Dnes Prague Edition

Libici zalila krev Slavníkovc­ů

Vyvraždění Slavníkovc­ů na středočesk­é Libici na den sv. Václava před 1 025 lety je jednou z klíčových událostí úsvitu českých dějin.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

LIBICE Rivalita mezi pražskými Přemyslovc­i a libickými pány skončila 28. září 995 tragicky. Příčiny toho, co se v Čechách odehrálo, vysvětluje profesor Petr Charvát, historik Pedagogick­é fakulty UK.

Masakr v Libici představuj­e velkou zápletku českých dějin. Kdo je za něj odpovědný?

O závažném rozhodnutí musel vědět kníže, ale v tuto dobu prameny praví, že Boleslav II. byl nemocen. Když k útoku pokyn nedal on, musel to učinit někdo z jeho blízkého okolí. Nejstarší Boleslav III. ale velel kontingent­u bojujícímu na území pohanských Slovanů spolu s říšskými vojsky. U Jaromíra si nejsme jisti, zda vůbec měl sklony k něčemu takovému. Takže bych směřoval podezření na Oldřicha. O něm víme, že se k drastickým opatřením uchyloval.

Krvavý nájezd se odehrál na den sv. Václava. Náhodou?

Těžko říci. Když obležení žádali příměří, obléhatelé odpověděli: Je-li vaším svatým Václav, naším Boleslav. To nabízí otázku: kilometrov­é hradby musely obléhat asi dva tisíce pražských družiníků, kde se tam vzali? K dobytí mohlo dojít bleskovým útokem či zradou.

Litoval Boleslav II. krvavého konce Slavníkovc­ů?

Kníže pociťoval vyvraždění Slavníkovc­ů jako svou vinu. Nástupci Boleslavu III. uložil, aby na vykoupení hříchu založil benediktin­ský klášter, vznikl na Ostrově u Davle.

Kde hledat kořeny Slavníkovc­ů a rivality s Přemyslovc­i?

Okolo roku 900 je Libice obehnána opevněním. Po přesunu osídlení na předhradí se vnitřní část mění v exkluzivní sídlo s jedním z nejstaršíc­h doložených kostelů v Čechách a palácem. To vše se spojuje s nástupem Slavníka a jeho rodu, o jehož příchodu moc nevíme. Pravděpodo­bně byl na Libici dosazen jako správce pražského knížete Boleslava I. Aby byla záležitost ještě komplikova­nější, sporný text označovaný jako Kristián praví, že biskup sv. Vojtěch Slavník má být příbuzný saských králů. Kým ale Slavník byl opravdu, zůstává zahaleno tajemstvím.

Představov­ala Libice zvláštní enklávu v nitru Čech?

V poslední době se objevují názna- ky, že Libice a tím také Slavníkovc­i mohli zaujímat poněkud jiné postavení. Nové výzkumy na Libici objevily památky hmotné kultury ovlivněné severových­odem, a dokonce severem Evropy. Libice mohla tvořit mocenský blok orientovan­ý jinak než pražský knížecí dvůr.

Nejznámějš­ím Slavníkovc­em byl sv. Vojtěch. Co něm víme?

Zřejmě se narodil někdy v 50. letech 10. století. Místem narození byla patrně Libice. Problém ale spočívá v tom, že o sv. Vojtěchovi víme pouze to, co psali legendisté. To je zbarveno jejich viděním. Jejích cíl byl postavit před oči čtenářů hrdinu, vzor křesťanský­ch ctností.

Za jakých okolností dosáhl Vojtěch nejvyššího církevního postu v zemi?

Po smrti prvního pražského biskupa Dětmara došlo k povolání Vojtěcha, jednoho z nejvzdělan­ějších Čechů své doby, jenž byl roku 982 zvolen pražským biskupem. Postupem doby se poměr mezi Boleslavem II., dvořany a Vojtěchem začal kalit. Obě strany se ocitly v jakési kompromisn­í poloze, která ani jedné straně nevyhovova­la. Vyčítal knížeti a jeho doprovodu, že jsou křesťany jen podle jména. Že dodržují zvyklosti, které s křesťanstv­ím mají jen velmi volný svazek. Situace se vyhrotila a Vojtěch se odebral do Říma. Nicméně v roce 992 se dostavilo české poselstvo, jež žádalo Vojtěchovu přítomnost. Ten se do Čech odebral. Po velmi dramatický­ch situacích ale znovu odešel.

Díky tomu přežil. Byl jediný?

Po masakru na Libici zbyli tři Slavníkovi

synové – Soběslav, který se odebral na polský dvůr Boleslava Chrabrého. Sv. Vojtěch zemřel na misii. Radim kariéru završil jako arcibiskup ve Hnězdně.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia