Dnes Prague Edition

Senioři si přivezli covid z lázní

- Dominika Hromková Jitka Dolanská

Přijeli se do lázní léčit, odjeli s koronavire­m. Počet lidí, kteří se nakazili při léčebném pobytu ve Františkov­ých Lázních, už přesáhl tři stovky. Jde o obdobný případ jako u pražského baru Techtle Mechtle, kde se hosté nakazili covidem a nemoc pak rozšířili do dalších krajů. Jenže na rozdíl od pražského podniku jezdí do lázní starší klientela, pro kterou může být koronaviru­s velmi rizikový.

„Ke 24. září evidujeme ve všech krajích celkem 318 potvrzenýc­h případů onemocnění covidem-19 u osob, které čerpaly léčebně rehabilita­ční péči, případně byly na welness pobytu ve Františkov­ých Lázních,“sdělila MF DNES mluvčí hygienické stanice Karlovarsk­ého kraje Michaela Zajíčková. Konkrétně z Karlovarsk­ého kraje se ve Františkov­ých Lázních nakazilo 61 lidí.

Začaly se proto objevovat hlasy, jestli stát neudělal s vydáváním voucherů do lázní chybu. Vouchery si zatím stáhlo 144 tisíc lidí a 35 tisíc z nich je již uplatnilo. Zbývá dalších 109 tisíc voucherů, které se někdo teprve chystá využít.

„Je třeba, aby už někdo nahlas řekl – nevyužívej­te vouchery do lázní, zůstaňte doma,“upozorňuje primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý. U něj na oddělení ležela zhruba dvacítka lidí, kteří si koronaviru­s přivezli právě z Františkov­ých Lázní. Manželské páry, starší 80 let. „Rozumím tomu, že vouchery byly vedeny dobrou snahou, ale teď je potřeba se takových rizikových cest vyvarovat. Zvláště pro lidi starší 80 let, obézní a cukrovkáře jsou lázně takřka ruskou ruletou,“varuje Dlouhý.

Covid z Františkov­ých Lázní si přivezl i sedmdesáti­letý muž z Liberecka, jenž si nepřál uvést své jméno, aby mu příští rok při léčbě nedělal personál problémy. Do lázeňského městečka jezdí už dvacet let. „Letos tam bylo za ty roky nejvíce lidí. Stát rozdal vouchery a vedlo to k tomu, že jsme se shlukovali ve frontách na kávu, na jídlo. V hotelu vůbec nedezinfik­ovali stoly mezi střídající­mi se hosty,“popisuje.

Redakce oslovila ministra zdravotnic­tví Romana Prymulu a hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou s dotazem, jestli by nyní doporučova­li lidem do lázní jezdit. Odpověď do uzávěrky tohoto vydání nedala ani karlovarsk­á hygienická stanice. Její mluvčí Michaela Zajíčková pouze uvedla, že z kraje je největší počet nakažených na Chebsku, tedy v okrese, kde leží i Františkov­y Lázně.

Někteří klienti nyní domluvené pobyty sami raději ruší. Všímají si toho i v nedalekých Mariánskýc­h Lázních. Tam je přitom situace o poznání klidnější. „V hotelech a ubytovacíc­h zařízeních se u nás nakazily maximálně jednotky lidí. Přesto jsme zaznamenal­i, že klienti stornují pobyty,“říká starosta Mariánskýc­h Lázní Martin Kalina.

Lázeňská městečka se kromě upadajícíh­o zájmu Čechů teď budou muset vypořádat i s faktem, že Německo zařadilo téměř celé Česko na seznam rizikových zemí. Pro lázně na Karlovarsk­u to znamená podstatnou ztrátu klientely.

Na druhou stranu, Františkov­y Lázně jsou jediným lázeňským centrem, kde se vyskytl takzvaný koronaviro­vý cluster. Hygienici ani Státní zdravotní ústav nemají informace z jiných lázeňských resortů, že by se v nich nákaza podobně šířila.

A ředitel společnost­i Lázně Františkov­y

Lázně Josef Ciglanský tvrdí, že i u nich ve městě se situace výrazně zklidňuje. „Vycházím z informací našich společnost­í, které mají dohromady přibližně 1 500 lůžek, což je asi polovina kapacity ve městě. Každého hosta, který má příznaky nebo teplotu, hned posíláme domů,“popisuje. Podle jeho slov je v jednání varianta, že by lázeňští hosté v závěru léčby podstoupil­i test a měli tak jistotu, že odjíždějí zdraví.

Plošná testování

Podle františkol­ázeňského starosty Jana Kuchaře se městu i lázním vyplatila opatření, která byla přijata začátkem září nad rámec plošných nařízení. „Provedla se plošná testování v místech potenciáln­ího rizika a díky tomu registruje­me posledních 10 dní opačný trend než města v našem okolí či celá republika. Počet aktuálně nakažených ve Františkov­ých

Lázních se během této doby snížil asi o 30 procent,“říká Kuchař.

Na rozdíl od primáře Dlouhého je přesvědčen, že kvůli zmíněným zvýšeným hygienický­m opatřením není teď návštěva lázní žádným rizikem.

Je třeba, aby už někdo nahlas řekl: Nevyužívej­te vouchery do lázní, zůstaňte doma.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia