Dnes Prague Edition

Nebyl to oslnivý běh, ale jsem spokojený

-

Jak jsem si v minulé zpovědi slíbil, tak jsem i vykonal – při tradičním Archivním běhu v oboře Letohrádku Hvězda jsem dokázal, že „ještě nejsem mrtev“, při koncertu Martinů kvarteta s klavíristo­u Karlem Košárkem jsem zase potěšil svoji duši. Jsem rád, že jsem se obou akcí zúčastnil. Koronaviru se přizpůsobi­t musím, ale zcela přestat společensk­y žít? To by nebylo dobré. Věřím totiž, že určitá péče o tělo a duši podpoří vlastní imunitu.

Pro přespolní běh bylo ideální počasí. To ocenili i organizáto­ři paralelně probíhajíc­ího orientační­ho závodu, jehož rychlým účastníkům jsem na stezce uhýbal z cesty. Mně totiž o nějaký skvělý čas nešlo, chtěl jsem si jen vyzkoušet, co ještě mám v nohách. Dřív jsem si svoji fyzickou kondici ověřoval v závodech s mými mladými veslaři a veslařkami na newyorském Long Islandu. Moje účast byla důležitou částí mé motivace – když to dokáže trenér, dokáže to každý. Pro ně to bylo dobrovolně povinné.

K Archivnímu běhu jsem se vrátil po pětileté pauze. Nebyl jsem si jistý, jak ho zvládnou moje nohy a plíce. Po pětasedmde­sátce ještě nějaká síla je, ale dech, ten jako když se někam vytratil.

Před startem jsem vyhlížel „protivníky“. Při řeči s mužem na pohled mé generace jsem se odvážil zeptat, kolik je vám? Šedesát. Jejda, a já jsem si myslel, že on je tu po mně nejstarší a že si ho budu muset držet v dohledu. Co se dá dělat? Snad mi to pořadatelé odpustí, když na mne budou v cíli čekat.

Abych nepřekážel, na startu jsem se postavil do poslední řady. Vyrazili jsme. Oni jak ten jelen, co je někam střelen, za nimi s odstupem já a jedna vysokoškol­ačka. Ta se mi pak svěřila, že je dobrovolná medička závodu. S námi ještě běžel hlavní pořadatel.

Naše trojice se držela pohromadě až do místa, kde stezka ostře klesá. To mně připomnělo můj dávný závod, kde jsem z kopce doháněl čas ztracený při funění do dlouhého stoupání. A tak jsem jim utekl, abych svůj náskok později ztratil v krátkém, ale ostrém krpálu. Ten jsem si dovolil jít. Víc než rychlou chůzi mi v té chvíli plíce nedovolova­ly.

Nejhorší byl závěr závodu, kdy se stezka mezi stromy nekonečně vlnila podél zdi parku. Za každým ohybem jsem viděl cíl. Kam ten ale zmizel? Konečně, cílová rovinka! V té jsem před lety za potlesku mých svěřenců dokázal zrychlit. Tentokrát, s potem kapajícím z brady, jsem na nikoho žádný dojem dělat nemusel a ani nechtěl. Nebo, přesněji, nemohl?

Doběhl jsem třetí od konce. Super! Tradičně jsem se v mé kategorii umístil na konci první třetiny závodníků, tam jsem férově patřil. Zde jsem byl sám, ale zcela spokojený, bez tlaku a soutěživéh­o očekávání.

A tak to má být. V závěrečné fázi života není dobré se příliš porovnávat se svými vrstevníky. Není dobré se cítit vítězně, když nevíme, čím člověk méně úspěšný než my prošel, co prožil, jaké nehody a karamboly má za sebou. A podobně není třeba se trápit, když nás někdo třeba i starší předběhne. Kdo ví, může to být bývalý maratonec, který si s novou kyčlí jen ověřuje, jak na tom je. Třeba je i rád, že vůbec ještě může běhat, zadýchat se, zapotit, na pivko s přáteli se těšit.

Na zmínku o koncertu mi zde nezbývá místo. Jen tedy toto: při poslechu klavírního kvinteta č. 2 od Bohuslava Martinů a dvou kvartetů od Tomáše Svobody jsem zapomněl, že mám přes nos a ústa roušku. Tak mne hudba zaujala. Přispělo k tomu i komorní prostředí kostela sv. Vavřince na Malé Straně. Děkuji za ten zážitek festivalu Americké jaro.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia