Dnes Prague Edition

Hlas a klavír stačí. Alicia Keys nabízí klíč ke své mysli

- Jindřich Göth redaktor MF DNES SuperStar nebrat!

Vetkne-li zpěvák či zpěvačka do názvu alba své křestní jméno, znamená to velmi často, že půjde o osobní, až intimní nahrávku. V případě novinky Alicii Keys to rozhodně platí.

Zemitá hudba

Mimo jiné v písničkách, kdy se zpěvačka obrací sama k sobě a nahlíží do svého nitra, což se týká prakticky celé první poloviny desky, poslouchám­e opravdu dobrou soudobou popovou desku. Netrčí tu žádný jednoznačn­ý hit, ale to ani nebylo záměrem.

Alicia Keys zpívá lehce, uvolněně, pohrává si s jemnými a vzdušnými melodickým­i linkami. Písničky jako

Time Machine – taneční, přesto nijak vlezlá ani urputná, Authors Of Forever, nabitá nostalgick­ou náladou zvolna končícího léta, nebo Wasted Energy, což je lehounké houpavé reggae, které na diskotéce v kempu rozhodně nezahrají. Velmi pěkná je taky Underdog, postavená na odsekávané melodii a refrénu v rytmu R&B.

Jak se deska zvolna přelévá do druhé poloviny, vyplouvají na povrch její limity. Vše je samozřejmě precizně zvukově i produkčně ošetřeno, ale přece jen tu jsou i slabší místa. Show Me Love s hostujícím zpěvákem Miguelem je hudební podestýlka. Sladká pokroutka, která se po chvíli začne lepit na patro a v ústech po ní zůstane podivně prázdno. Podobně nevzrušivá je i So Done, ukňouraná nuda, které vůbec nepomáhá opět hostující vokalista Khalid. Písnička se líně vleče, točí se dokola a trpký dojem z ní napraví až baladická Gramercy Park, v níž je něco z americké tradice folkového písničkářs­tví. Jako bychom se z pofidérní tančírny rázem ocitli někde na farmě, mezi prsty zvolna hnětli hroudu hlíny a se zasněným pohledem do slunce přemýšleli, jaká bude letos úroda.

Následujíc­í Love Looks Better je ale bohužel dost plytká záležitost. Lze pochopit, že po několika introvertn­ě laděných skladbách bylo třeba zařadit něco hybnějšího, ale tohle je průhledné a jednorázov­é jako umaštěný papír od sekané. Nejde o vyloženou šmíru, ale podobných písniček se po éterech válí tucty a není jediný důvod, proč si oblíbit zrovna tuhle. Je to jako opršený a větrem ošlehaný plakát zvoucí na včerejší akci.

Ke konci se album opět vrací k náladě z úvodu: Jill Scott je křehká, blouznivá skladbička, poletující ve větru jako mýdlová bublina. Perfect Way To Die je deštěm zmáčená barová balada, nepředstír­aně prožitá, razantní. Aliciin hlas se ve slokách zapichuje pod kůži jako injekce, je tu tolik barev a nálad, až přechází sluch. Radost poslouchat a vnímat.

Finále obstará znovu poklidná, zadumaná Good Job, což je dokonalé rozloučení s deskou. Hlas, klavír, nic víc není potřeba. Jediné, co kalí potěchu z jejího poslechu, je představa snaživých holčin z dalšího ročníku SuperStar, jak se ji upachtěně a upoceně snaží předvést před bohorovnou porotou v čele s přežvykují­cím Palem Haberou.

V suverénně odzpívanýc­h frázích a milimetrov­ě přesných refrénech se prostě musejí ztratit.

A nejen v nich.

Alicia Alicia Keys 70%

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Barvy a nálady Třebaže album má i slabší momenty, většinu písniček je radost poslouchat a vnímat.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Barvy a nálady Třebaže album má i slabší momenty, většinu písniček je radost poslouchat a vnímat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia