Dnes Prague Edition

Pět let uzavírek

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Pomalu, potichu a vlastně trochu nenápadně dnes začíná zásadní akce, která v nejbližšíc­h pěti letech výrazně ovlivní dopravu nejen v hlavním městě. Pražská Technická správa komunikací (TSK) začne opravovat nejvytížen­ější místo v republice, Barrandovs­ký most.

Přes most projede denně více než 140 tisíc aut v obou směrech. Žádným jiným místem v celé České republice tolik vozidel za jeden jediný den neprojede. Aby si to šlo snadněji představit, je to šest tisíc aut každou hodinu, sto za minutu. Pro srovnání, v místě, kde se dálnice D1 dotýká Brna, je provoz poloviční. A také na začátku D1 na jihu Prahy na Chodově projede denně „jen“100 tisíc aut.

„Důležitá oprava Barrandovs­kého mostu, které se není možné vyhýbat ze strachu o politické body, odstartuje teď, na konci září. První etapa, naplánovan­á na příští rok, se dopravy dotkne zatím minimálně, začne se pracemi na sanaci pilířů,“popisuje náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr. Navazující

etapy jsou podle náměstka předběžně naplánovan­é na rok 2022 až 2025. „Vždy bude zachován průjezd minimálně tří jízdních pruhů, aby byla doprava na mostě ovlivněna pokud možno co nejméně,“slibuje Scheinherr.

Náklady na opravu mostu jsou odhadnuty zhruba na šest set milionů korun.

Komplikace se blíží

Protože se budou muset do užšího „hrdla“na mostě nacpat desítky tisíc aut, musí řidiči počítat v příštích letech s kolonami ze všech stran. Už teď totiž stačí, aby se na mostě nebo na některé silnici stala drobná nehoda nebo se frézovala vozovka, a silnice i most ze změní na parkoviště plné pomalu popojížděj­ících aut a autobusů.

Nejprve rekonstruk­ce ovlivní dopravu spíše v okolí mostu než na něm. „Od úterý bude omezen provoz v ulici Modřanská v úseku pod Barrandovs­kým mostem,“popisuje mluvčí TSK Barbora Lišková.

Nečekaně bude znamenat i omezení pro cyklisty, stavba totiž zabere poloviční šířku oblíbené cyklostezk­y podél Vltavy, která vede kolem pilíře mostu.

Více než třicet let provozu a obrovské, stále narůstajíc­í dopravní zátěže se na stavu Barrandovs­kého mostu mimořádně podepsaly.

První polovina mostu byla zprovozněn­a v roce 1983, celý pak v roce 1988. Jeho vrchní část ohodnotili při poslední kontrole správci mostů třetí nejhorší známkou ze sedmi – stav je podle nich „špatný“. Spodní část mostu ohodnotili jen o stupeň lépe.

Právě dole začne oprava. „V rámci první etapy rozsáhlé rekonstruk­ce bude provedena hlavně sanace betonových konstrukcí spodní stavby,“popisuje Lišková. Zjednoduše­ně řečeno, dělníci třeba mechanicky odstraní nesoudržné vrstvy starého betonu, opraví trhliny v něm a nanesou nové ochranné nátěry. Provoz na mostě zůstane zachován v podstatě beze změny.

Druhá fáze má začít na jaře roku 2022 a bude mnohem náročnější. Probíhat bude za provozu, přičemž řidiči se na mostě budou potkávat s dělníky. „Průjezdné zůstanou vždy minimálně dva jízdní pruhy v každém směru – plus zůstane zachován odbočovací nebo připojovac­í pruh,“slibuje Lišková.

Nově vyznačené pruhy budou o poznání užší než dnes, protože povedou jen po jedné polovině mostu, podle toho, která jeho část se bude zrovna opravovat.

Opravovat se bude všechno

Podrobnou diagnostik­ou bylo potvrzeno, že most je nezbytné opravit především v oblasti nosného předepnuté­ho systému včetně izolačního souvrství. „Bude potřeba provést celkovou výměnu mostního svršku s novou izolací a výměnou odvodnění, kompletní výměnu povrchu vozovek a chodníků, úpravu osvětlení a přeložek inženýrský­ch sítí,“popisuje Lišková náročnost opravy. Měnit se budou i svodidla nebo římsy a most dostane nové veřejné osvětlení. „Dojde také k překládce inženýrský­ch sítí a počítáme i s kompletní výměnou povrchu vozovky,“dodala.

Dopravní situaci komplikuje hlavně to, že most není kudy jednoduše objet. Po proudu jsou jen staré mosty v centru města, přičemž Palackého nebo Jiráskův most rozhodně nepředstav­ují

komfortní objezdovou trasu.

Lepší to není ani proti proudu, na jihu metropole. Kromě zbraslavsk­ého mostu Závodu míru tu řeku překonává už jen Radotínský most na Pražském okruhu. Ten bude představov­at alternativ­u především pro tranzitní dopravu. Odborníci upozorňují, že nehoda na této části okruhu během barrandovs­ké rekonstruk­ce bude mít fatální dopad na dopravu v celé metropoli.

Opravy budou mít vliv i na veřejnou dopravu v Praze. Přes most totiž projíždí řada frekventov­aných autobusový­ch linek. Ty případné posílení vlakové nebo tramvajové dopravy přes centrum nebo přívozu v okolí Barrandovs­kého mostu nemůže co se týče rychlosti nebo komfortu nahradit.

Řešením by byl nový Dvorecký most spojující Podolí se Smíchovem, tedy Prahu 4 a 5. Přes ten mají v budoucnu jezdit tramvaje, autobusy a vozidla Integrovan­ého záchrannéh­o systému. Jenže jeho stavba by měla začít nejdřív za dva roky a potrvá minimálně další dva až tři.

Počítáme také s kompletní výměnou povrchu vozovky.

 ?? Foto: MAFRA ?? 140 tisíc aut za den
Foto: MAFRA 140 tisíc aut za den
 ??  ??
 ??  ?? most byl uveden do provozu stavbaři prohlédli most před opravou v září začíná velká rekonstruk­ce s plánovaným výrazným omezením dopravy rekonstruk­ce by měla být hotová
K Barrandovu
Strakonick­á tunel Blanka
Jižní spojka
most byl uveden do provozu stavbaři prohlédli most před opravou v září začíná velká rekonstruk­ce s plánovaným výrazným omezením dopravy rekonstruk­ce by měla být hotová K Barrandovu Strakonick­á tunel Blanka Jižní spojka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia