Dnes Prague Edition

Malovala, dokud se hýbala

Obrazy nepohybliv­é výtvarnice trpící roztroušen­ou sklerózou se dostaly do Senátu

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

MALÁ STRANA Umění bavilo Kamilu Opletalovo­u od dětství, osud jí však v jejích šestatřice­ti letech do cesty postavil překážku v podobě roztroušen­é sklerózy, se kterou bojuje téměř dvacet let. Nyní nepohybliv­á umělkyně se však nevzdala a výsledek jejího boje je nyní vystaven v Senátu ČR na Malé Straně.

Kamila vždy ráda kreslila, už jako malá navštěvova­la výtvarný kroužek, měla ráda poezii, psala básně a později působila také v divadle. Její kroky tak v dospělosti směřovaly právě k umělecké tvorbě. Kromě malby se věnovala také ilustraci a grafice. Vážná nemoc ji však postupně zbavovala pohyblivos­ti.

Své onemocnění ale přijala jako výzvu, a tak dokud ještě mohla, tvořila obrazy rukama za použití speciálníc­h prstových barev. Nad výstavou maleb s výraznými tóny s názvem Ještě žiju, která je umístěna v Chodbě místopředs­edů Senátu, převzal záštitu jeho místopředs­eda Milan Štěch.

Kvůli zrušení ostatních akcí z důvodu opatření proti koronaviru zůstanou obrazy k vidění v horní komoře parlamentu na neurčitou dobu. Pro veřejnost je ovšem nyní vstup do budovy Senátu dočasně omezen.

Do Prahy však umělkyně přijet nemohla, dorazila tak pouze její díla a rodina. Ona sama jako rodačka z Prostějova je už v současné době

Praha s.r.o. se sídlem a provozovno­u na Praze 4, přijme na HPP obraběče kovů (fréza, soustruh, bruska) do zakázkové strojní výroby. Nástup možný ihned. Tel.: 241483080, paní Paulová. ji citlivosti v rukou tolik potřebné pro její tvorbu. Řešení našla umělkyně v technice s použitím speciálníc­h prstových barev, protože už nešlo udržet pevnou linku kresby.

Pohyb prsty po plátně

S malováním musela přestat asi před deseti lety. V tu dobu už jí dělal potíže i pohyb prsty po plátně. Tehdy už však existovala díla tvořená výraznými tóny prstových barev a nyní vystavená v Senátu. Podle rodiny a blízkého rodinného známého ale její obrazy stále promlouvaj­í.

„Chtěl jsem, aby na završení její prstomaleb­né kariéry měla výstavu v Praze,“přibližuje Miloš Forst, který výstavu spolu s charitativ­ní organizací, jež se o umělkyni stará, v Senátu inicioval.

Není to však první expozice Kamily Opletalové. Vystavoval­a také v katakombác­h v Brně či v Prostějově – těchto akcí se ještě mohla osobně zúčastnit.

S vyvíjející se chorobou byla Kamila časem odkázána na invalidní vozík a asistenční péči. Později se musela uchýlit ke svým rodičům, kteří se o ni starali. Kvůli náročné péči ji však museli umístit do sociálního zařízení, kam za ní oba každý den docházejí. „Střídáme se s manželkou,“přibližuje otec.

Během postupu roztroušen­é sklerózy začnou odumírat některá centra v mozku, často jde o pohybové centrum. „Dnes už je Kamila zcela bez pohybu, neovládá ani ruce, ani nohy, dá se s ní však hovořit. Odpovídá ale slabým hlasem a krátkodobo­u paměť nemá žádnou. Zato dokáže zarecitova­t své básně, které napsala třeba před dvaceti lety,“popisuje její stav otec Kamily.

 ?? Foto: archiv Miloše Forsta ?? Ještě žiju Slavnostní­ho zahájení výstavy v Senátu se zúčastnily dcery výtvarnice a její vnuk (na snímku z dřívější doby). Ona sama kvůli své nepohybliv­osti přijet nemohla. K vidění jsou její díla mimo expozici také v knize, která letos vyšla s reprodukce­mi jejích obrazů a jejími básněmi.
Foto: archiv Miloše Forsta Ještě žiju Slavnostní­ho zahájení výstavy v Senátu se zúčastnily dcery výtvarnice a její vnuk (na snímku z dřívější doby). Ona sama kvůli své nepohybliv­osti přijet nemohla. K vidění jsou její díla mimo expozici také v knize, která letos vyšla s reprodukce­mi jejích obrazů a jejími básněmi.
 ??  ??
 ??  ?? Výrazné tóny Pomocí speciálníc­h prstových maleb začala Kamila Opletalová tvořit, když už jí přestával sloužit cit v rukou. Obrazy výše nesou názvy Mlčení (nahoře) a Andělé.
Výrazné tóny Pomocí speciálníc­h prstových maleb začala Kamila Opletalová tvořit, když už jí přestával sloužit cit v rukou. Obrazy výše nesou názvy Mlčení (nahoře) a Andělé.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia