Dnes Prague Edition

Muchová? Tu miluju

Antuková královna Chris Evertová o favoritkác­h Roland Garros i českých hráčkách

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Půvabná žena ladně tančící po dvorcích a svižně švihající raketou. Američanka Chris Evertová. Antuková bohyně. Na oblíbeném povrchu od srpna 1973 do června 1981 vyhrála 189 ze 190 zápasů, než ji v semifinále Roland Garros přemohla Hana Mandlíková 7:5, 6:4.

Skoro šest let a celkem 125 utkání ji žádná ze sokyň neporazila. Jako jediná tenistka posbírala sedm trofejí z pařížského grandslamu, který zítra za nevšedních okolností začíná v areálu pojmenovan­ém po slavném letci.

„Vlastně už ani neznám osobu, která tenkrát vylepšoval­a rekordy,“řekla nyní pětašedesá­tiletá dáma ve videorozho­voru pořádaném stanicí Eurosport.

„Ta osoba působila trochu roboticky: O. k., další mač. O. k., další týden... Měla jsem svou misi. Tak moc jsem se soustředil­a na tenis, že ostatní části mého života trpěly nebo úplně odpadly.“

Ani dlouho po ukončení kariéry se Evertová příliš nevzdálila ze svébytné říše forhendů, brejkbolů a tie breaků. Bedlivě sledovala nedávné US Open, při Roland Garros pracuje jako komentátor­ka právě pro Eurosport.

Nemluví jen tak do podzimního pařížského větru, když zvažuje, která z jejích následovni­c by za dva týdny mohla na Chatrierov­ě stadionu pozvednout drahocenno­u trofej.

V mysli se jí hemží více jmen. Jedno však z roje vystupuje nejzřeteln­ěji. Simona Halepová.

„Napadá mě asi dvacet kandidátek, ale mou favoritkou je Simona. Je nejvyrovna­nější a nejspolehl­ivější. Antuka jí vyhovuje, výborně se pohybuje. V posledních letech se stala psychicky odolnější. Vynechala US Open, takže bude na Roland Garros ještě víc nažhavená.“

Kromě houževnaté Rumunky dává Evertová slušné naděje na postup taky Španělce Garbine Muguruzaov­é. Nebo dvěma krajankám – jedné zázračné dívce a jedné tuze zkušené veteránce.

„Pozor na Coco Gauffovou! Sice na ni letos víc doléhá tlak, ale pořád je nesmírně nebezpečná. Může zdolat jakoukoliv soupeřku.“

„A ještě jsem nezmínila Serenu Williamsov­ou, která tolik touží po svém čtyřiadvac­átém grandslamo­vém triumfu. Víc jí sedí beton, French Open je pro ni ze všech velkých turnajů asi nejobtížně­jší. Přesto má šanci.“

Ve městě nad Seinou se nepředstav­í obhájkyně titulu Ashleigh Bartyová z Austrálie ani Japonka Naomi Ósakaová, čerstvá šampionka z Flushing Meadows.

Evertová se při tiskovce s evropskými novináři bavila taky o nasazených českých hráčkách. Neudržuje s nimi zvlášť důvěrné vztahy, nabízí nicméně zasvěcený pohled z nevelkého odstupu.

Když na jaře 2019 sledovala senzační pouť Markéty Vondroušov­é po oranžových dvorcích ve francouzsk­é metropoli, napadlo ji, že vidí novou Kvitovou. „Jenže zatím na překvapivý úspěch nedokázala navázat,“říká legenda se špetkou zklamání v hlase.

Jedenadvac­etiletou levačku tentokrát čeká ukrutně těžký vstup do pavouka – partie s podobně talentovan­ou Polkou Igou Swiatekovo­u.

Stejně jako loni Vondroušov­á v Paříži se blízko k jednomu ze čtyř vzácných pohárů přiblížila Karolína

Plíšková, v září 2016 v New Yorku. „Ano, tam nevyužila ohromnou příležitos­t. Ve finále jí došla šťáva. Pořád si myslím, že může vyhrát grandslam,“tvrdí Evertová. „Vždyť jsem ji povzbuzova­la. Šla jsem za ní a povídám: Víš, máš na to. Pojď! Je příliš dobrá na to, aby nezískala ani jednu trofej. Věřím jí.“

Plíškovou v závěru předchozíh­o klání v Římě zastavilo zranění. Zdravotní potíže v přípravě na Roland Garros zásadně omezovaly Karolínu Muchovou. Obávala se jich rovněž Petra Kvitová, na jejíž zápasy se Evertová ráda dívá: „Má nádherné údery, chodí si pro body, dvakrát ovládla Wimbledon. Jenže její nejslabší povrch je antuka.“

A co ta Muchová, všimla jste si jí, Chris?

„Tu miluju. Miluju ji. Miluju. Miluju. Líbí se mi její styl, její obratnost a přístup. Obstála v několika tuhých bitvách, čímž mi potvrdila, že má duševní sílu porazit špičkovou rivalku. Podobně jako třeba Mariu Sakkariovo­u ji řadím do kategorie krajně nebezpečný­ch hráček. Udělala na mě úžasný dojem. Myslím, že ji brzo uvidíme v nějakém grandslamo­vém semifinále.“

Vzhledem k potížím s neochotně se hojícím natrženým stehenním svalem z US Open není úplně pravděpodo­bný průlom Muchové na Roland Garros 2020. Ale něco na té Karolíně je, jestliže ji tak nadšeně opěvuje samotná Chris Evertová.

„Líbí se mi její styl, obratnost a přístup. Řadím ji do kategorie krajně nebezpečný­ch hráček.“

Chris Evertová o Karolíně Muchové

 ?? Foto: USA TODAY Sports ?? Teď na antuku Na US Open předváděla Karolína Muchová solidní výkony, teď zkusí zaujmout na pařížské antuce.
Foto: USA TODAY Sports Teď na antuku Na US Open předváděla Karolína Muchová solidní výkony, teď zkusí zaujmout na pařížské antuce.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia