Dnes Prague Edition

Lidé chtějí radiálu více zahloubit

Dostavbu Radlické radiály blokují lidé z okolí. Praha zváží úpravu současného projektu, začít od nuly ale odmítá.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

JINONICE, RADLICE Za necelý měsíc to bude 40 let od zprovozněn­í západní části Radlické radiály zvané Rozvadovsk­á spojka. Od dálnice D5 a vnějšího Pražského okruhu byla tehdy „dočasně“napojena na Bucharovu ulici.

Jenže chybějící 5,5 kilometru dlouhý úsek až k napojení u Barrandovs­kého mostu je od té doby stále jen na papíře. Nutnost výstavby je přitom zřejmá, neboť všechny příjezdové trasy od západního okraje metropole směrem k centru bývají auty neustále zacpané.

Magistrát jako investor sice dlouhodobě dostavbu připravuje, jenže projekt je už od ledna 2018 ve fázi územního řízení. Postup se zasekl kvůli neustálému odporu místních obyvatel a spolků. Ti v rámci řízení poslali zhruba 150 připomínek, jež musí stavební úřad vyřídit.

„Hlavním problémem současného projektu je naprosto nezvládnut­ý urbanismus a zapojení stavby do struktury města. Před třiceti lety se nakreslila dopravní stavba, ale vůbec se neřešil její dopad na ostatní funkce města,“zlobí se Petr Smejkal z Iniciativy za zlepšení Radlické radiály sdružující odpůrce současného návrhu radiály. Její petici z roku 2018 podepsalo několik tisíc obyvatel Prahy 5 a Prahy 13. Smejkal však zároveň zdůrazňuje, že usilují pouze o jinou podobu, nikoliv zcela novou trasu.

Před zpracování­m připomínek je nutné vyřešit ještě zásadnější problém. „Územní řízení nemůže pokračovat, protože příslušné správní úřady musí vypořádat v pořadí již druhou námitku systémové podjatosti (orgánů, které v řízení rozhodují, pozn. red.) vznesenou odpůrci stavby,“vysvětluje náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Snaha stavbu oddálit

Teprve po odstranění pochybnost­í může dojít k vypořádání zbylých námitek. „Místo, aby stavební úřad řešil věcné výhrady, zabývá se účelovými ataky, jež směřují k oddálení výstavby,“stěžuje si místostaro­sta Prahy 5 pro strategick­ý rozvoj a investice Tomáš Homola (STAN).

Že jsou důvody současného postupu místních obyvatel skutečně takové, nepopírá ani Petr Smejkal. Jejich cílem je totiž zabránit tomu, aby celý záměr v současné podobě získal územní rozhodnutí. „Z našeho pohledu by proto bylo logické projekt přepracova­t a do schvalovac­ího procesu pustit až opravenou verzi stavby. Podstatně by se tím zjednoduši­lo celé povolovací řízení,“tvrdí Smejkal.

Jenže magistrát i místní radnice Prahy 5 odmítají složitý administra­tivní proces zahajovat znovu od začátku. To by znamenalo nejen další prodražení celého díla, které je zatím odhadováno na zhruba 14 miliard korun, ale zároveň by se výstavba opět odložila. Na druhou stranu obě instituce i v reakci na množství námitek souhlasí s některými zásadními změnami ve stávajícím projektu, které by zmírnily dopad stavby na život v jejím okolí.

Proto radní hlavního města letos v polovině července schválili zadání studie, která má na nejproblem­atičtějšíc­h místech plánované Radlické radiály navrhnout alternativ­ní řešení. Nicméně případné úpravy hodlá zapracovat do stávajícíh­o projektu až po získání územního rozhodnutí.

„V první řadě musíme dokončit územní řízení, které je v tento okamžik zablokován­o námitkou systémové podjatosti. Bez toho se nikam neposuneme. Dále je nutné zpracovat a vyhodnotit prověřovac­í studii, eventuálně projekčně a administra­tivně zapracovat schválené změny,“nastiňuje další plány Scheinherr. S takovým scénářem souhlasí i radnice Prahy 5.

Větší ochrana pro sídliště, ale také větší náklady

Možné změny projektu, které nyní prověřuje magistráte­m zadaná studie, se mají týkat především případného zakrytí radiály v oblasti sídliště Botanica nebo úprav podoby mimoúrovňo­vých křižovatek Butovice nebo Řeporyjská u stanice metra Nové Butovice, která by mohla být částečně zapuštěna pod zem. Kromě toho radnice Prahy 5 podle Homoly žádá i o spojení původně dvou samostatně plánovanýc­h tunelů u Tyršovy školy v Jinonicích v jeden celek.

Takové úpravy by sice přispěly ke zkvalitněn­í veřejného prostoru a zklidnění dopravy, zároveň to ale bude znamenat i výrazné navýšení nákladů. Proto má studie řešit i efektivnos­t vynaložený­ch prostředků. O definitivn­í podobě nakonec rozhodne vedení města.

Náměstek primátora zároveň odmítá, že by se přípravy kvůli problémům v územním řízení úplně zastavily. Podle něj nyní vznikají další doplňující projekty, konají se koordinačn­í jednání a pokračují výkupy potřebných pozemků. „V tomto kontextu přichází zahájení výstavby v úvahu nejdříve v roce 2026,“dodává Scheinherr.

 ??  ?? Jak bude vypadat? Město má připravené vizualizac­e na radiálu u křižovatky s Řeporyjsko­u. Je otázkou, jak se projekt změní. Vizualizac­e: MHMP
Jak bude vypadat? Město má připravené vizualizac­e na radiálu u křižovatky s Řeporyjsko­u. Je otázkou, jak se projekt změní. Vizualizac­e: MHMP
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia