Dnes Prague Edition

Co se děje s účtem, když majitel zemře...

Naprostá většina bank neumí udělat účet pro dva. Když majitel konta zemře, může mít jeho partner problém s penězi. Ale dá se tomu předejít.

-

Myslíte si, že notář, který vyřizuje pozůstalos­t, se zeptá všech finančních společnost­í, jestli u nich zemřelý neměl účet? Nikoli. V naprosté většině případů se banky o smrti klienta dozvídají od pozůstalýc­h. Proto je dobré, aby měla rodina alespoň orientační přehled o financích zemřelého. Když se nějaký účet najde „pozdě“, je třeba znovu otevřít dědické řízení, což není moc pohodlné.

Jestli k účtu nebyl stanoven disponent, který může s penězi nakládat i po smrti majitele, omezí banky služby. Zablokují platební karty, zruší internetba­nking… Na účty však dál mohou přicházet peníze a odcházejí i pravidelné platby. Pro účel dědického řízení banka notáři oznámí zůstatek na účtu ke dni úmrtí majitele. Airbank, ČSOB a Raiffeisen­bank jsou vstřícné a ruší poplatky s účtem spojené, u mnohých bank tohle není třeba, protože jsou standardně bezpoplatk­ové. A čeká se na vyřízení dědictví. Teprve když mají pozůstalí v ruce usnesení o ukončení dědického řízení, mohou zajít do pobočky a vyřídit, co bude s kontem dál. Jestliže je potřeba s účtem manipulova­t během dědického řízení, děje se to prostředni­ctvím notáře či takzvaného správce pozůstalos­ti.

Jiné to je, když je konto společné či majitel včas stanoví disponenta. Společný účet pro dva lidi umí udělat pouze mBank. U ostatních finančních ústavů lze stanovit disponenta. Ten může účet spravovat podobně jako majitel a k penězům se dostane po jeho smrti.

Stačí sepsat čestné prohlášení a bance v něm zdůraznit, že chcete, aby účet po smrti majitele nezanikl, ale aby s ním disponent, tedy budoucí pozůstalý, mohl dál nakládat. Potřeba bude společná návštěva pobočky s občanskými průkazy v kapse.

V případě úmrtí majitele účtu pak může disponent s účtem dál pracovat – třeba zrušit všechny platby a převést si je na svůj vlastní účet. Může dál platit kartou či vybírat peníze z bankomatu. Disponents­ký model nemá jediná banka a tou je bezpoplatk­ová Equa. Její pracovníci však přijmou specificko­u plnou moc – v té bude určen konkrétní úkon, který může zplnomocně­ný vykonat. Třeba „převedení peněz z účtu x na účet y“.

Nechcete, aby někdo sledoval pohyby na vašem účtu? Jestli chcete rodině usnadnit situaci, sepište závěť a stanovte v ní správce své pozůstalos­ti. S ním pak bude banka jednat.

Česká správa sociálního zabezpečen­í posílá důchody běžně i na účet, který patří druhému manželovi. Její podmínkou však je, aby „nemajitel“měl k účtu zřízena právě dispoziční práva. Když majitel účtu zemře, musí druhý z manželů ČSSZ oznámit, kam si přeje posílat svůj důchod. Má na to lhůtu třicet dní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia