Dnes Prague Edition

Pan Superpohár. Dokonalá tečka za španělskou érou

Bayern Mnichov děkuje za další zlatý gól. Sváteční střelec Javi Martínez pomohl v roce 2013 i ve čtvrtek. Pokaždé v prodloužen­í

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Ačkoli platil za naprosto spolehlivé­ho, nikdy nebyl příliš vidět. Třeba během minulé sezony nedal jediný gól. Co byste taky chtěli od defenzivní­ho záložníka, který se v případě nutnosti bez řečí zatáhne do středu obrany?

Na čtvrteční noc si ovšem Javi Martínez schoval pohádkový tah.

Právě jeho trefa zařídila fotbalový Superpohár pro Bayern Mnichov. V prodloužen­í.

A na rozloučeno­u.

Je téměř jisté, že 32letý španělský elegán už si za Bayern nezahraje. Je domluvený s Bilbaem, že se po osmi letech vrátí. „Jestli odejde, náš mančaft ztratí skvělého kolegu a zapáleného borce,“pravil mnichovský trenér Hansi Flick.

Vydřené vítězství 2:1 nad Sevillou jen potvrdilo, že Javier Martínez Aginaga vážně není obyčejný. Jasně, není mu nijak příjemné, když dlouhodobě patří mezi náhradníky. Vždyť je mistrem světa, mistrem Evropy a osminásobn­ým mistrem bundesligy. Ale když šanci dostane, rve se. Před Superpohár­em byl na hraně. Vlastně vůbec neměl do Budapešti cestovat, protože se chystal na přestup do Bilbaa.

Nakonec odjel, v 99. minutě šel na plac a za pět minut rozhodl.

„Pan Superpohár,“chechtal se parťák Thomas Müller. Ta přezdívka sedí. Však si vzpomeňte na rok 2013. Stadion v Edenu, proti sobě Bayern a Chelsea, velká pražská show. Javi Martínez nastoupil jako náhradník a v posledních vteřinách

8 nosil Martínez v Bayernu na dresu. Vyhrál s ním osm ligových titulů, 2x Ligu mistrů a 2x Superpohár.

prodloužen­í pohotově vyrovnal na 2:2. Překonaný brankář Petr Čech se naštvaně podíval na časomíru a zaklel. Následně Bayern urval penaltový rozstřel a vytáhlý španělský pomocník se mohl (poprvé) vyfotit s nablýskano­u trofejí. Mnichovsko­u

misi vůbec zahájil multiúspěc­hem. V roce 2013 totiž vyhrál ligu, Ligu mistrů, Německý pohár, Superpohár i mistrovstv­í světa klubů.

Proto si přece trenér Pep Guardiola vydupal, že Bayern pošle do Bilbaa čtyřicet milionů eur, což byl tehdy rekord pro celou bundesligu.

Martínez se v Bayernu zařadil mezi symboly španělské éry. Vedle Guardioly, Xabiho Alonsa, Thiaga Alcantary nebo Bernata. No vida, je rok 2020 a ta éra právě vyprchává.

Poslední mohykán se sotva mohl rozloučit lépe. Zase kupou trofejí a jedním zlatým gólem.

Sevillský brankář Bunú, jenž dostal přednost před Tomášem Vaclíkem, ve 104. minutě vyrazil obyčejnou Alabovu střelu úlekem jen před sebe, načež se Martínez napnul jako tětiva a vší silou trkl do míče. „Ve středu jsem si četl článek o tom, jak je Javi na cestě do Bilbaa... Vidíte, občas fotbal přináší i taková překvapení,“povídal trenér Flick. Byl to právě sympaťák Flick, kdo Martíneze před rokem konejšil. Španěla až příliš štvalo, že zůstává nevytížený a mimo mužstvo. Tehdy byl Flick ještě asistentem kouče Nika Kovače a Bayern se zrovna lopotil sezonou. Když dostal Kovač v listopadu padáka, proměnil se celý tým. Pod Flickem nevyhrál jen tři z osmatřicet­i zápasů a navrch nastřílel 126 gólů. To je naprosto unikátní statistika party, která pořád nemá dost. A odchod Javiho Martíneze na tom nic nezmění.

 ??  ?? Na rozloučeno­u Javi Martínez pomohl Bayernu a míří do Bilbaa.
Na rozloučeno­u Javi Martínez pomohl Bayernu a míří do Bilbaa.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia