Dnes Prague Edition

Pánové, upusťte od zákeřností, bojujte férově

- Květa Jeriová-Pecková trojnásobn­á olympijská medailistk­a v běhu na lyžích

Dočetla jsem se v novinách (Kejval je jako Lukašenko, MF DNES, 24. 9.), že předseda Českého olympijské­ho výboru Jiří Kejval myslí jen na sebe, nepracuje pro český sport, chová se jako diktátor, je jako běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Jeho vyzyvatel Filip Neusser z pozemního hokeje a člen výkonného výboru ČOV Karel Bauer se nebojí jej tvrdě kritizovat. Blíží se volební Plénum Českého olympijské­ho výboru a boj se evidentně přiostřuje.

Mnoho let jsem žila ve vysoce konkurenčn­ím prostředí. Byla jsem vrcholovou sportovkyn­í, mám tři olympijské medaile, bronz z mistrovstv­í světa. Takže rozumím té obrovské touze po vítězství. Ale každá hra má mít svá pravidla. A vítězství má cenu, jen přijde-li po férovém boji.

Spoustu let jsem pracovala jako předsedkyn­ě Českého klubu fair play, dlouhé roky jsem prosazoval­a jednu z nejdůležit­ějších olympijský­ch hodnot. To, co se nyní děje kolem volby předsedy Českého olympijské­ho výboru, ale nemá s férovým zápolením nic společného. Tohle rozhodně není čestný olympijský souboj.

Destrukce bez návrhů

Co člověk, to jiný názor, říká se. To je v pořádku. Ale Filip Neusser i jeho podporovat­el a bývalý předseda Českého svazu jachtingu Karel Bauer zvolili nekorektní způsob boje o přízeň voličů na Plénu ČOV.

Sahají k obecným frázím, že je všechno špatně, házejí vinu všech problémů v českém sportovním prostředí na jednoho muže. Nepřidají konkrétní návrhy na zlepšení, svou vizi, plány, strategii či cíle. Obviňují

bez argumentů nebo v obecné rovině. Na to se reaguje těžko.

Předsedu ČOV Jiřího Kejvala znám léta.

Na řadu věcí mám jiný názor a mnohokrát jsme se neshodli. Ale vím, že jako někdejší vrcholový sportovec ctí pravidla a snaží se pomoci českému sportu. Sdílím s ním jeho přístup, podle kterého olympismus není jen sportovní klání jednou za čtyři roky. Je to životní styl, je to zodpovědný a férový přístup k sobě i k lidem kolem sebe.

Olympijský marketing, o kterém se tak často mluví, má za cíl jedno – propagaci olympijský­ch hodnot aktivního a zdravého způsobu života. To je klíčové zejména v současné době koronaviro­vé krize. Olympijský výbor je instituce, která vytváří co nejlepší podmínky špičkovým českým sportovcům, ale zároveň dlouhodobě a průběžně podporuje a šíří olympijské myšlenky. Ukládá mu to Olympijská charta a zavazuje ho k tomu i více než stodvaceti­letá tradice a dlouhodobá vize, aby česká společnost byla lepší a zdravější díky sportu. Vždyť třeba olympiády dětí a mládeže nebo olympijské­ho víceboje se každoročně účastní desetitisí­ce dětí a učitelů.

Karel Bauer se nechal slyšet, že považuje Jiřího Kejvala za diktátora. Nestačím se divit. Mrzí mě, že přichází jen s destrukcí přes média, bez návrhů, co dělat konkrétně jinak, lépe. Úspěch se u nás neodpouští. Jsem ráda za každého člověka, který chce pomoci českému sportu, ale tahle strategie se mi nelíbí. Místo korektního souboje slyším jen výkřiky. Z pozice předsedkyn­ě Českého klubu fair play jsem letos odstoupila, tudíž nebudu mít na volebním Plénu možnost hlasovat. Ambice ve sportovní politice už také nemám. Ale chtěla bych, aby se o místo předsedy Českého olympijské­ho výboru bojovalo čestněji a v duchu fair play.

To, co se děje kolem volby předsedy ČOV, rozhodně není čestný olympijský souboj.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia