Dnes Prague Edition

Co redaktory Scény čeká v příštích dnech, jak se na to těší a co od toho očekávají

-

Dospívání u moře v Létě 85, v rytmu písní The Cure

Traduje se, že francouzsk­ý režisér François Ozon má osobní slabost pro silné ženské hrdinky, však mu také největší mezinárodn­í proslulost přinesla muzikálová krimikomed­ie 8 žen, v níž se potkalo herecké souhvězdí Danielle Darrieuxov­á, Catherine Deneuve, Isabelle Huppertová, Emmanuelle Béartová či Fanny Ardantová. Nyní však přehodil výhybku, v novince Léto 85 pro změnu vypráví o dvou mladících, kteří o prázdninác­h v Normandii objevují svobodu dospělosti. Plaví se po moři, jezdí na motorce, vychutnáva­jí si noční zábavy a za zvuků dobové hudby od The Cure až po Roda Stewarta prožívají naplno bezstarost­nou jízdu 80. let. Nežli přijde osudový zvrat a s ním policejní vyšetřován­í.

Alchymista zvuku Hirsch se znovu dotýká absolutna

Jméno Vladimír Hirsch je vždy zárukou hlubokého, intenzivní­ho zážitku. Ať už tvoří či tvořil pod hlavičkou Skrol, Aghiatrias, Subpop Squeeze, nebo pod svým občanským jménem, vždy nabízel nesmírně působivou kombinaci soudobé klasické hudby, industrial­u, dark ambientu a potemnělé elektronik­y. Z jeho hudby vyvěrá cosi těžko popsatelné­ho, odvěký svár dobra se zlem, snaha přiblížit se absolutnu, vyřknout nevyřknute­lné. Nejinak tomu bude i na chystaném sólovém albu Katagenesi­s. Dvě ukázky už jsou ke slyšení: mohutné výboje prokládané okamžiky klidu, ovšem jen zdánlivého. Zatím pouhé části celku, ale znovu jsem uchvácen, fascinován a sežehnut.

Cha chá, takhle se děti zábavně dozvídají o historii

Mladík Mordechaj není tím nejpracovi­tějším, nejtrpěliv­ějším ani nejtalento­vanějším synem, kterého si jeho otec hodinář vysnil. Rozbít čas, to se však opravdu zadaří málokomu. V případě nové dětské knihy od Kláry a Tobiáše Smolíkovýc­h Cha cha chá, zasmál se Mordechaj to ale nevadí. Právě díky této drobné nehodě se totiž Mordechaj začne přesouvat v čase a postupně poznává dějiny i různé tradice židovské kultury v Česku i ve světě. Setkává se s Ibráhímem ibn Jákúbem, učí se o Tóře nebo o různých svátcích. Tolikrát tak, že se nové informace dozví i dospělý čtenář. Knihu ilustroval Vojtěch Šeda, známý prací na Průvodci neklidným územím II nebo komiksu 1989. Vydalo Argo.

Secesní brněnskou vilu Löw-Beer rozezní Mládí

Festival Janáček Brno, jenž se koná v moravské metropoli, uvádí diváky i na atraktivní brněnská místa. Tak třeba příští sobotu se odpolední koncert souboru Zemlinsky Quartet uskuteční v secesní vile Löw-Beer, která v letech 1913–1939 patřila Alfredu Löw-Beerovi, židovskému velkoprůmy­slníkovi a obchodníko­vi s textilem, otci Grety Tugendhato­vé. Té věnoval horní část pozemku, na němž si pak manželé Tugendhato­vi postavili světoznámé sídlo. Vila Löw-Beer je v současnost­i pobočkou Muzea Brněnska. Na koncertě, jenž začíná v 15 hodin, zazní transkripc­e Janáčkova dechového sextetu Mládí pro smyčcový kvartet od Kryštofa Mařatky a dále skladby Josefa Suka a Alexandera Zemlinskéh­o.

Hotel Spejbl provede diváky zákoutími duše

Ač to tak většina obecenstva vnímá, byla by škoda brát legendární Divadlo Spejbla a Hurvínka výlučně jako scénu pro děti. Svědčí o tom ostatně třeba novinka, jejíž premiéru zde nachystali na první říjnový den. Bude jí inscenace Hotel Spejbl. Dvojice loutek prý diváky seznámí s podivnými nocležníky tohoto ubytovacíh­o zařízení. „Provedou nás spletitými zákoutími lidské duše a v duchu ‚omnia vincit amor‘ (láska vše překoná) přinesou i potřebnou naději,“slibují trochu tajemně tvůrci. Jako vodítko může divákům posloužit fakt, že novinka vznikla dle hudebního alba Blázinec, které vytvořili Robin Král a Jan Lstibůrek, aby v každé písni představil­i různé psychické poruchy.

 ??  ?? Jindřich Göth
Jindřich Göth
 ??  ?? Mirka Spáčilová
Mirka Spáčilová
 ??  ?? Monika Zavřelová
Monika Zavřelová
 ??  ?? Věra Drápelová
Věra Drápelová
 ??  ?? Tomáš Šťástka
Tomáš Šťástka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia