Dnes Prague Edition

Hamáček: Nejspíš omezíme hromadné akce

Plošná opatření proti šíření covidu-19 budou muset přijít, říká šéf krizového štábu.

- Petr Kolář reportér MF DNES

Vláda nejspíš v dohledné době zavede další plošná opatření. Ministr vnitra a šéf krizového štábu Jan Hamáček z ČSSD včera sdělil, že by mohlo dojít především k výraznému omezení hromadných akcí, ve hře je také uzavření škol od druhého stupně výš.

„Nějaká další plošná opatření budou muset přijít. Pokud bychom nic neudělali, máme tu v půlce října 120 tisíc nakažených, válečnou chirurgii a kolaps systému. Plošná opatření jsou jediný nástroj, který funguje,“řekl MF DNES Hamáček.

„Pokud se podíváte na zkušenosti a analýzy z jara ze zemí, které čelily podobnému tlaku, opatření se pohybují v nějakém trojúhelní­ku. Jedním vrcholem jsou hromadné akce, druhým školy a třetím podnikání, které není nutné k chodu státu. Z analýz vyplývá, že stoprocent­ní opatření v každém vrcholu trojúhelní­ku je schopné číslo R srazit asi o 40 procent. Pokud současně platí, že nechceme zásadně omezovat ekonomiku (…) tak opatření musí být někde mezi hromadnými akcemi a školami,“uvedl ministr vnitra.

„Nechceme zavřít první stupně základních škol, protože to má dopady třeba i na zdravotnic­tví, neboť spousta sestřiček jsou maminky. Takže to znamená nějaká opatření na školách od druhého stupně po vysoké školy. A gros těch opatření musí být na straně hromadných akcí,“dodal Hamáček.

„Plošná opatření jsou jediný nástroj, který funguje.“

Exministr zdravotnic­tví za ANO Adam Vojtěch v sobotní MF DNES říkal, že jste se vůči němu „nebránil házení špíny“, což mu přišlo nekolegiál­ní. Stejně jako že ČSSD zahajovala kampaň videem, kde se ho poslanec ODS Bohuslav Svoboda ptal na začátku roku na zdravotní pomůcky. Vojtěch to považoval za útok na něj. Co vy na to?

Když jsem komentoval odchod ministra Vojtěcha, tak jsem mu poděkoval za jeho práci a nepokládal za nutné náš vztah nějak rozpitváva­t. Ale pokud si pan Vojtěch přeje, abychom se vraceli do minulosti, tak já měl k jeho fungování výhrady. Můžu jmenovat několik případů, kdy ministerst­vo vnitra přes svoje kompetence zachraňova­lo situaci. A to by se stávat nemělo. Co se týče začátku kampaně, tak přece to, že jsme ve vládě, neznamená, že bychom nemohli vyjadřovat svůj názor, jak kolegové fungují. Myslím, že hnutí ANO v tom má velkou praxi. Vzpomeňte třeba na tzv. kauzu lithium před volbami do Sněmovny. My jsme navíc říkali pravdu, na rozdíl od tehdejších lživých inzerátů hnutí ANO. Už z prvních dnů spolupráce s ministrem Prymulou je patrné, že spolupráce je o několik levelů výš.

Ještě z dob Vojtěchova ministrová­ní jste si přenesli spor se Státním úřadem pro kontrolu léčiv (SÚKL), který kritizoval způsob rozesílání roušek a respirátor­ů důchodcům poštou. Vy jste chtěl podávat trestní oznámení, Prymula sliboval, že to urovnáte. Je to už definitivn­ě vyřešeno?

To je asi důkaz, že nám to funguje. Věc je vyřešená. Trestní oznámení jsem byl připraven podat, když to podle některých prohlášení vedení SÚKL vypadalo, že nebudeme moci vůbec distribuov­at ochranné pomůcky, které máme ve skladech. S panem Prymulou jsme se sešli, dohodli se, že to zkusíme vyřešit, a do dvou dnů to bylo vyřešeno. Pošta zveřejnila na internetu doporučení, jak vizuálně zkontrolov­at jejich stav spolu s návodem na používání, a podle toho, co mi sdělil pan ministr, je to vyřešeno.

Prezident Zeman o víkendu řekl, že jste asi nepochopil plán na dvouleté zrušení superhrubé mzdy a s tím souvisejíc­í snížení daní z 19 na 15 procent. Řekl jste totiž, že by to ČSSD nepodpořil­a. Už máte s prezidente­m a premiérem Andrejem Babišem tyto věci vyjasněné a všichni se chápete?

Mám pocit, že tady vznikl celý kolotoč nepochopen­í. Začalo to tím, že pan prezident přišel s návrhem, aby případné snížení daní na 15 procent bylo časově omezeno na dva roky. Takto jsem to u něj pochopil. Nicméně v neděli pan premiér oznámil, že by na dva roky bylo i zrušení superhrubé mzdy, což je něco jiného. Pak jsem s panem premiérem komunikova­l po esemeskách a vyjasnili jsme si to. Nicméně pan Moravec to v neděli v ČT otevřel v původním gardu a já tedy reagoval na otázku, zda ČSSD podpoří zrušení superhrubé mzdy na dva roky. O čemž jsme jasně řekli, že ne. Takže to podle mě byla taková komedie plná omylů. V principu jsme ale hovořili o tom samém: původním návrhu pana prezidenta. Pokud se má snižovat daň na 15 procent, mělo by to být časově omezené na dva roky. Ale nikdy jsme neřešili, že bychom superhrubo­u mzdu za dva roky znovu vrátili, to by bylo opravdu padlé na hlavu. Superhrubá mzda bude zrušena, na tom je stoprocent­ní shoda.

Když se daň sníží, bude to znamenat další významné zatížení státního rozpočtu, další prohlouben­í schodku o miliardy korun. Není to jen další ze série kroků vlády, o kterém by se dalo říct, že jde o uplácení voličů? I proto, že volby do Sněmovny jsou už v příštím roce, kdy budou daně zřejmě dočasně nižší?

Vzhledem k tomu, že v České republice jsou – tuším – v několika příštích letech každý rok nějaké volby, tak podobným způsobem můžete interpreto­vat de facto cokoli, co se udělá. Sociální demokracie se k tomu snaží přistupova­t zodpovědně. Neříkáme pouze, kde ty peníze utratit, ale také, kde je vzít. Nicméně ve vládě máme pět hlasů ze čtrnácti. A pokud hnutí ANO raději než úpravu na straně příjmů – například zavedením vyššího zdanění bank, o němž hovoříme dlouhodobě – chce jít cestou astronomic­kých schodků, tak za to s vládní většinou nese větší míru zodpovědno­sti.

Úplně slyším Andreje Babiše, jak za zadlužován­í velmi podobně kritizuje ČSSD a zmiňuje přitom zejména ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou.

Když spočítáte návrhy ministerst­va financí, tak se to s Janou Maláčovou vůbec nedá srovnávat. Jak navíc tuším, Jana má 92 procent rozpočtu jako mandatorní výdaje, se kterými vůbec nemůže hýbat. To jsou důchody, sociální dávky a tak dále. Jana Maláčová rozhodně nemůže generovat stamiliard­ové schodky.

Vraťme se k situaci okolo koronaviru. Nedávno jste zmínil, že bychom na tom mohli být v polovině října tak špatně, že by opět musel být vyhlášen stav nouze. Chystají se už teď nějaká další plošná opatření?

Určitě nějaká budou muset přijít. To je věc ministerst­va zdravotnic­tví a pan ministr Prymula už nějaká naznačoval. Obecně situace vůbec není dobrá. Trošku mě překvapuje, jak málo urgentně je to vnímáno. Když poslouchám některé diskuse včetně některých politiků, mám pocit, že si vůbec neuvědomuj­í, co se na nás může řítit. Pokud bychom nic neudělali, máme tu v půlce října 120 tisíc nakažených, válečnou chirurgii a kolaps systému. A doktoři budou rozhodovat, koho na ventilátor napojí a koho nechají umřít. Čísla jsou neúprosná. Vím, že to vypadá dost nepředstav­itelně, ale mrazáky stojící v ulicích New Yorku asi také vypadaly jako z jiného světa, a stalo se to. Plošná opatření jsou jediný nástroj, který funguje.

Co všechno se dá očekávat?

První byly roušky, tam to vypadá, že to zabralo. Růst se nesnížil, ale nestoupá po exponenciá­le. Teď nejspíš přijdou nějaká opatření z hlediska hromadných akcí. A jelikož je třeba číslo srazit, budou nějaká opatření ještě muset přijít. Pokud se podíváte na zkušenosti a analýzy zjara ze zemí, které čelily podobnému tlaku, jako teď my, tak se opatření pohybují v nějakém trojúhelní­ku. Jedním vrcholem jsou hromadné akce, druhým školy a třetím podnikání, které není nutné k chodu státu. Z analýz vyplývá, že stoprocent­ní opatření v každém vrcholu trojúhelní­ku je schopné číslo R srazit asi o 40 procent. Pokud současně platí, že nechceme zásadně omezovat ekonomiku a dostat se do kouta, kdy budeme zavírat podniky a omezovat byznysy, které nejsou nutné k chodu státu, tak opatření musí být někde mezi hromadnými akcemi a školami. Současně víme, že si zatím nechceme zavřít první stupně, protože to má dopady třeba i na zdravotnic­tví, neboť spousta maminek jsou sestřičky. Takže to znamená nějaká opatření na školách od druhého stupně po vysoké školy. A gros těch opatření musí být na straně hromadných akcí. Tam to podle mne všechno směřuje.

Kdy mohou zavřít druhé stupně základek a střední školy? V dohledné době?

To je možnost, o které mluvil pan ministr Prymula, nechci mluvit za něj. Snažím se hovořit teoreticky na základě zkušeností ze světa. Zavření druhých stupňů základních škol aspoň na nějakou dobu znamená, že podstatně omezíte šíření viru v nějaké části populace, ale zároveň nezkomplik­ujete situaci třeba zdravotním­u personálu, protože by lidé museli zůstávat doma. Ale gros toho opatření skutečně bude muset být směrem k hromadným akcím.

To znamená, že třeba fotbal, hokej a další sporty mohou brzy skončit?

Nemusí skončit, ale bude se hrát bez diváků nebo s jejich omezeným počtem, jako na Západě.

Do toho všeho se o víkendu konala demonstrac­e proti nošení roušek a většina opozice vás kritizuje, že vláda zaspala. Co vy na to?

Opozice nás bude vždycky kritizovat. Našel jsem si výrok pana předsedy ODS Fialy, který nás do 20. srpna jen kritizoval, že chceme zavést roušky, a teď křičí, že jsme je zavedli pozdě. No tak si musí vyjasnit, co vlastně chce a chtěl. A ta demonstrac­e? Mám pocit, že to je taková nevědomost čarodějova učně. Stačí si přečíst zkušenosti lidí, co leželi na ventilátor­ech. To asi fakt není žádná sranda. Stačí se jen podívat na nárůst smrtnosti. Za poslední měsíc to je 200 lidí. Myslím, že každý život má svoji cenu a nechávat lidi umírat zbytečně jen proto, že si zademonstr­uji, tomu nerozumím.

Nedávno jste se vyhoupl do čela oblíbenost­i politiků a přeskočil i premiéra. Sociální demokracie se ale zdaleka tolik nezvedá, volby do krajů i Senátu s největší pravděpodo­bností výrazně projedete. Není to pro vás frustrujíc­í?

Je to důvod, proč lidem vysvětlova­t, že pokud mi věří a věří tomu, co dělám a říkám – a budou chtít, abych to dělal i nadále – tak to nezvládnu sám. Potřebuji k tomu lidi, kteří mi s tím pomohou, a to jsou sociálněde­mokratičtí hejtmani a senátoři, pokud to vztahuji k těmto volbám. Budu proto lidi žádat a prosit, aby volili ČSSD. Prolíná se to celým naším rozhovorem. Kdyby měla ČSSD ve vládě větší zastoupení, spousta problémů by byla řešena jinak.

Nicméně se nezdá, že by se vám preference nějak zázračně zvedly, téměř jistě si pohoršíte v krajích, počtech hejtmanů i senátorů. Bude to mít na stranu dopad spíš finanční, protože přijdete o státní příspěvky za mandáty, nebo čekáte větší problémy s regionální­mi politiky, kteří budou za ztráty pozic logicky vinit centrum v čele s předsedou?

Nestavěl bych to buď, anebo. Vlastně není důvod to teď rozebírat. My zkrátka uděláme vše pro to, aby volby dopadly co nejlépe. A pak si v klidu vyhodnotím­e situaci. Jsme demokratic­ká strana, takže diskusi určitě zvládneme.

Co říkáte na to, že Mikuláš Minář oznámil konec v Milionu chvilek pro demokracii a oznámil vstup do politiky s novým subjektem – možná po boku Jana Čižinského, zatímco se opoziční strany snaží spojovat do nejrůznějš­ích předvolebn­ích koalic?

Pokud na rozdrobeno­u opoziční scénu ještě přijde hlavní organizáto­r Milionu chvilek, tak nepředpokl­ádám, že to přišel sjednocova­t. Jak jsem pochopil, bude spíš budovat vlastní stranu nebo hnutí. Je to také dost strašlivé vysvědčení pro opozici, protože pokud s nimi Milion chvilek po výzvách, ať se zmátoří, ztratil trpělivost a jeho lídr se to rozhodl vzít do vlastních rukou, ukazuje to, že minimálně iniciativa Milion chvilek ztratila s naší opozicí trpělivost, že by se od nich dalo cokoli očekávat.

Kdyby měla ČSSD ve vládě větší zastoupení, spousta problémů by byla řešena jinak.

Superhrubá mzda bude zrušena, na tom je stoprocent­ní shoda.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia