Dnes Prague Edition

Booking si diktuje ceny

Klienti se radují z levnějších pokojů, ale podle hoteliérů se nehraje vždy fér

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Pandemie koronaviru naučila hotelové hosty rezervovat si pokoj napřímo. Nebojí se už říct si o slevu, bezplatné storno nebo snídani zdarma. A hoteliéři jim často jdou na ruku, protože doslova hrají hru o přežití.

Situace je extrémní. Jeden z pražských hotelů třeba zlevnil natolik, že se tam ubytovali feťáci a rozkradli vybavení pokoje. Jiný hotel se čtyřmi hvězdami dříve prodával noc za 80 až 90 eur se snídaní, ale cenu kvůli konkurenci srazil na 30 eur.

„Bohužel jsou nyní lidé zvyklí smlouvat, volají a chtějí stejnou cenu jako konkurence kousek od vás, parking zdarma, snídani zdarma apod. Je těžké jim vysvětlit, že už tak jejich cenu za noc z poloviny dotujeme,“svěřila se hoteliérka.

Napětí roste na všech frontách. Hostům se podbízejí i obchodní partneři hotelů – rezervační portály a zprostředk­ovatelské firmy, které nakupují ubytovací kapacity a prodávají je například cestovním kancelářím.

„Booking a jiné online cestovní agentury nutí hotely pořád jít s cenou dolů. Je na nás šílený tlak,“říká hoteliérka.

Dominantní portál na trhu osekává náklady, kde se dá. Před měsícem oznámil, že celosvětov­ě propustí čtvrtinu z více než 17 tisíc zaměstnanc­ů. Za poslední čtvrtletí eviduje pokles rezervací o 91 procent. A v branži se mluví o dalším možném propouštěn­í.

Cena bez vědomí hoteliéra

Za nefér považují někteří hoteliéři současnou politiku Bookingu, který prodává pokoje se slevou, aniž by ceny konzultova­l s daným hotelem. Podle oslovených provozovat­elů ubytovacíc­h zařízení tento postup uplatňuje vůči hotelům, které využívají takzvanou virtuální platební kartu, kdy Booking inkasuje platby za ubytování předem. Hoteliérům to vadí, přestože rezervační portál ponižuje pouze vlastní provizi, která je obvykle ve výši od 13 do 20 procent i více z ceny pokoje.

„Není to fér. Hotely sice dostanou dohodnutou platbu, ale kazí to jejich renomé. Klienti jim volají a diví se, proč prodávají za 100 eur, když nabídku našli za 90,“popsala Radka Telyčková ze společnost­i Pomáháme hoteliérům, která se zabývá zefektivně­ním hotelových příjmů.

Booking tím sice obchodní smlouvu neporuší, ale v podstatě diktuje cenovou politiku bez vědomí hoteliéra. Ten pak přichází o část přímých rezervací, kde nemusí odvádět vysoké provize.

Podle Pavla Kotase, ředitele hotelového systému Previo.cz, je to trochu nefér, protože smlouva o ubytování vzniká mezi hostem a hoteliérem a rezervační portály jsou jen jakýmsi „billboarde­m“a neodpovída­jí za kvalitu služby.

Cenu by měl proto určovat hoteliér.

„Nicméně hoteliéři by měli podle mě reagovat jinak, a to snížením ceny o ještě trochu vyšší částku zaměstnanc­ů celosvětov­ě na svém webu, nebo propustí Booking.com. naopak zvýšením ceny u Bookingu,“uvedl. Podobně to vidí prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. „Většina hotelů se k tomu už dokáže postavit tak, že klientům dají něco navíc, třeba parkování zdarma nebo jinou službu. Zájem se tak postupně naklání na stranu hotelů, ale ještě stále převládá dominance velkých portálů,“řekl.

Tímto způsobem slevy hotelovým hostům momentálně nabízejí také firmy, které nakupují hotelové kapacity ve velkém a dál je prodávají. „Momentálně se to děje a trochu v tom vidím problém. Ale s ohledem na tuto dobu online cestovní agentury trochu ztrácejí na síle, protože cestovní ruch jede hodně napřímo. Alespoň to vidíme v našich pěti o tolik se propadly rezervace hotelech,“popsala na portálu Gabriela Zmeková, Booking.com. obchodní manažerka společnost­i Bohemia Properties, která pod značkou Jan Hotels provozuje tři hotely v Praze a dva v Českém Krumlově. Některé hotely, zejména ve velkých městech, jsou však nezdravě závislé na přílivu hostů z rezervační­ch portálů, takže pod nátlakem zlevňují, nebo dokonce prodávají se ztrátou. V Praze podle odhadu Radky Telyčkové přichází z rezervační­ch portálů až 80 procent hotelových hostů. Naopak dovolenkov­é destinace, jako je jižní Morava, o tolik se propadla cena za ubytování v hotelu v Praze.

Český Krumlov nebo Karlovy Vary, z větší části svůj byznys postavily na přímých rezervacíc­h.

Ubytovatel­é si podrážejí nohy

„Ani v Mnichově, kde je obsazenost 20 až 30 procent, nešli s cenami tak hluboko dolů jako pražští hoteliéři, kteří si navzájem podrážejí nohy,“říká Telyčková.

Nízká cena je v algoritmu Bookingu jedním z hlavních parametrů, které rozhodují o tom, jestli bude nabídka hotelu na rezervační­m portálu vidět. Podle manažerky není výhodné ani zakonzervo­vání hotelu nebo penzionu, protože v tu chvíli se stává fakticky neviditeln­ým pro zákazníky.

„Dneska hotely zkoušejí, jestli to zvládnou přežít, a když ne, tak klienty přestěhují do jiného hotelu. Zavření hotelu je z marketingo­vého hlediska strašně složité, protože přestáváte být vidět,“shrnula.

Booking.com na dotaz MF DNES potvrdil, že prodává pokoje levněji, dál se však k věci nevyjádřil. „Aktuálně testujeme program pro ubytovací partnery, kde si zákazníci mohou rezervovat za snížené sazby, přičemž slevy jsou hrazeny společnost­í Booking.com. Naši partneři dostávají platbu za původní plnou cenu rezervace,“odpověděla mluvčí sítě Lauren Cooper.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia