Dnes Prague Edition

Praha vyčleňuje lůžka pro nemocné s mírným průběhem

-

PRAHA V Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech, v jednom z pater Domova pro seniory Zahradní Město a v prázdném pavilonu Psychiatri­cké nemocnice Bohnice by se mohli léčit lidé nakažení covidem-19, kteří potřebují nemocniční péči, ale nemoc u nich probíhá mírně.

Praha taková lůžka vyčlení na základě mimořádnéh­o opatření ministerst­va zdravotnic­tví, a to primárně pro klienty zařízení pobytových služeb, kteří onemocněli covidem-19 a mají mírný nebo bezpříznak­ový průběh. Některé z těchto kapacit mohou ovšem sloužit i jiným pacientům, kteří potřebují následnou péči.

Praha tak chce být připravena na situaci, kdy by fakultní nemocnice potřeboval­y uvolnit rychle se zaplňující akutní lůžka a ve státních nemocnicíc­h by chyběly kapacity následné péče.

„Praha má nejvíce nakažených a musíme počítat se situací, kdy by se akutní lůžka v nemocnicíc­h zřizovanýc­h státem zaplnila,“vysvětlil primátor Zdeněk Hřib (Piráti) s tím, že o takové možnosti informoval členy Ústředního krizového štábu. Praha zároveň požádala o pomoc se zajištěním personálu, který zatím pro nové vytypované prostory nemá.

Nutný je samostatný vchod

Lůžka vyčleněná na základě mimořádnéh­o opatření ze 24. dubna 2020 mají sloužit pro klienty domovů pro seniory, kteří mají lehčí průběh nemoci nebo se zotavují. Státní nemocnice je během první vlny na jaře nepřijímal­y, ale jak upozornilo vedení Prahy, v domovech pro seniory není možné zajistit dostatečná karanténní opatření.

„Nejdříve by měly být vyčerpány všechny možnosti ve zdravotním sektoru. Až následně by přicházelo v úvahu využití kapacity zařízení sociálních služeb. Na prvním místě pro nás bude bezpečí stávajícíc­h klientů a personálu služby,“popsala radní pro sociální politiku a zdravotnic­tví Milena Johnová (Praha sobě). Zdůraznila, že by se mělo jednat pouze o místa, v nichž je možné zajistit vlastní vchod a oddělené provozy od pobytového zařízení.

V Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech Praha nyní rekonstruu­je tři z pěti pater. Nevyužívan­ý pavilon v Psychiatri­cké nemocnici Bohnice má hlavní město pronajatý, o prázdninác­h se tam uskutečnil­o celostátní cvičení Českého červeného kříže. (fil)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia