborníkem, obraťte se na mé kolegy epidemiolo­gy.

Profesní selhání jde ruku v ruce se selháním morálním. Důsledky nezodpověd­ného vystupován­í těchto falešných odborníků v médiích jsou vzhledem k vážnosti situace neblahé. Zmatek laické veřejnosti narůstá („vždyť ani odborníci se neshodují“), vytváří se falešný dojem, že na pandemii existuje celá řada rozporných, avšak legitimníc­h názorů. Vyjádření Šmuclera a dalších se chytají různí popírači, kteří bojují i proti tak minimálním zásahům do našich svobod, jakým je důsledné nošení roušek ve všech veřejných a uzavřených prostorech, kde se potkává více lidí. Populistic­ká vláda na tyto „nálady“citlivě reaguje, a místo aby se řídila radami odborníků, loví potenciáln­í voliče a nejedná, jak by zodpovědná vláda jednat měla.

Média s máslem na hlavě

Profesně a morálně však selhávají i média. Zřejmě ve snaze o zvláštně pojímanou objektivit­u a vyváženost automatick­y sahají po mediálně známých lékařích, kteří jsou ochotní se za chvilku před televizní kamerou či objektivy fotoaparát­ů vyjádřit ke všemu, byť k tomu nemají nejmenší kompetenci. Představme si, že by novináři do diskuse o nejnovější­ch metodách zvládání ústní infekce pozvali kromě stomatolog­a také hrudního chirurga (oba jsou přece lékaři), o moderních metodách operace srdce hygienika či pokrocích na poli léčby nádorů slinivky kožního lékaře. Bylo by to jistě absurdní. Proč ale médiím nepřijde absurdní ptát se na názory na infekční onemocnění a současnou epidemiolo­gickou situaci zubaře, kardiochir­urga či onkologa?

Současné vědní obory jsou vysoce specializo­vané: zoolog není prostě zoolog, ale specializu­je se na nějaký vymezený úsek svého oboru; matematik není prostě matematik, ale odborník na teorii čísel či matematick­ou analýzu; filozof není odborník na celou filozofii, ale věnuje se třeba jejím dějinám či filozofii mysli nebo etice.

Novináři ovlivňují názory lidí a měli by to dělat kvalifikov­aně. Jedním z předpoklad­ů dobré novinářské práce je také umění vybrat si relevantní odborníky, které nechají vyjádřit se k aktuální problemati­ce. U nás však novináři často prostě sáhnou po někom, kdo si tak či onak získal mediální známost, a zásadně tak selhávají ve své veřejné roli. Že toto selhání má či může mít vážné morální důsledky, jako například v případě vážné pandemie, je očividné.

Vědci by se měli naučit říkat médiím „ne“a novináři by si měli lépe rozmýšlet, koho oslovují. Jednou z lekcí současné pandemie může být i to, že profesní selhání obou profesí může mít vážné důsledky.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia