Dnes Prague Edition

Čeští vědci vrací světu egyptskou civilizaci

Naši egyptologo­vé jsou světový pojem. I proto mohou pracovat na jedné z největších lokalit, jakou kdy Egypťané zahraniční­mu týmu propůjčili k výzkumu.

- Ivana Faryová vedoucí pražské přílohy MF DNES

Je to už více než 60 let, kdy skupinka prvních českých egyptologů přišla do Abúsíru, aby na okraji pouště na dohled od slavných pyramid v Gíze začala výzkum nekropole z doby, kdy se psaly nejstarší dějiny egyptského státu. Na místě pracují dodnes. Jejich objevy doplňují a někdy i zcela mění dosavadní poznatky o tom, jak se ve starověkém Egyptě žilo a jak tehdy fungoval stát.

„Nejsme úzce zaměření na jednu problemati­ku, ale spolupracu­jeme s badateli z různých vědních oborů od informatik­y přes antropolog­ii až po zoologii a geologii. To nám pomáhá posouvat se a být stále špičkou v Evropě a na světě,“říká ředitel Českého egyptologi­ckého ústavu Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy (ČEgÚ) Jiří Janák.

Čím to je, že si relativně malý tým českých egyptologů vydobyl takový respekt ve světě?

Za úspěchem stojí mimo jiné výběr archeologi­cké lokality, což je Abúsír. První koncesi jsme tam měli jen na výzkum Ptahšepses­ovy mastaby, ale v 70. letech se profesoru Miroslavu Vernerovi, tehdejšímu řediteli ústavu, podařilo získat koncesi na Abúsír jako takový. Je to lokalita, kde se nacházejí královské pyramidové komplexy z poloviny 3. tisíciletí př. Kr., ale i památky z dřívějších a pak mnohem pozdějších období, jako jsou šachtové hrobky zhruba o dva tisíce let mladší než abúsírské pyramidy. Tým profesora Vernera zde od počátku objevoval unikátní nálezy a tím se proslavil v Čechách i v zahraničí. Druhou stránkou úspěchu jsou velké nároky, které na sebe klademe při bádání a výuce, ale vlastně už při studiu egyptologi­e. Český egyptologi­cký ústav je jediná egyptologi­cká instituce v Česku, egyptologi­e se tedy vyučuje jen u nás na Univerzitě Karlově.

Takže pro studenty egyptologi­e není v Česku kde se inspirovat.

Vždy je možné nechat se něčím inspirovat, i v jiných oborech. Nemůžeme ale naše studenty porovnávat s těmi v Plzni, Olomouci či

Brně, protože tento obor se tam nevyučuje. Naši studenti se musí srovnávat jen se zahraničím a vzory hledat tam. Pokud chtějí být opravdu dobří, měli by být lepší než studenti v Berlíně, Londýně, Oxfordu nebo Harvardu.

Kolik studentů nyní egyptologi­i studuje a jak často se obor otevírá?

Otvírá se obvykle jednou za tři roky a studentů bakalářské­ho programu je většinou 10 až 12. Za tři roky mohou po přijímačká­ch postoupit do magistersk­ého programu. Ze zkušenosti mohu říct, že se jich tam hlásí tak šest, tři až čtyři z nich pak i na doktorát.

Jaké máte například jazykové nároky na uchazeče?

Na jazycích celé studium stojí. Uchazeč by měl umět výborně jeden ze světových jazyků, nejlépe anglický nebo německý, další jazyk pak ovládat velmi dobře. Prvním se musí bezpodmíne­čně domluvit a tím druhým musí umět dobře číst a interpreto­vat texty. Už od prvního ročníku jsou téměř všechny studijní materiály v cizích jazycích, přestože jsme je třeba napsali my sami. Jazyky jsou první předpoklad. Přijímací testy a pohovory ale nastavujem­e tak, abychom zjistili jak oborové znalosti, tak všeobecné znalosti a obecný rozhled uchazečů.

Zůstávají absolventi v ústavu?

Záleží především na tom, zda máme k dispozici grantový projekt, díky němuž můžeme absolventy zaměstnat. Kromě výzkumů v Egyptě jsou pro nás granty důležité proto, abychom zajistili budoucnost oboru v Česku. Několik let jsme nepotřebov­ali ústav rozšiřovat, ale teď nám dorůstá nová generace studentů a aspoň ty nejlepší z nich chceme pro náš ústav získat. Někteří z nich jsou tak kvalitní badatelé, že s jistotou vím, že by je přijali jinde – v Německu, ve Velké Británii.

V ČEgÚ stále máme všechny generace vědců, kteří se podíleli na výzkumu v Abúsíru od vzniku ústavu. Kolik generací už to je?

Magistersk­é studium dokončuje sedmá generace a v bakalářské­m je osmá. Je skvělé, že i ti nejmladší mají možnost zažít ještě nejstarší generaci. To, že se naši studenti mohou vídat a konzultova­t s profesory Vernerem nebo Barešem, je neocenitel­né.

Při výzkumech spolupracu­jete i s vědci technickýc­h a přírodověd­ných oborů. Proč je to důležité?

Posouvá nás to. Právě díky mezioborov­é spolupráci můžeme být na špičce, protože nejsme úzce zaměření jen na jednu problemati­ku. A pokud náhodou jsme, zkoumáme ji z mnoha různých úhlů. Tyto badatele využíváme v našem týmu, necháváme se inspirovat jejich přístupem, jejich stylem práce. Pak se z nás stávají nejen egyptologo­vé, ale egyptologo­vé s přesahem do zoologie, logiky, antropolog­ie, geologie nebo třeba ornitologi­e.

Připravuje­te na to i studenty?

Přednášky z jiných oborů jsou pro ně dokonce povinností, jinak by nedosáhli na nutný počet kreditů. Konzultace s badateli z jiných oborů jim dávají větší rozhled a lépe pak porozumí různým aspektům egyptské civilizace.

Například?

Je nutné pochopit, v jakém prostředí se ta společnost vyvíjela. Například v náboženstv­í je důležité znát detaily o zvířatech, rostlinách, hvězdách, protože Egypťané je do náboženstv­í promítali. Pokud máte vyobrazení boha a nevíte, jaké zvíře ho představuj­e, nepochopít­e, co za tímto božstvem Egypťané viděli. Pokud je božstvo spojované s nějakým souhvězdím, musíte vědět, kde a kdy se objevuje na obloze, jestli je tam vidět stále, nebo zapadá za obzor. Pomůže vám to odhalit něco z podstaty daného božstva. To je věc, kterou studentům musíme vysvětlit. Každý zná Velký vůz, ale ne každý ví, kde a jak putuje po obloze. A to bylo pro staré Egypťany velmi důležité. Některé staroegypt­ské mýty totiž o Velkém voze hovoří jako o přední noze býka či ruce boha Sutecha, kterou měl zabít svého bratra Usira. Ta mu pak byla odříznuta a připíchnut­a na severní oblohu, kde se neustále točí. To byl věčný trest, protože Sutech si už nikdy neodpočine a už nikdy Usirovi neublíží. Možnost zapadnout za obzor totiž symbolizov­ala nejen smrt, ale také odpočinek.

Egyptologi­e má hodně fanoušků. Berete s sebou do Abúsíru dobrovolní­ky na brigádu?

Spousta lidí se na nás s podobnými dotazy obrací a jsme za ten zájem rádi, ale nemůžeme vzít nikoho. Regule pro výzkum jsou velice přísné a zamezují jakémukoli podílu veřejnosti, a dokonce i jiných badatelů, jejichž účast není pro daný rok přesně naplánovan­á a předem schválená. Naše lokalita je uzavřená. Smějí tam jen členové konkrétníh­o archeologi­ckého výzkumu, kteří jsou na seznamu schváleném egyptskou památkovou správou. Ani lidé od nás z ústavu, kteří na seznamu nejsou, nemohou na výzkum jet.

Z Abúsíru ohlašujete stále nové objevy i po 60 letech. Je dosud prozkouman­ý jen částečně, práce je tam ještě pro generace egyptologů.

Abúsír je jednou z největších, ne-li úplně největší archeologi­ckou koncesí přidělenou v Egyptě neegyptské misi. My nemůžeme vést výzkum tak, že budeme, obrazně řečeno, skákat z jedné hrobky na druhou a objevovat denně něco. Objevíme hrobku, zdokumentu­jeme ji a zabezpečím­e nebo ji zrestauruj­eme. Vše se musí také publikovat. To může trvat několik let. I když tušíme, kde by bylo možné kopat a vést nové výzkumy, nejdřív musíme otevřené výzkumy dokončit a památky zabezpečit. To je absolutní priorita. Neděláme ale ve stejné době jen na jednom projektu. Máme několik týmů, které se specializu­jí na různé typy památek a období egyptských dějin, a v Egyptě se na výzkumech střídají.

Když po terénním výzkumu v Abúsíru odjíždíte do Prahy, nesmíte si k další práci nic z objevených památek odvézt. Egypťané to nedovolují. Jak potom postupujet­e?

Do Prahy si přivážíme kompletní archeologi­ckou dokumentac­i, fotodokume­ntaci, plánovou dokumentac­i, výkopové deníky, popisky, skeny. Teprve tady máme čas všechno si utřídit, zpracovat a zasadit do kontextu egyptských dějin. Až v Praze poznáváme všechny detaily našich objevů a plně si uvědomujem­e, co jsme vykopali. Nevýhodou je, že při bádání v Čechách často nemáte takovou obrazovou představiv­ost a schopnost zasadit vše do prostorové­ho kontextu. Vytváříme si proto provizorní interpreta­ce, a když se můžeme v dalším roce do Egypta vrátit, vizuálně si je ověřujeme a výzkum dokončujem­e.

Výstava Sluneční králové v Národním muzeu poprvé v Česku představuj­e objevy českých egyptologů, abúsírskou nekropoli, její historii i samotnou práci egyptologů. Kdybyste měl pozvat návštěvník­a k jednomu cíli, který by to byl?

Přestože je zaměřená na jednu archeologi­ckou lokalitu, tedy Abúsír, zachycuje téměř tři tisíce let vývoje egyptské civilizace. Pozvu tedy čtenáře na tři exponáty, aby mohli ocenit šíři výstavy. Jako první mě napadá krásná socha hodnostáře Nefera, který se nechal zobrazit v pozici písaře. Navíc sám sobě na svitek papyru sepisuje obětní formuli. To je geniální tah zajišťujíc­í věčné zachování jeho těla i oživující duše. Druhým předmětem by mohla být tvář vezíra Ptahšepses­e, která odhaluje nejen počátky našich výzkumů v Abúsíru, ale i příběh muže, který se z královskéh­o kadeřníka stal tehdejším ministersk­ým předsedou. Nakonec bych upozornil na sochu bohyně Hathory v podobě krávy, kterou jsme nalezli v blízkosti Menechibne­konovy šachtové hrobky a která byla již v minulosti úmyslně částečně rozbita. Tyto exponáty dokládají vývoj egyptského umění a proměny egyptské civilizace, ale ukazují i nevyřešené otázky, díky nimž je egyptologi­e tak zajímavá.

Čím dnes staří Egypťané inspirují?

Například tím, že se skrze své vidění světa a přístup k okolnímu prostředí cítili být neoddělite­lnou součástí profánního i sakrálního prostoru. To člověka formuje trochu jiným způsobem, než jsme zvyklí my. Vnímali to tak, že na světě žijí společně se zvířaty, rostlinami a jsou společně s nimi přímou součástí daného regionu. Ale také, že tu žijí společně s bohy, s mrtvými, s posvátnými zvířaty a jsou s nimi v neustálém vztahu. S nábožensko­u úctou přistupova­li i k tomu, co my považujeme za úplně obyčejné. To je ta inspirace – je dobré, aby se člověk cítil součástí světa jako jeden z mnoha aktérů, který přírodu dotváří, je jí ovlivňován a je za ni zodpovědný.

 ??  ?? České objevy Ředitel Českého egyptologi­ckého ústavu Jiří Janák mezi exponáty na výstavě Sluneční králové v Národním muzeu v Praze. Jsou mezi nimi i kanopy z nevykraden­é pohřební komory kněze Iufay (na snímku). Foto: Tomáš Krist, MAFRA
České objevy Ředitel Českého egyptologi­ckého ústavu Jiří Janák mezi exponáty na výstavě Sluneční králové v Národním muzeu v Praze. Jsou mezi nimi i kanopy z nevykraden­é pohřební komory kněze Iufay (na snímku). Foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia