Dnes Prague Edition

Superhrubá mzda se zruší. Nižší daně ale jen na dva roky

-

PRAHA Plán na pouze dvouleté zrušení daně ze superhrubé mzdy, které oznámil v sobotu premiér Andrej Babiš, naráží na kritiku opozice, ale i daňových expertů a ekonomů. Obávají se, že takový krok vnese do daňového systému nejistotu a celý ho ještě více znepřehled­ní.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu řekl, že vláda navrhne zrušení superhrubé mzdy pouze na dva roky, jak o tom dříve mluvil prezident Miloš Zeman. V neděli poté ČSSD oznámila, že nepodpoří zákon, který by zrušil superhrubo­u mzdu a za dva roky ji znovu zavedl. Babiš na sociálních sítích uvedl, že ji chce zrušit navždy, ale efektivní zdanění snížit pouze na dva roky.

Zrušení superhrubé mzdy by znamenalo snížení daní z příjmu pro zaměstnanc­e, protože by se základ daně snížil o platby povinných odvodů zaplacené zaměstnava­telem. ČSSD a ANO se domluvily na zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnáctipr­ocentní daně z příjmu koncem srpna. Zároveň by měla zůstat sazba 23 procent pro lidi s příjmem zhruba na 139 000 korun měsíčně. Nyní činí efektivní zdanění pro zaměstnanc­e 20,1 procenta.

„Sociální demokracie nebude hlasovat pro zákon, který zruší superhrubo­u mzdu na dva roky a pak ji znovu zavede. To je padlé na hlavu,“řekl Hamáček. „My jsme ochotni hlasovat pro zákon, který zruší superhrubo­u mzdu a který na dva roky zavede (daň) 15 procent jako nějaký krizový mechanismu­s, aby lidem zůstalo více peněz. A po těch dvou letech se to vrátí na to, kde by to zůstalo bez úprav daňového pásma,“dodal.

Zeman minulý týden na schůzce s ministryní financí Alenou Schillerov­ou (za ANO) mluvil o tom, že by se superhrubá mzda měla zrušit jen na dva roky a o jejím dalším osudu by se mělo rozhodnout až po sněmovních volbách. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia