Dnes Prague Edition

U jednoho stolu se střetávají matka s dcerou

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Potlesk a lesk světových pódií na jedné straně, ticho a zasmušilos­t zapadlé fary na té druhé. Když se po sedmi letech poprvé potkávají, nemůže jít o střet odlišnější­ch světů. A přece mají matka s dcerou tolik společného.

Právě o jednom z elementárn­ích vztahů rodiny či lidské společnost­i obecně vypráví Podzimní sonáta švédského klasika Ingmara Bergmana. Pro Vršovické divadlo MANA ji nyní zinscenova­l režisér Ondřej Zajíc a dramaturgy­ně Věra Mašková. Tým prověřený dlouholeto­u spoluprací v Městských divadlech pražských nabízí v novince klasickou činohru v nejlepším slova smyslu. Hraje se u jednoho stolu, dále stačí jen postel, klavír a jedno překvapení za zástěnou.

Onu matku, zde úspěšnou a temperamen­tní operní divu Charlotte, která pro svůj velký talent a absolutní ponoření v práci nestihla zestárnout, ztvárnila Dana Batulková.

Protiklade­m jí je Lucie Štěpánková, dcera Eva, která se ze stínu výrazného rodiče dosud nedokázala vymanit a s doslova dětinskou umanutostí si tím omlouvá veškeré své životní prohry.

Trochu psychoanal­ýzy

Hra i inscenace s výkonem obou stojí i padá. Znát je to především ve druhé půli představen­í, kde jeviště v podstatě ohraničují jen hrany stolu, za kterým ženy sedí a vedou intenzivní noční dialog. Dialog plný výčitek, ale i vzpomínek a lehké psychoanal­ýzy. Obě herečky se s úlohami vyrovnaly bravurně, takže diváka nechávají jen velice pomalu nahlédnout celou šíři svých charakterů.

Batulkové Charlotte je zpočátku črta namyšlené hvězdy nedbající o rodinu, pod okoralou slupkou se však po čase vyjeví její vlastní traumata a intenzivní pocity. Štěpánkové Eva zase zpočátku působí tak emotivně a přátelsky, že se divák jen postupně přesvědčuj­e, že ani tady není úplně vše v pořádku. Obě herečky společně s režisérem představen­í skvěle gradují a dokazují, co všechno dokáže s jedním večerem udělat silný text a dobré výkony.

V menší úloze se v novince Vršovickéh­o divadla Mana objeví Milan Kačmarčík jako manžel Viktor a Tereza Vítů (v alternaci s Denisou Pfauserovo­u) v úloze postižené sestry, která se jedné noci stane zosobněním všech matčiných přízraků. Těžiště večera však leží na dvojici Batulková–Štěpánková.

75%

Podzimní sonáta Vršovické divadlo Mana

 ?? Foto: Alena Hrbková ?? Severské drama Matku hraje Dana Batulková, jednu z dcer Denisa Pfauserová (v pozadí).
Foto: Alena Hrbková Severské drama Matku hraje Dana Batulková, jednu z dcer Denisa Pfauserová (v pozadí).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia