Dnes Prague Edition

Švýcarským hodinkám už to nešlape

-

Boom chytrých hodinek, silná švýcarská měna a v neposlední řadě pandemie. Podle analytiků trhu s luxusními hodinkami právě tyto tři faktory představuj­í hrozbu pro tradiční švýcarské výrobce. Loni vyvezly méně hodinek než firma Apple. Průměrná cena švýcarskýc­h strojků rok od roku roste a pro značky je těžké oslovit nové zákazníky mladší generace.

Na první pohled si trh se světoznámý­m švýcarským produktem vede dobře. Podle Federace průmyslu švýcarskýc­h hodinek export rostl z 15,1 miliardy švýcarskýc­h franků (378 miliard korun) v roce 2010 na 20,5 miliardy švýcarskýc­h franků (513 miliard korun) loni. Přesto zažívá toto tradiční odvětví masivní propad, píše Financial Times.

Zatímco totiž ceny stoupají, počet prodaných hodinek klesá. A to takovým způsobem, že se celý průmysl se švýcarským­i hodinkami ocitl s počtem exportovan­ých produktů za jednou konkrétní firmou – technologi­ckým gigantem Apple. Loni se americké společnost­i podařilo dosáhnout exportu 30,7 milionu chytrých hodinek. Všichni švýcarští výrobci dohromady vyvezli ve stejném období „jen“21,1 milionu produktů, uvedla agentura Strategy Analytics.

Pokles prodejů nejvíce pocítily ty značky, jež vyrábějí hodinky z nižší cenové kategorie, s exportní hodnotou pod pět set švýcarskýc­h franků. V minulém roce jich Švýcarsko vyvezlo o osm milionů méně než v roce 2010. (sam)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia