Dnes Prague Edition

Covid je u hasičů i policie

Svoji práci navzdory nemoci u kolegů zvládáme, říkají policisté, strážníci, hasiči i zdravotníc­i

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Pražští zdravotníc­i, policisté nebo hasiči přiznávají, že se jim covid-19 nevyhýbá. Ovšem jak složky integrovan­ého záchrannéh­o systému, tak zdravotníc­i ubezpečují, že mají své úkoly pod kontrolou.

„V současné době má pražská policie 39 policistů pozitivníc­h na covid-19 a 39 policistů je v karanténě. Výkon služby není nikterak omezen a plnění úkolů policie je zajištěno,“uvedl včera pro MF DNES ředitel Policie ČR v Praze, brigádní generál Tomáš Lerch.

Druhá vlna pandemie zasáhla i městskou policii. „Máme čtyři pozitivní zaměstnanc­e, kteří nebyli nakaženi v souvislost­i s výkonem práce, a 35 zaměstnanc­ů, kteří jsou buď v karanténě, nebo na překážkách, či na home office. Máme nastavena ještě přísnější opatření, než jsou ta povinná, abychom minimalizo­vali možnost přenosu nákazy,“říká mluvčí strážníků Irena Seifertová.

V případě pražských hasičů údaje ze začátku uplynulého víkendu už nenarůstal­y. „Stále je pět hasičů pozitivníc­h a 27 v karanténě,“říká mluvčí Martin Kavka. Podle něj kvůli současné situaci drží nonstop službu také tři sbory dobrovolný­ch hasičů, které se střídají.

Žádná z oslovených pražských nemocnic neuvádí, že by kvůli nemoci či karanténě u personálu péči nezvládala. Výhodou zdravotník­ů je, že mohou pracovat i v karanténě, pokud nosí respirátor a dodržují další předepsaná pravidla.

Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) má šest tisíc zaměstnanc­ů. „Podle aktualizac­e z pátku jich bylo covid pozitivníc­h 29. Celkem 109 zdravotník­ů pracuje za mimořádnýc­h podmínek v karanténě,“říká mluvčí Marie Heřmánková.

Nemocnice Na Bulovce má aktuálně sedm covid pozitivníc­h zdravotník­ů. „To je celkem dobré číslo vzhledem k tomu, že máme 2 300 zaměstnanc­ů a 34 jich dodržuje karanténní režim, protože jejich blízké osoby byly nakažené koronavire­m,“říká mluvčí nemocnice Simona Krautová. Podle ní personál v karanténě pracuje za dodržování určitých pravidel a s respirátor­y FFP3.

Fakultní nemocnice Motol má kvůli covidu v pracovní neschopnos­ti 34 zaměstnanc­ů. V karanténě doma jich je osm a karanténu na pracovišti má 79 zaměstnanc­ů. Podle ředitele Miloslava Ludvíka jsou čísla dobrá vzhledem k tomu, že Motol má 6 300 zaměstnanc­ů. Ludvík také upozorňuje, že počty nakaženého zdravotníh­o personálu nejsou přímo úměrné rostoucímu trendu výskytu onemocnění covid-19 v populaci.

 ??  ?? „Úkoly plníme“Policie ČR v Praze má nyní 39 policistů pozitivníc­h na covid-19 a dalších 39 policistů je v karanténě. Podle mluvčího policie Jana Daňka tím ale není výkon služby nijak omezen. Ilustrační foto: Tomáš Krist, MAFRA
„Úkoly plníme“Policie ČR v Praze má nyní 39 policistů pozitivníc­h na covid-19 a dalších 39 policistů je v karanténě. Podle mluvčího policie Jana Daňka tím ale není výkon služby nijak omezen. Ilustrační foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia