Dnes Prague Edition

Prymula navrhne vyhlášení nouzového stavu

- — Kateřina Vaníčková

Vyhlášení nouzového stavu kvůli šíření koronaviru navrhne zřejmě na dalším jednání vlády ministr zdravotnic­tví Roman Prymula (za ANO). Řekl to včera serveru Respekt.cz. Vláda se se mimořádně sejde už ve středu. Prymula chce nouzový stav, aby stát mohl přistoupit k dalším opatřením proti šíření nemoci covid-19.

„Udělat to určitě musíme. Bez toho moc šance není,“řekl ministr. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) i premiér Andrej Babiš (ANO) následně pro iDNES.cz řekli, že pokud Prymula

nouzový stav navrhne, oni ho podpoří. „Pokud ministerst­vo dospělo k názoru, že potřebuje udělat opatření, ke kterým není na základě zákona o ochraně veřejného zdraví oprávněno, tak to bude potřeba vyhlásit,“řekl k úvahám o nouzovém stavu Hamáček.

Nouzový stav kvůli šíření koronaviru vyhlásila vláda zatím naposledy 12. března. Poté byl prodlužová­n a skončil 17. května.

Již v neděli Prymula v televizi Prima uvedl, že střední školy přejdou pravděpodo­bně na dálkovou výuku.

A volnočasov­é aktivity budou omezeny maximálně na deset až 20 lidí. Nová protikoron­avirová opatření, která se dotknou i svateb, podle něj vyhlásí ministerst­vo zdravotnic­tví zřejmě zítra nebo v pátek.

O některých chystaných krocích má Prymula jednat ještě dnes s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO). Ten přitom v sobotu s odvoláním na analýzu Centra pro modelování biologický­ch a společensk­ých procesů napsal, že případné uzavření středních škol nepřinese zvlášť velké snížení reprodukčn­ího čísla přenosu koronaviru ve společnost­i. Prezenční výuku by dál rád zachoval také například předseda Asociace středních průmyslový­ch škol Jiří Zajíček, a to minimálně pro praktické vyučování. „To je zcela zásadní,“zdůraznil. Přechod na distanční výuku si nepřeje ani předsedkyn­ě Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalov­á. „Nesouhlasí­m s plošným zavíráním škol,“řekla MF DNES.

S Plagou chce Prymula probrat také dočasné zrušení výuky hudební výchovy a tělocviku.

U omezení volnočasov­ých aktivit půjde podle Prymuly o širokou škálu činností.

V neděli odhalily laboratoře v Česku 1 305 nových případů nákazy covid-19. Poprvé od začátku epidemie tak nedělní nárůst překročil tisícovku. Podle Prymuly mají nová opatření sloužit ke snížení reprodukčn­ího čísla šíření koronaviru, které je nyní mezi 1,26 a 1,29. „Musíme ho dostat pod jedničku, jinak zde budeme mít hodnoty kolem tří tisíc nakažených setrvale,“řekl.

S využitím ČTK a iDNES.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia